Jakie technologie dla systemu do przyjmowania zamówień?

0

Szukam odpowiednich technologii żeby wykonać system do przyjmowania zamówień ze strony i ewentualnie tableta z Androidem. Zamówienia powinny trafiać do systemu ERP który jest na bazie MSSQL ale miałbym możliwość podłaczyć go także w drugiej firmie gdzie bazą jest Oracle.
A teraz trochę o mnie, bo będzie miało to wpływ na to w jakich technologiach się najszybciej odnajdę:

  • znam oba systemy ERP
  • znam logikę biznesową
  • nie jestem programistą, ale podstawy miałem na studiach. Obecnie uczę się Javy i muszę ją pozna z powodu że pracuję z system który oparty jest na Javie i znając Javę mogę uzyskać dodatkową funkcjonalność, wiec jest to dla mnie konieczność
  • znam platformę integracji Mule którą chciałbym użyć do podłączenia z oboma ERPami. Model jak to zrobić już nawet wykonałem, wiec mogę wrzucać tam zamówienia np w XMLach lub JSONie
  • REST, JSON, XML, csv nie są mi obce
  • daję radę z SQLem i bazami danych
  • może kiedyś chciałbym się przebranżowić z systemów ERP na programistę najchętniej Javy, bo mam doświadczenie z dużymi systemami ERP i bankowymi

Tak więc połączenie z ERP mam opanowane, muszę mieć tylko odpowiednie XMLe lub JSONa z front-endu. Ze względu na to że uczę się Javy i muszę ją znać to chciałbym korzystać z Javy, ale rozumiem że nie nadaję się ona do front-endu bo takie wynalazki jak JSF są marginalne i lepiej korzystać z JavaScriptu?

0

A czemu się Java nie nadaje? Tak na szybko to możesz Springa Boota i wystawić RESTa i na froncie wstawić Angulara, albo Spring Boot + Thymeleaf.

0

Angular to rozumiem że to jest własnie Java Script? A co do Spring Boota, to jeszcze Springa nie zacząłem się uczyć, ale jest w planach zaraz po podstawach Javy, więc będzie mi jak najbardziej po drodze.

0

Tak, to jest framework JavaScript. Dokładniej AngularJS. Na froncie dajesz takiego Angulara, a pod spodem masz SpringBoota z wystawionym WebAPI.

Ale tak ode mnie to wolałbym użyć SpringBoot + Thymeleaf. Skupisz się na samym Spingu, który jest w miarę przyjemny w nauce a dokumentacja na http://spring.io jest dla mnie bardzo przystępna i według mnie dużo rzeczy lepiej wytłumaczone niż w tutorialach w internecie.

Poza tym nie napisałeś dokładnie w jakim zakresie chcesz obsługiwać zamówienie. Tylko formularz do wprowadzania? Logowanie jakieś? I co to za systemy? SAP?

0

Systemy to Teta na Oracle oraz drugi to lokalnego dostawcy na MSSQL.
System miałby obsługiwać zamówienia z pełnym panelem klienta czyli logowanie, wprowadzanie zamówienia gdzie ceny, ilość i dostępność towaru miałaby się pobierać dynamicznie, historia zamówień, cenniki, może faktury i formularz kontaktowy. Jak dobrze pójdzie, to chciałbym również zrealizować przeglądanie stanu zamówienia, czyli proponowany termin dostawy, status zamówienia np przygotowano do wysyłki, w drodze itp. Ogólnie pomysłów mam pełno, trzeba tylko technologie opanować :)
Ze względu na to że są dwa systemy po stronie ERP to zależy mi na tym żeby użyć platformy integracyjnej czyli Mule i mieć po jednej stronie interfejs webowy z jednym API, a po drugiej stronie 2 API systemowe połączone do rożnych systemów ERP. Mam nadzieję że taka architektura ułatwi późniejsze zmiany front end, czy zmiany po stronie ERP np upgrade systemu czy nawet dodanie kolejnego systemu, jeśli zajdzie taka potrzeba.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1