Losowa liczba o losowej wielkości

0

Mam taki kod:

	int a = (int)(Math.random());
	int b = (int)(Math.random()*a);
	System.out.println(b);

Dlaczego on nie działa? Proszę o pomoc.

1

Pytanie pomocnicze: jakie możliwe wartości może przyjąć w tym wypadku liczba a? Posłuż się dokumentacją Javy.

0

Liczba a przyjmie wartość większą od 0 i mniejszą o 1. Czy po prostu ten sposób sobie odpuścić i spróbować czegoś innego?

0
tabletka napisał(a):

Liczba a przyjmie wartość większą od 0 i mniejszą o 1. Czy po prostu ten sposób sobie odpuścić i spróbować czegoś innego?

Tak, np. obróbki skrawaniem.

Nosz kufa nać, dostajesz liczbę R z przedziału <0,1), że to przedział równoliczny z całym zbiorem R (mieści się w nim dokładnie tyle samo liczb co w (-∞, +∞), to określ przedział jaki chcesz dostać, znajdź funkcję odwzorowującą przedział w przedział i już.

0
tabletka napisał(a):

Liczba a przyjmie wartość większą od 0 i mniejszą o 1. Czy po prostu ten sposób sobie odpuścić i spróbować czegoś innego?

Siadaj, pała :) Liczba typu int nie może przyjąć wartości większej od 0 i mniejszej od 1.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1