Wątek zablokowany 2018-05-05 07:34 przez Patryk27.

Licencjat w Javie

0

Hej,
potrzebuję pomocy w opracowaniu aplikację na moją pracę licencjacką. Postanowiłem zrobić aplikację wspomagającą zarządzanie materiałami w firmie produkcyjnej. Konkretniej chcę zrobić coś ala WMS, czyli program zarządzający ruchem/ewidencjonujący stan magazynu. Chcę to zrobić w Javie + SQL, baza danych w sql, czyli ilość wszystkiego - surowców i gotowych produktów no i java do edytowania bazy itd Będzie to program do firmy produkcyjnej, czyli jego funkcjonalność powinna obejmować:

  • bazę posiadanych surowców oraz gotowych produktów
  • rejestrację dostaw, czyli przyjeżdża tir z jakąś ilością np. blachy i system ma pozwalać jego użytkownikowi wprowadzić ilość i typ surowca o swoim ID w bazę
  • dodawanie do bazy, czyli stanu magazynowego gotowego produktu oraz odejmowanie ilości surowców, których użyto do wyprodukowania gotowego produktu (Materiały pobierane są z magazynu na produkcję, gdzie przetwarzane są w gotowy produkt, czyli pracownik pobierający paletę blachy zmniejsza o nią aktualny jej stan a po przetworzeniu pracownik odbierający gotowy produkt na magazyn zwiększa jego stan o ten produkt i ilość)
  • ewidencję eksportu gotowego towaru, podobnie jak z pobieraniem surowców na produkcję, tylko chodzi o pobieranie gotowego produktu z magazynu, więc system rejestruje, że z magazynu ubywa dana jego ilość

Staram się jak najdokładniej wytłumaczyć o co chodzi, być może trochę chaotycznie, ale przypuszczam, że każdy wie o jaki system tutaj chodzi.

Piszę dlatego, że na dzień dzisiejszy jestem raczej laikiem w programowaniu, bo po piszę pracę po roku przerwy -w zeszłym roku normalnie kończyłem 6 semestr ale nie oddałem pracy i teraz jestem przywrócony (przez cały ten rok nic nie programowałem), dlatego potrzebuje waszej pomocy. Proszę o rady jak się do tego zabrać, w jaki sposób zacząć budować ten system. Pisanie tego w NetBeansie to dobry pomysł? Jak połączyć Jave z SQLem to też nie wiem, ale to akurat znajdę gdzieś w necie.

1

Studiowałeś informatykę? Można skończyć 6 semestrów i być "laikiem w programowaniu"?

0

Weź się za coś takiego, co ogarniasz. Bez sensu, żebyś wybierał sobie temat, za który nawet nie wiesz, jak się zabrać. Na pewno przynajmniej jedną rzecz z tych studiów jako tako opanowałeś i to sobie wybierz.

Odpowiadając na pytania z końca wpisu: Pisanie w NetBeansie to zły pomysł. Już nikt tego nie używa. Użyj IntelliJ IDEA. Z bazą *SQL możesz się połączyć na wiele sposobów. Jednym ze standardów jest chociażby JDBC.

0

Mam już napisany pierwszy rozdział i chcę zostać przy tym temacie. Wszystko jest do ogarnięcia, tylko ktoś musi mnie nasunąć na właściwy tor, a potem już będę leciał.

1

W takim razie zbadaj następujące tematy:

narzędzia:

  • kontrola wersji: Git
  • edytor: IntelliJ IDEA
  • build systems: Gradle lub Maven (wybierz jedno z rozwiązań)
  • połączenie z bazą danych: JDBC, JDBI, JPA, QueryDSL, inne (wybierz jedno z rozwiązań lub połącz kilka ze sobą)
  • dependency injection: Spring, Dagger, Guice, inne (wybierz jedno z rozwiązań)
  • testowanie: JUnit, Truth lub FEST, Mockito, inne (dobierz sobie narzędzia do pisania testów jednostkowych)

zagadnienia związane z projektem:

  • UML
  • wzorce projektowe
  • clean code

Dodatkowo, nie wiem, czy to ma być aplikacja webowa, desktopowa lub jeszcze inna.

W przypadku desktopa masz do dyspozycji: JavaFX, Swing, inne
W przypadku aplikacji webowych, jest od groma narzędzi do wyboru: Spring, Spring Boot, Vert.x, DropWizard i jeszcze różne podejścia do UI (np. frameworki a'la Vaadin lub REST API + JavaScriptowy framework typu Angular, React, Vue lub inny).

Rozpisz sobie dokładnie swój plan projektu (widzę, że już częściowo rozpracowywałeś temat). Podziel to sobie na bloki i mniejsze części, rozrysuj na diagramie UML, rozpisz przypadki użycia. Następnie przygotuj sobie środowisko i zacznij krok po kroku pisać projekt.

0

Minęło trochę czasu od tego tematu, generalnie miał mi ktoś to zrobić ale urwał kontakt i jestem w dupie. Mam 2 tygodnie na zrobienie tego sam, zdąrzę?? Co do kolegi wiciu u góry, hmm mi nie zależy, żeby ten program był profesjonalny, albo mógł funkcjonować w jakieś firmie. Chcę go zrobić na tyle, aby promotorka dopuściła go do pracy dyplomowej (bo to jedyny jego cel). Pobrałem IntelliJ, z tym że Ultimate jest płatny, a trial nie wiem na ile tam jest. Od południa zabieram się do zrobienia UMLa ale nie mam do tego cierpliwości, może chce ktoś sobie dorobić i to szybko machnąć?? Sam program z diagramami w UML.

0

Tacy ludzie nie zasługują na dyplom.
Maturę też ktoś za ciebie pisał ?

1

Właśnie dzięki takim tematom utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem nie idąc na studia XDDD
screenshot-20180504202722.png

a taka aplikacja jak mówisz to raczej prosty crud i tyle, więc ktokolwiek znający podstawy javy może ci to klepnąć za opłatą, spróbuj w ogłoszenia drobne

0
Mały Mleczarz napisał(a):

Tacy ludzie nie zasługują na dyplom.
Maturę też ktoś za ciebie pisał ?

A jeden to się chwalił, że se sam doktorat napisał. Aaa… g*wno mnie to obchodzi! Jedni piszą, innym dają, takie jest zbójeckie prawo.

0

Cóż Ci mogę powiedzieć, @Puzonero94 ... Pomogłem, ile mogłem swoim ostatnim postem. Pracy licencjackiej ani programu za Ciebie nie napiszę, bo uważam, że nie jest to w porządku i gdybym uważał inaczej, to po prostu by mi się teraz nie chciało tego robić nawet, jakbyś mi za to zapłacił. Na studiach możesz sobie kombinować, ale na szczęście rynek IT jest w miarę uczciwy i w dobrej firmie kombinowanie szybko wyszłoby na jaw. M.in. dzięki takim osobom jak Ty, będę miał solidne podstawy, żeby więcej zarabiać w przyszłości. Jeżeli uważasz studia i wykształcenie za bezwartościowe, to po co je kończysz? To hipokryzja. Zamiast tracić czas na tym forum, ogarnąłbyś podstawy pisania czegokolwiek w czymkolwiek i już dawno napisał ten program. Tak, czy inaczej, powodzenia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1