Gdzie ustawić adres serwera w Springu?

0

Witam, mam listenera wysyłającego nowo zarejestrowanym użytkownikom emaile z linkami aktywującymi konto. Na razie ustawiłem url na http://localhost:8080/costam, ale takie praktyki są niedobre, dlatego chciałem pobierać początek adresu z jakiegoś propertiesu, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego. Wie ktoś, gdzie można takie coś ustawić?

0

A skąd aplikacja ma wiedzieć pod jaką domeną ją postawiłeś? o_O Ewentualnie takie informacje możesz pobrać sobie od strony klienta w javascripcie ;]

0
Shalom napisał(a):

A skąd aplikacja ma wiedzieć pod jaką domeną ją postawiłeś? o_O Ewentualnie takie informacje możesz pobrać sobie od strony klienta w javascripcie ;]

można sobie wpisać w jakiś plik konfiguracyjny domenę aplikacji i później z tego korzystać.

0

To tak nie działa. Musisz mieć wykupioną domene. Chyba że chcesz to tylko lokalnie, to musiałbyś poustawiać se jakieś routy/mapping typu: wpisujesz dupa.pl i cie przekierowuje na localhost. Nie robi sie tego w configu springa :p tam najwyżej port możesz sobie ustawić

1

Masz w Springu adnotację @PropertySource, która jako parametr przyjmuje listę plików z propertisami. Następnie masz adnotację @Value, która pozwala na wstrzyknięcie propertisu:

@Configuration
@PropertySource("classpath:mail.properties")
class MailConfiguration{
   
   @Bean
   MailService mailService(@Value("${mail.server}") server){
      //...
   }
}

i w pliku mail.properties

mail.server=1.1.1.1
...

Można to jeszcze o profile wzbogacić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1