Jak odpalic aplikacje na VPS?

0

Siemka,
Chciałem prosić o pomoc w odpaleniu aplikacji java/spring + angular na froncie na moim VPS.
Generalnie pokonfigurowałem wszystkie rzeczy na VPS, tak że obydwie aplikacje ruszają bez zarzutu.

Tą z angulara staram się odpalić w ten sposób :
ng server --host ip.vps.x.x

jednak dalej aplikacja nie jest widoczna na zewnątrz :/
Jeśli gadam jakieś głupoty to proszę o poprawienie i ewentualne wytłumaczenie.

1

najprościej to angulara zbudować produkcyjnie (najczęściej ng run build) i ustawić w apachu root folder na wygenerowanego w ten sposób dista

0
mr_jaro napisał(a):

najprościej to angulara zbudować produkcyjnie (najczęściej ng run build) i ustawić w apachu root folder na wygenerowanego w ten sposób dista

jak w apachu root folder? mógłbyś to bardziej rozwinąć?

0

Nie wiem jak to dziala na OVH ale nie musisz sie czasem skontaktowac z supportem zeby u siebie serwer ustawili jak juz odpalisz aplikacje?

0

Edytujesz httpd.conf lub jego odpowiednik w zalezności jak masz ustawiony twój server i tam podajesz ścieżkę do dista w ustawieniu "DocumentRoot"

0
mr_jaro napisał(a):

Edytujesz httpd.conf lub jego odpowiednik w zalezności jak masz ustawiony twój server i tam podajesz ścieżkę do dista w ustawieniu "DocumentRoot"

Nie do końca jestem pewien czy mówisz o apache2 na maszynie ubuntu, ale jeśli tak to jest prawdopodobnie podobny plik o którym mówisz.

Jest w nim coś takiego:

ServerAdmin webmaster@localhost
DocumentRoot /var/www/html

Jednakże nadal nie rozumiem co to jest ten 'dist'?

2

gdy zbudujesz aplikacje, zostanie wygenerowany folder dist z odpowiednio zminimalizowanym kodem js/html/css itp scss zamienionym css, type script zamienionym na tradycyjny js i tak dalej.

screenshot-20180815230905.png

0

Nie wiem czy o takie podanie ścieżki do dista chodziło:

dist.png

po tym jak zbuduje przez ng build --base-href /myUrl/ pokazuje mi sie na dnsie strona apache :D

apaczi.png

0

po zmianach w configu należy zrestartować apacha

0
mr_jaro napisał(a):

po zmianach w configu należy zrestartować apacha

Teraz takie coś...

Forbidden
You don't have permission to access / on this server.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at xxxx.eu Port 80

Juz chyba przeleciałem 3/4 stacka, nadając WSZYSTKIEMU co możliwe uprawnienia i dalej nic... WTF

0

a jaki jest owner? root? www-data bodajze powinien byc

0
stivens napisał(a):

a jaki jest owner? root? www-data bodajze powinien byc

owner w którym miejscu?

0
stivens napisał(a):

a jaki jest owner? root? www-data bodajze powinien byc

distz.png

btw. jak podaje w configu apache DocumentRoot to powinna być ścieżka do dista? czy do jego sub-catalogu?

1

Dlatego masz forbidden
mozesz sobie dla testu dac sudo su na www-data i sprobowac nano albo vimem dostac sie do index.html
wrzuc dista do /var/www i daj sudo chown -R www-data:www-data na ten katalog

sciezka powinna byc pewnie do katalogu zawierajacego index.html

edit: masz read dla wszystkich, wiec moze i tak zadziala ale nie masz index.html w katalogu ktory podales a forbidden sie wyswietla zeby nie listowac katalogu tak jak w ftp

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1