Android Studio - błąd przy uruchamianiu Blank Activity

0

Cześć,

chciałem zacząć programować pod Android. Zainstalowałem Android Studio oraz Android SDK z niezbędnym API. Gdy próbuję uruchomić Blank Activity pod fizycznym urządzeniem otrzymuję mało zrozumiały bład i nie wiem jak to obejść. Proszę o pomoc:

Error:A problem occurred configuring project ':app'.

Could not resolve all dependencies for configuration '_debugCompile'.
Could not find any version that matches com.android.support:appcompat-v7:28.+.
Versions that do not match:
27.0.1
26.0.0-alpha1
25.3.1
25.3.0
25.2.0
+ 32 more
Searched in the following locations:
https://jcenter.bintray.com/com/android/support/appcompat-v7/maven-metadata.xml
file:/D:/Android_SDK/extras/android/m2repository/com/android/support/appcompat-v7/maven-metadata.xml
file:/D:/Android_SDK/extras/google/m2repository/com/android/support/appcompat-v7/maven-metadata.xml
file:/D:/Android_SDK/extras/google/m2repository/com/android/support/appcompat-v7/
Required by:
MyApplicationunspecified
Could not find any version that matches com.android.support28.+.
Versions that do not match:
27.0.0
26.0.0-alpha1
25.3.1
25.3.0
25.2.0
+ 22 more
Searched in the following locations:
https://jcenter.bintray.com/com/android/support/design/maven-metadata.xml
file:/D:/Android_SDK/extras/android/m2repository/com/android/support/design/maven-metadata.xml
file:/D:/Android_SDK/extras/google/m2repository/com/android/support/design/maven-metadata.xml
file:/D:/Android_SDK/extras/google/m2repository/com/android/support/design/
Required by:
MyApplicationunspecified

0

Pokaż konfigurację Gradla. Prawodobonie dwa pliki build.gradle - jeden dla projektu, drugi dla aplikacji.

Porada - nigdy nie używaj "+" do ustalania wersji zależności przy dodawaniu bibliotek w Gradlu tylko zawsze specyfikuj, którą konkretnie wersję chcesz używać.

0

@Michał Sikora: cześć Michał! Sprawa wygląda tak - kiedys instalowałem Android Studio, do tego SDK + update i działało. Teraz zrobiłem to samo i nie działa. Co zrobić żeby pokazać Ci konfigurację Gradla? Jeśli chodzi Ci o gradle.properties to wszystko jest w komentarzu (nie wiem czy tak powinno być). settings.gradle jest tylko "include ':app'". local.properties to oprócz komentarza jest na samym dole ścieżka do SDK czyli "sdk.dir=D:\Android_SDK"

build.gradle (Project):

// Top-level build file where you can add configuration options common to all sub-projects/modules.

buildscript {
repositories {
jcenter()
}
dependencies {
classpath 'com.android.tools.build1.5.0'

    // NOTE: Do not place your application dependencies here; they belong
    // in the individual module build.gradle files
}

}

allprojects {
repositories {
jcenter()
}
}

task clean(type: Delete) {
delete rootProject.buildDir
}

build.gradle (Module):

apply plugin: 'com.android.application'

android {
compileSdkVersion 28
buildToolsVersion "28.0.1"

defaultConfig {
    applicationId "com.example.reiko.myapplication"
    minSdkVersion 23
    targetSdkVersion 28
    versionCode 1
    versionName "1.0"
}
buildTypes {
    release {
        minifyEnabled false
        proguardFiles getDefaultProguardFile('proguard-android.txt'), 'proguard-rules.pro'
    }
}

}

dependencies {
compile fileTree(dir: 'libs', include: ['*.jar'])
testCompile 'junit4.12'
compile 'com.android.support:appcompat-v7:28.+'
compile 'com.android.support28.+'
}

0

Chodzi o pliki build.gradle. Przykładowo dla projektu.

buildscript {
  repositories {
    google()
    jcenter()
  }
  dependencies {
    classpath 'com.android.tools.build:gradle:3.1.3'
  }
}

allprojects {
  repositories {
    google()
    jcenter()
  }
}

Podejrzewam, że w repozytoriach dla allprojects nie masz dodanego google(). Google przeniósł swoje bilbioteki na swoje własne repozytorium Mavena i nowe wersje bibliotek są od teraz dostępne tylko poprzez ich repozytorium.

EDIT:

Zaktualizuj Android Studio. Między wersją 1.5 a wersją 3.1 był ogrom usprawnień. Aczkolwiek, nie tutaj masz błąd. Błąd jest w tym co wyżej napisałem. google() z kolei u Ciebie nie zadziała, bo Gradle w wersji której używasz, nie wie co to jest. Musiałbyś dodać maven { url 'https://maven.google.com' }. Ale jak wspomniałem, najlepiej zakutalizuj IDE najpierw. Szkoda nerwów.

Inną opcją na szybko jest obniżenie wersji bibliotek razem z compile SDK i target SDK. Nie polecam.

0

Wrzuciłem do kodu "google()" lecz teraz otrzymuję komunikat:

Error:(5, 0) Gradle DSL method not found: 'google()'
Possible causes:

  • The project 'My Application' may be using a version of Gradle that does not contain the method.
    Gradle settings
  • The build file may be missing a Gradle plugin.
    Apply Gradle plugin</p>
0

Sprawdź mój edit w poprzednim poście. Musisz zamienić na maven { url 'https://maven.google.com' } ze względu na wersję Gradle, którą używasz.

0

Dobra rzucam to w cholere i pobieram najnowszy Android Studio :) Dzięki za pomoc!

0

Aha, jeszcze takie "glupie" pytanie - moge korzystać z tego SDK na nowym Android Studio? Pytam bo pobierałem API przez pół dnia :D

0

Nowe SDK z nowym Android Studio? Faktycznie trochę głupie pytanie :).

Ogólnie wersja SDK nie powinna stanowić żadnego problemu dla, którejkolwiek wersji Android Studio, jeżeli nie korzysta się z żadnych wtyczek Gradlowych do budowania aplikacji, które wyszły później. Także jeśli już to nowe SDK ze starym Android Studio mogłoby nie działać. Ale to problem wtyczek, a nie SDK.

1
Reiko napisał(a):

Aha, jeszcze takie "glupie" pytanie - moge korzystać z tego SDK na nowym Android Studio?

Nie pozwalam.

0

A jeszcze takie pytanko - na Eclipse da się jeszcze pisać pod Android (czy jest sens)? Bo Studio to pożera masakrycznie dużo zasobów.

Pozdrawiam!

PS. Na razie jako że się uczę, wykupiłem sobie AIDE na smartfona, podłaczyłem klawiaturę bluetooth i lecę z tematem :)

2

Android Studio to najlepsze środowisko jeżeli chodzi o rozwijanie aplikacji na Androida. Z Eclipse od dawna nikt nie korzysta. Jeżeli narzekasz na zasobożerność tego środowiska to najwyższy czas zmienić sprzęt. Na moim 5-letnim lapku (i5 + 8 GB RAM) Android Studio chodzi zadowalająco szybko.

0

@Haskell: no chyba muszę zajrzeć do portfela.

0

Tak jak @Haskell napisał. Nie ma sensu używać Eclipse. Nie jest już nawet oficjalnie wspierany.

Możesz spróbować odinstalować trochę pluginów z AS jeżeli Ci muli, albo używać IntelliJ zamiast AS, ale nie sądzę, żeby to wystarczająco pomogło. Jeżeli korzystasz z Windowsa, to w ostatnich wersjach AS były spore problemy z wyciekami pamięci, ale ponoć już naprawili.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1