Krótkie kody do analizy

0

Szukam aktualnie pierwszej pracy, Byłem na pierwszych rozmowach. Dosłałem na jednej z nich sporo kodów do analizy. Pytanie do każdego z nich, "jaki bedzie wynik programu?". A kod przedstawiał różne ciekawe zagadnienia, które nie są oczywiste na pierwszy rzut oka, zwłaszcza dla początkującego. np

public  class D {
   public static void say(){
       System.out.println("static!");
   }
}

public class Main{
   public static void main(String[] args) {
    D myD = null;
    myD.say();
    
    D myD2;
    myD2.say();
   }
}

albo

 private static int myFun() {
        try {
            int a = 4 / 0;
            return a;
        } catch (Exception e) {
            return 1;
        } finally {
            return 0;
        }
    }

Macie jakieś podobne, albo wiecie gdzie mogę takie znaleźć?

0

To ze w pierwszym bedzie compile-time error to akurat dosyc oczywiste, ale ktos wyjasni co sie dzieje z 1-ka w drugim przypadku? Trafia na miejsce ale zostaje po prostu zastapiona? Abstrahujac, ze nikt tak nie pisze...

1
stivens napisał(a):

To ze w pierwszym bedzie compile-time error to akurat dosyc oczywiste, ale ktos wyjasni co sie dzieje z 1-ka w drugim przypadku? Trafia na miejsce ale zostaje po prostu zastapiona? Abstrahujac, ze nikt tak nie pisze...

Jeżeli w finally jest return to nadpisuje on return z try/catch, jeżeli jest inny kod to wykonuje się przed returnem z try/catch
https://docs.oracle.com/javase/specs/jls/se7/html/jls-14.html

0

Poszukaj pytań do egzaminów Oracle z Javy: OCJA, OCJP i starszych SCJP. Tam są tego typu zadania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1