The End Of Java? (inaczej niż zazwyczaj)

0

Nie, Javie nic się nie stanie. To tylko google i android. Proszę wrócić do klepania banko-softu. I tyle w temacie.

1

Z drugiej strony, ciekawe co z Kotlinem, bo chyba poza Androidem zbytnio używany nie jest. Ale ja nie wierzę w to, że Android zniknie, według mnie to nie jest realne do zrobienia żeby zastąpić Androida czymś całkiem nowym, nie bez strat.

0

No cóż, taka kolej rzeczy. Silne, dobre języki pozostają a słabe odpadają. Dla tego C# zostaje a Java idzie do kosza. Selekcja naturalna...

0

Selekcja naturalna widocznie ostatnio nie działa:
https://www.tiobe.com/tiobe-index/

Chociaż nie kumam dlaczego JavaScript nie jest pierwszy w tym rankingu.

0

Na tym C# i JavaScript są bliżej Javy, ale C# dalej 3x mniej popularny niż Java: http://pypl.github.io/PYPL.html

2

Szukałem na temat Fuchsi na stronie google i dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Opatentowano niedawno nową odmianę fuksji, bardzo płodną w uprawie. Nazwa odmiany: Goetzyol. Tak więc sekretny plan google'a to wejście na rynek uprawny, a nie jakieś tam andronoidy.

1
kulson napisał(a):

Z drugiej strony, ciekawe co z Kotlinem, bo chyba poza Androidem zbytnio używany nie jest. Ale ja nie wierzę w to, że Android zniknie, według mnie to nie jest realne do zrobienia żeby zastąpić Androida czymś całkiem nowym, nie bez strat.

Dokladnie o keczupa boję się najbardziej

2
scibi92 napisał(a):

Dokladnie o keczupa boję się najbardziej

Keczup jest ostro promowany przez springa. W tej chwili, na przykład, powstaje eksperymentalny mikroframework https://github.com/spring-projects/spring-fu, który jest w zasadzie keczup only.
Miałem trochę starcie na temat tego spring-fu z joshem longiem (on nadal wierzy w beany), ale podoba mi się kilka tricków. Składnia kotlina umożliwia dalsze odmagicznienie tego co było w spring boocie.
(funkcje zamiast adnotacji).

0

A kto by chciał używać system, który nie obsługuje Javy :|

0
jarekczek napisał(a):

Szukałem na temat Fuchsi na stronie google i dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Opatentowano niedawno nową odmianę fuksji, bardzo płodną w uprawie. Nazwa odmiany: Goetzyol. Tak więc sekretny plan google'a to wejście na rynek uprawny, a nie jakieś tam andronoidy.

Główny architekt Java nazywa sie Brian Goetz.

Przypadek?

0

Każdego kto instaluje teraz nowe wersje Javy wita komunikat Oracle, że od 2019 za aktualizacje Java SE (na razie tylko w zastosowaniach komercyjnych) należy płacić. https://java.com/en/download/release_notice.jsp

Pytania:

  • Czy OpenJDK będzie nadal aktualizowane darmowo i pozwalać na użycie komercyjne?
  • Czy zmiany licencyjne mogą spowodować różnice na poziomie języka (wykształcenie się komercyjnej implementacji języka Java, który w przyszłości może przekształcić się w innych język niż zaimplementowany w OpenJDK)? Czy coś wiadomo na ten temat?
  • Czy warto w już powstałych projektach w języku Java przesiąść się na inne języki obsługiwane przez JVM (Groovy, Kotlin, Scala)?

Jak żyć?

0

Na ostatnie pytanie odpowiem że w TouK już nie powstają nowe projekty w Javie (z tego co mi mowili, ja tam jestem od środy dopiero :D, generalnie używamy dużo Kotlina do nowych projektów. Więc są firmy w których oprogramowanie biznesowe pisze się nie w Javie a na innych językach JVM

0
siloam napisał(a):

Każdego kto instaluje teraz nowe wersje Javy wita komunikat Oracle, że od 2019 za aktualizacje Java SE (na razie tylko w zastosowaniach komercyjnych) należy płacić. https://java.com/en/download/release_notice.jsp

Pytania:

  • Czy OpenJDK będzie nadal aktualizowane darmowo i pozwalać na użycie komercyjne?
  • Czy zmiany licencyjne mogą spowodować różnice na poziomie języka (wykształcenie się komercyjnej implementacji języka Java, który w przyszłości może przekształcić się w innych język niż zaimplementowany w OpenJDK)? Czy coś wiadomo na ten temat?
  • Czy warto w już powstałych projektach w języku Java przesiąść się na inne języki obsługiwane przez JVM (Groovy, Kotlin, Scala)?

Jak żyć?

"Public updates for Oracle Java SE 8 released after January 2019 will not be available for business, commercial or production use without a commercial license", a nie wszystkie. Płatne wsparcie to nie nowość. Dla Java SE 6 ostatnia niepubliczna aktualizacja wyszła w w połowie lipca (Java SE 6 Update 201).

1
siloam napisał(a):
  • Czy OpenJDK będzie nadal aktualizowane darmowo i pozwalać na użycie komercyjne?

Tak.

  • Czy zmiany licencyjne mogą spowodować różnice na poziomie języka (wykształcenie się komercyjnej implementacji języka Java, który w przyszłości może przekształcić się w innych język niż zaimplementowany w OpenJDK)? Czy coś wiadomo na ten temat?

Wątpię. Nie widziałem żadnych wzmianek na ten temat.

  • Czy warto w już powstałych projektach w języku Java przesiąść się na inne języki obsługiwane przez JVM (Groovy, Kotlin, Scala)?

Na Scalę? Oczywiście :)

Na stronie http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/eol-135779.html jest takie info:

Oracle JDK and OpenJDK builds from Oracle
Starting with Java SE 9, in addition to providing Oracle JDK for free under the BCL, Oracle also started providing builds of OpenJDK under an open source license (similar to that of Linux). Oracle is working to make the Oracle JDK and OpenJDK builds from Oracle interchangeable - targeting developers and organizations that do not want commercial support or enterprise management tools. Beginning with Oracle Java SE 11 (18.9 LTS), the Oracle JDK will continue to be available royalty-free for development, testing, prototyping or demonstrating purposes. As announced in September 2017, with the OracleJDK and builds of Oracle OpenJDK being interchangeable for releases of Java SE 11 and later, the Oracle JDK will primarily be for commercial and support customers and OpenJDK builds from Oracle are for those who do not want commercial support or enterprise management tools.

W skrócie: ci co nie chcą płacić za Javę, będą musieli od Javy 11 używać OpenJDK. Nie ma strachu, bo OpenJDK 11 to praktycznie to samo co OracleJDK 11 minus narzędzia komercyjne.

0
scibi92 napisał(a):

Na ostatnie pytanie odpowiem że w TouK już nie powstają nowe projekty w Javie (z tego co mi mowili, ja tam jestem od środy dopiero :D, generalnie używamy dużo Kotlina do nowych projektów. Więc są firmy w których oprogramowanie biznesowe pisze się nie w Javie a na innych językach JVM

Sam język Java (nie dana implementacja jvm) licencjonowany jest ponoć na GPL, ale skoro Oracle swoją zoptymalizowaną wersję maszyny komercjalizuje to być może powstanie na tej maszynie jakaś skomercjalizowana wersja języka. Piszą, że Kotlin dobrze integruje się z Javą. Mimo 100% zgodności na poziomie bajtkodu Kotlina raczej (???) nie można mieszać bezpośrednio z kodem Javy. Trzeba pisać osobne biblioteki (paczki) jeżeli chce się by wcześniej napisany kod javowy korzystał z jakiś metod zapisanych przy użyciu Kotlina. To nie jest nadzbiór języka jak w przypadku Groovy'ego. Dobrze rozumiem? U mnie w firmie zapadną w najbliższym czasie ważne decyzje w sprawie kluczowych projektów i używanych technologii dlatego usiłuję wybadać temat. Kotlin wydaje mi się w porównaniu do Groovy'ego trochę egzotyczny.

1

Współpraca Kotlina z Javą (językiem) czy Scali z Javą wygląda podobnie jak współpraca C++ z C. C++ może spokojnie korzystać ze wszystkich metod napisanych w C, ale jeśli z C++ chcesz coś wystawić do używania z poziomu kodu w C to musisz zrobić sekcję extern "C". Kod w Kotlinie czy Scali służący tylko i wyłącznie do tego, by można było go wywołać z poziomu Javy można by nazwać extern "Java" (przez analogię do mechanizmu z C++). Przykładem takiego extern "Java" jest Java API w Akce: https://akka.io/docs/ To extern "Java" jest i tak dużo mniej restrykcyjne niż extern "C", więc nie jest źle.

0
siloam napisał(a):

Każdego kto instaluje teraz nowe wersje Javy wita komunikat Oracle, że od 2019 za aktualizacje Java SE (na razie tylko w zastosowaniach komercyjnych) należy płacić. https://java.com/en/download/release_notice.jsp

Wreszcie, bo powoli już zaczynałem się bać, że jakiś klon Sayta Nadella zrobił dywersje w Oracle. Na szczęście nie, chłopaki wracają powoli do formy i myślę, że utrzymają poziom. :-)

1
siloam napisał(a):

Piszą, że Kotlin dobrze integruje się z Javą. Mimo 100% zgodności na poziomie bajtkodu Kotlina raczej nie można mieszać bezpośrednio z kodem Javy. Trzeba pisać osobne biblioteki (paczki) jeżeli chce się by wcześniej napisany kod javowy korzystał z jakiś metod zapisanych przy użyciu Kotlina. To nie jest nadzbiór języka jak w przypadku Groovy'ego. Dobrze rozumiem?

Nie. Głównym punktem wyjściowym Kotlina była jak najlepsza integracja z Javą. Możesz mieć w tym samym projekcie pliki Kotlina i Javy. Podczas kompliacji wszystkie pliki przejdą najpierw przez kompilator Kotlina a później kompilator Javy będzie traktował kod Kotlina jak zwykły bajtkod. Jeżeli temat Cię ciekawi, to możesz sprawdzić tę prezentację. https://jakewharton.com/its-a-kotlin-kotlin-kotlin-world/

Z klas Javowych możesz bezpośrednio odwoływać się do klas Kotlinowych i vice versa. Czasami trzeba coś załatwić adnotacją, żeby kod z Kotlina wyglądał idiomatycznie w Javie, dlatego że w Kotlinie nie korzysta się z koncepcji statyczności.

0

@siloam W Kotlinie da sie korzystać spokojnie z frameworków Javovych, więc nie ma powodów do obaw przed pisaniem enterprajs w keczupie:

1

Fajnie by było zrobić dyskusję na temat licencji javowych, ale w osobnym wątku. Tytuł tego wątku wygląda na jeden z dziesiątek takich samych.

0

Branża mobile się zmieni - głównym jeżykiem programowania będzie Dart, ale w żaden sposób nie zaszkodzi to Javie ;)

W świecie korpo nadal będzie dominować Java. Wystarczy poprzeglądać sobie oferty pracy w Google - w każdej ofercie pracy na "Software Engineer" wymagana jest znajomość Java, figuruje jako pierwsza na liście wymaganych języków. Java NIE ma nawet dobrego rywala... no spojrzy na konkurencje:

  • C# to microsoft (czyli same zło, Google nie przejdzie z Oracle na jeszcze większy syf :D ),
  • Python - wolny
  • Golang - proceduralny, dobry w wąskim zastosowaniu,
  • Node.js - dobry w wąskim zastosowaniu, NIE sprawdziłby się na dłuższą metę przy takiej ilości wytwarzanego kodu w Google.
0
Wesoły Ogrodnik napisał(a):

W świecie korpo nadal będzie dominować Java. Wystarczy poprzeglądać sobie oferty pracy w Google - w każdej ofercie pracy na "Software Engineer" wymagana jest znajomość Java, figuruje jako pierwsza na liście wymaganych języków. Java NIE ma nawet dobrego rywala... no spojrzy na konkurencje:

Jak się dobrze wybierze konkurencję to tak. Z ciekawostek to nawet moje korpo właśnie zaczyna wpuszczać kotlina. Piekło zamarza, jeszcze niedawno była walka o javę8 i wylezienie z websphere.

0

Java się powoli modernizuje. Myślę ta powolność, spowodowana jest to przez to samo co używanie dzisiaj Cobola czyli "działa, więc po co to zmieniać". Nieważne, że w innych językach można napisać to samo o połowę szybciej i ładniej. Dzisiaj w pracy tak się zastanawiałem: Jak to możliwe, że nie działają w niej jeszcze inner methods? W jakiej jaskini uchował się ten język? Ta jaskinia to wielkie korpo. Wprowadzili lambdy i streams, ale korzystanie z tego API jest strasznie toporne a i kod pisany przy jego użyciu działa znacznie wolniej w stosunku do odpowiednika imperatywnego. Dobrze, że w końcu Java jest modernizowana. Szkoda tylko, że odbywa się to tak wolno.

0

Myślicie, ze korporacje w końcu przejdą na Kotlina? Google, Amazon i inne top firmy w ciąż używają Java. Wygląda jakby Kotlin(backend) był wykorzystywany jedynie w softhouses, mimo tego że w korpo też jest tworzony "greenfield projects".

0
Krwawy Ogrodnik napisał(a):

Myślicie, ze korporacje w końcu przejdą na Kotlina? Google, Amazon i inne top firmy w ciąż używają Java. Wygląda jakby Kotlin(backend) był wykorzystywany jedynie w softhouses, mimo tego że w korpo też jest tworzony "greenfield projects".

Panie znafco. Warto chociaż w necie sprawdzić. Z Googlem to zupełnie średnio trafiłeś.
A to stary link:
https://medium.com/@daveford/who-is-using-kotlin-84b11b4fb51a
Pierwsze dwie pozycje.
Oczywiście to nie znaczy, że kotlin jest tam jakoś strategiczny.

1
Krwawy Ogrodnik napisał(a):

Myślicie, ze korporacje w końcu przejdą na Kotlina? Google, Amazon i inne top firmy w ciąż używają Java. Wygląda jakby Kotlin(backend) był wykorzystywany jedynie w softhouses, mimo tego że w korpo też jest tworzony "greenfield projects".

Ja bym raczej nie patrzył na firmy takie jak Google czy Amazon. Z prostego powodu, one nie narzucają rozwiązań technologicznych. One promują pewne technologie, ale nic więcej. Głównym narzucającym są korporacje nie technologiczne. Finanse, bankowość, przemysł, czyli wszystkie te firmy, które szukają optymalnych rozwiązań dla swoich procesów. Optymalnych z punktu widzenia całości biznesu, a nie tylko działów IT.

1

To początek końca Java w aplikacjach na Androida. Google nie może sobie pozwolić, żeby Oracle dyktował im jakiekolwiek warunki. Google wybrał małą firmę, oczywiście z ich perspektywy JetBrains. Kotlin daje radę, przynajmniej jeśli chodzi o szybkość tworzenia aplikacji. Oczywiście "wychodzenie z java" nie potrwa jeden rok. To jest proces rozłożony na lata, ale według mnie to już jest przesądzone. To widać jak Google promuje Kotlin. Już podpisali z JetBrains "odpowiednie" umowy na mocy, których są właścicielami wszelkich praw.

3

@jabba67: Google poszedł w Kotlina nie dlatego, że jest to taki super język, ale dlatego, że od lat pałuje się najpierw z Sunem, a teraz z Oraclem, w temacie licencji na Javę. Mając na pokładzie Kotlina może olać Javę i w perspektywie kilku lat zmienić całkowicie architekturę Androida. Nie zdziwiłbym się, gdyby android 14-15 dodał łatkę deprecated do „javowych” aplikacji.

0

Jest też kwestia szybkości rozwoju języka. Java wymaga skomplikowanego procesu i konsensusu wielu dużych graczy, podczas gdy Kotlin nie ma takich ograniczeń. Wystarczy popatrzeć jak długo w Javie zajmuje dodanie takich rzeczy jak value types czy data classes albo specyfikacji MVC (JSR-371), to ostatnie jest o tyle zabawne że Spring powoli chce odchodzić od takiego rozwiązania, podczas gdy Java EE jeszcze go nawet nie wprowadziła.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1