Android - program się wywala przy kliknięciu przycisku

0

Witam,

mam prosty program który po kliknięciu na przycisk powinien mi pokazać kolejną aktywność. Niestety gdy na niego klikam to program się wywala. Dlaczego tak się dzieje? Oto kod:

import android.app.*;
import android.os.*;
import android.widget.Toast;
import android.widget.Button;
import android.content.Intent;
import android.view.View;

public class MainActivity extends Activity
{	
    @Override
    protected void onCreate(Bundle savedInstanceState)
    {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.main);
		
		Toast.makeText(this, "onCreate()", Toast.LENGTH_LONG).show();
		
		Button przycisk = (Button) findViewById(R.id.przycisk);
		przycisk.setOnClickListener(new View.OnClickListener()
		{
			@Override
			public void onClick(View v)
			{
				Toast.makeText(getApplicationContext(), "onClick()", Toast.LENGTH_LONG).show();
				
				Intent i = new Intent(MainActivity.this, KolejnaAktywnosc.class);
				startActivity(i);
			}
		});
    }
	
	@Override
	protected void onRestart()
	{
		super.onRestart();
		Toast.makeText(this, "onRestart()", Toast.LENGTH_LONG).show();
	}
	
	@Override
	protected void onStart()
	{
		super.onStart();
		Toast.makeText(this, "onStart()", Toast.LENGTH_LONG).show();
	}
	
	@Override
	protected void onResume()
	{
		super.onResume();
		Toast.makeText(this, "onResume()", Toast.LENGTH_LONG).show();
	}
	
	@Override
	protected void onPause()
	{
		super.onPause();
		Toast.makeText(this, "onPause()", Toast.LENGTH_LONG).show();
	}
	
	@Override
	protected void onStop()
	{
		super.onStop();
		Toast.makeText(this, "onStop()", Toast.LENGTH_LONG).show();
	}
	
	@Override
	protected void onDestroy()
	{
		super.onDestroy();
		Toast.makeText(this, "onDestroy()", Toast.LENGTH_LONG).show();
	}
}

A oto kod drugiej aktywności:

import android.app.*;
import android.os.*;

public class KolejnaAktywnosc extends Activity
{
	@Override
	protected void onCreate(Bundle savedInstanceState)
	{
		super.onCreate(savedInstanceState);
		setContentView(R.layout.kolejna);
	}
}
1

Pokaż stack trace. Strzelam, że KolejnaAktywnosc nie jest dodana do manifestu.

0
Michał Sikora napisał(a):

Pokaż stack trace. Strzelam, że KolejnaAktywnosc nie jest dodana do manifestu.

Miałeś rację - musiałem dodać tą aktywność do manifestu (ręcznie). A co to jest stack trace?:D

0

Stack trace to lista wywołań metod w programie. Kiedy poleci wyjątek, to jest generowany i często we współczesnych IDE przekazywany do konsoli, żeby łatwiej było znaleźć źródło błędu. Nic, czego by się nie dało znaleźć w Googlu. Dla Androida powinieneś się zaznajomić dodatkowo z terminem Logcat.

0

LogCata mam ale nie używałem jeszcze. Korzystam z AIDE bo jest mały i wydajny, przyjazny i wbrew pozorom dużo może. Może też zaciągać projekty z Eclipsa (nie wiem czy może też zaciągać z Android Studio ale śmiem twierdzić że tak).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1