Smtp error?

0

witam, mam pewnie problem odnośnie wysłania maila ze springa.
obejrzałem 2 tutoriale i przepisaniu każdego z nich wyskakują te same błędy:

kod:

package com.example.demo;

import org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired;
import org.springframework.mail.javamail.JavaMailSender;
import org.springframework.mail.javamail.MimeMessageHelper;
import org.springframework.stereotype.Component;

import javax.mail.MessagingException;
import javax.mail.internet.MimeMessage;

@Component
public class SmtpMailSender {

    @Autowired
    private JavaMailSender javaMailSender;

    public void send(String to, String subject, String body) throws MessagingException{

        MimeMessage message = javaMailSender.createMimeMessage();
        MimeMessageHelper helper;

        helper = new MimeMessageHelper(message, true);
        helper.setSubject(subject);
        helper.setTo(to);
        helper.setText(body, true);
        javaMailSender.send(message);
    }

}

package com.example.demo;

import org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired;
import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping;
import org.springframework.web.bind.annotation.RestController;

import javax.mail.MessagingException;

@RestController
public class SignController {


    @Autowired
    private SmtpMailSender smtpMailSender;

    @RequestMapping("/succes")
    public String signUpSucces() throws MessagingException{

    smtpMailSender.send("[email protected]", "test mail from spring", "howdy");

        return "You are signing up with succes";
    }
}

config:

spring:
  mail:
    host: smtp.gmail.com
    port: 587
    protocol: smtp
    username: xxx
    password: xxx

0

Zmieniłeś se w guglu, żeby dało się logować z niepewnych aplikacji(czy coś takiego)?

0
baant napisał(a):

Zmieniłeś se w guglu, żeby dało się logować z niepewnych aplikacji(czy coś takiego)?

juz tez gdzies na stacku o tym wyczytalem, zapomniałem wspomniec że zmieniłem ale nadal to samo :D

0
Failed messages: com.sun.mail.smtp.SMTPSendFailedException: 530 5.7.0 Must issue a STARTTLS command first. j85-v6sm2154630lfh.5 - gsmtp
1

spróbuj na starszym porcie 465, albo na szyfrowaniu ssl

0
czysteskarpety napisał(a):

spróbuj na starszym porcie 465, albo na szyfrowaniu ssl

ssl pomogło, dziękować;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1