SQL to NoSQL

0

Mam projekt, którzy korzysta z bazy SQL, wiadomo pełno związków OneToMany, ManyToMany itd. Chciałbym to przenieść do bazy noSQL (w celu nauki jakby ktoś pytał). Można prosić jakieś wskazówki jak się za to zabrać ?

1

Jeśli używasz JPA to powinno wystarczyć podmienienie sterownika i zmiana ustawień w providerze.
Dodatkowo może trzeba będzie zmienić klucze główne, jeśli masz, jako liczby, to zmień na Stringa

0

W sumie to mam w ogóle problem żeby z tą bazą się połączyć. Udało się komuś kiedyś zintegrować Spring Boota z Cassandrą w Dockerze ? Ja ciągle dostaję:

org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'session' defined in class path resource [com/PythDev/cassandraexample/config/CassandraConfig.class]: Bean instantiation via factory method failed; nested exception is org.springframework.beans.BeanInstantiationException: Failed to instantiate [org.springframework.data.cassandra.config.CassandraSessionFactoryBean]: Factory method 'session' threw exception; nested exception is org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'cluster' defined in class path resource [com/PythDev/cassandraexample/config/CassandraConfig.class]: Invocation of init method failed; nested exception is com.datastax.driver.core.exceptions.NoHostAvailableException: All host(s) tried for query failed (tried: localhost/127.0.0.1:9042 (com.datastax.driver.core.exceptions.TransportException: [localhost/127.0.0.1:9042] Cannot connect), localhost/00009042 (com.datastax.driver.core.exceptions.TransportException: [localhost/00009042] Cannot connect))

A i w sieci dużo na ten temat nie ma. Baza stoi to wiem na pewno, bo testowałem połączenie poza Spring Bootem.

0

Sorry, miało być:

org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'session' defined in class path resource [com/PythDev/cassandraexample/config/CassandraConfig.class]: Bean instantiation via factory method failed; nested exception is org.springframework.beans.BeanInstantiationException: Failed to instantiate [org.springframework.data.cassandra.config.CassandraSessionFactoryBean]: Factory method 'session' threw exception; nested exception is org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'cluster' defined in class path resource [com/PythDev/cassandraexample/config/CassandraConfig.class]: Invocation of init method failed; nested exception is com.datastax.driver.core.exceptions.NoHostAvailableException: All host(s) tried for query failed (tried: localhost/127.0.0.1:9042 (com.datastax.driver.core.exceptions.TransportException: [localhost/127.0.0.1:9042] Cannot connect), localhost/0:0:0:0:0:0:0:1:9042 (com.datastax.driver.core.exceptions.TransportException: [localhost/0:0:0:0:0:0:0:1:9042] Cannot connect))

0

Z tego wynika, że nie udało się połączyć z cassandrą

0
hcubyc napisał(a):

Z tego wynika, że nie udało się połączyć z cassandrą

To prowokacja ? To, że się nie połączył to widzę. Chcę się dowiedzieć dlaczego.

0

Jakby ktoś miał podobny problem to Spring Boot domyślnie próbuję łączyć się z Cassandrą na 127.0.0.1:9042, a Cassandra w Dockerze oczywiście startuje na innym adresie (właściwie to kilku). Trzeba je sprawdzić (wygodnie można to zrobić przez Kitematic) i wklepać odpowiedni do configa Cassandry w Springu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1