Problem ze Spring boot + thymeleaf

0

Witam od jakiegoś czasu uczę się spring boota i próbuje zrobić jakiś swój mały projekt który korzysta z thymeleafa w internecie znalazłem kilka tutoriali z jakimiś małymi aplikacjami np. https://o7planning.org/en/11545/spring-boot-and-thymeleaf-tutorial ale sprawa jest o tyle skomplikowana, że żaden nawet te z internetu mi nie działają a robię wszystko tak jak jest napisane. Czy jak tworze nowy projekt w STS to muszę configurować go jakoś dodatkowo ? Gdy uruchamiam projekt z linku ładuje mi się tylko strona index.html a gdy próbuje wejść na inną Whitelabel Error Page wyskakuje tak jakbym nie ustawił mapowania na ten URL a przecież w @Controller jest ustawiony. Podejrzewam, że spring uruchamia index.html automatycznie i nie używa mojego @Controller dlatego uruchamia mi się tylko index.html tylko dlaczego?

0

Jak korzystałem z STSa to też mi nic nie działało. Przesiadłem się na IntelliJ i nagle magicznie każdy projekt zaczął latać.

0

Z ciekawości sprawdziłem na IntelliJu ale niestety nie w tym tkwi problem :(

0

Stworzyłeś nowy projekt w Intellij czy skopiowałeś ten z STS do Intellij?

0

podczas startu spring boota pokazuje w logach wszystkie mapowania, zobacz czy są Twoje, pokaż kod

0
lukaszek016 napisał(a):

Stworzyłeś nowy projekt w Intellij czy skopiowałeś ten z STS do Intellij?

Na początku skopiowałem nie działało teraz napisałem od nowa i tak nie działa.

W logach ze Springa nie widze tych mapowiań. A kod jest kopiuj/wklej z https://o7planning.org/en/11545/spring-boot-and-thymeleaf-tutorial

Ok udało mi się uruchomić to jak przeniosłem wszystkie klasy do jednego pakietu tylko teraz nasuwa się kolejne pytanie dlaczego tak ?

0

I think the downloaded libraries on your computer are broken. You need to delete it. It will be downloaded again. To do that you delete all the files in the following folder:

C: \ Documents and Settings \ {your-username} .m2

Or:

C: \ Users \ {your-username} \ .m2

0
Tr Vha napisał(a):

I think the downloaded libraries on your computer are broken. You need to delete it. It will be downloaded again. To do that you delete all the files in the following folder:

C: \ Documents and Settings \ {your-username} .m2

Or:

C: \ Users \ {your-username} \ .m2

i have tried that but still not working. Maybe i should create an application.context file and set up context:component-scan or something similar like in spring ?

0

Cała magia spring boota.
Z tego co pamiętam, główna klasa application skanuje wszystko co znajduje się w paczce w której znajduje się ta klasa. Dlatego klasa Application jest zawsze w głównej paczce, np. com.brzozowski.
Reszta klas znajduje się w "podpaczkach", czyli np. com.brzozowski.domain.FooService.

0

Masz ustawione component scan?

0
discoStar napisał(a):

Masz ustawione component scan?

No wlasnie w tym rzecz, że w spring boocie się tego nie robi ale w moim przypadku wygląda jakby tego faktycznie nie robił. Czyli powinnienem zrobić pliczek application-context.xml i tam ustawic skanowanie?

0
srslycpp napisał(a):
lukaszek016 napisał(a):

Stworzyłeś nowy projekt w Intellij czy skopiowałeś ten z STS do Intellij?

Na początku skopiowałem nie działało teraz napisałem od nowa i tak nie działa.

W logach ze Springa nie widze tych mapowiań. A kod jest kopiuj/wklej z https://o7planning.org/en/11545/spring-boot-and-thymeleaf-tutorial

Ok udało mi się uruchomić to jak przeniosłem wszystkie klasy do jednego pakietu tylko teraz nasuwa się kolejne pytanie dlaczego tak ?

Dzieje się dlatego, że spring boot domyślnie skanuje pakiet w którym znajduje się Twoja klasa Application.java Czyli jak masz go w pakiecie pl.srslycpp.test.app to spring boot skanuje ten pakiet i każdy niżej. Możesz sobie dodać w tej klasie Application.java taki kawałek

@ComponentScan(“pl.srslycpp.test”)
0

I have seen your link, they used Eclipse and installed Spring Tool Suite & Maven (Not Gradle)

I think you should try it with Eclipse:
1 - Install Eclipse https://o7planning.org/en/10379/installing-and-configuring-eclipse
2 - Install Spring Tool Suite https://o7planning.org/en/10249/install-spring-tool-suite-into-eclipse

When you create a Spring Boot application, it will use Maven and generate a pom.xml.

You do not need to configure @ComponentScan because Spring Boot automatically does this for you.

0

Witam po dość długiej przerwie :) Jak by to kogoś interesowało: Jakoś poradziłem sobie z tym problemem przenosząc main class do głównego pakietu nad resztą pakietów. Ale teraz pisze ponieważ mam kolejny problem. Ciągle jestem na etapie mojej małej aplikacji. Aplikacja ta polega na wyświetlaniu pytań z bazy danych. Chciałem zrobić metode do edytowania pytań. Na stronie z wypisanymi wszystkimi pytaniami jest <input type="radio"> którego zaznaczenie miało pobierać id pytania i zapomocą tego id wyświetlać pytanie do edycji. Problem polega na odebraniu tego id w @Controllerze. Cały kod jest na https://github.com/srslycpp/springboot/tree/master/Quiz

Z góry dziękuje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1