Problem z JDialog.

0

Witam. Zaczynam dopiero przygodę z GUI i mam taki problem. Czytałem trochę o JDialog ale nic mnie nie satysfakcjonuje. Chodzi o to, że robię program w którym podaje zakres i parametry i jeśli podam je poprawnie to ma mi przejść do Dialogu gdzie wyświetli mi się wartosc parametru itp. Jeśli podam źle to pojawi mi się także dialog gdzie będzie napisane, że użytkownik podał niepoprawne dane. I pytanie jest takie czy mogę to robić tak jak tutaj tworząć obiekt w Frame czy mam stworzyć nową klasę jak to zazwyczaj robią w internecie?

import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JTextField;
import javax.swing.JLabel;
import javax.swing.JDialog;
 
public class Frame extends JFrame implements ActionListener
{ 
   JLabel lPodajZakres;
   JTextField tPodajZakres;
   JButton bOblicz;
   double tempZakres;
   JLabel lParametry;
   JTextField tParametry;
   JDialog dOblicz;
   
   public Frame()
   {
      

      setSize(400,200);
      setTitle("Liczby Pierwsze");
      setLayout(null);

      dOblicz = new JDialog();
      dOblicz.setBounds(200,200);
      add(dOblicz);

      lPodajZakres= new JLabel("Podaj zakres:");
      lPodajZakres.setBounds(90,20,150,20);
      add(lPodajZakres);
  
      lParametry =new JLabel("Podaj parametry:");
      lParametry.setBounds(70,60,150,20);
      add(lParametry);

      tParametry= new JTextField("");
      tParametry.setBounds(170,60,150,20);
      add(tParametry);
   
      tPodajZakres= new JTextField("");
      tPodajZakres.setBounds(170,20,150,20);
      add(tPodajZakres);
 
      bOblicz= new JButton("Oblicz");
      bOblicz.setBounds(150,100,150,20);
      add(bOblicz);


   }

   public void actionPerformed(ActionEvent e)
   {
      //
       
   }

}

 
   public static void main(String[] args)
   {
      Frame frame = new Frame();
      frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
      frame.setVisible(true); 
   }
}


0

Pytasz o pozwolenie? Jeśli tak to ja wyrażam zgodę na zrobienie tego tutaj, chociaż pewnie czytelniej byłoby porozbijać to na klasy.

0

A to co już napisałem pozwoli mi na to, że gdy użyje ifa w mainie to wyswietli mi się dialog z wartością jaką oczekuje a jeśli nie to wyświetli mi się dialog, że została nieporawna dana? czy coś jeszcze trzeba dodac?

0

Nie no na razie to się nawet nie kompiluje. Musisz sobie dodać ActionListener do buttona bo pewnie to ma działać po naciśnięciu.
Tutaj masz przykład:
https://stackoverflow.com/questions/284899/how-do-you-add-an-actionlistener-onto-a-jbutton-in-java

0

W ten sposób?
:

import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JTextField;
import javax.swing.JLabel;
import javax.swing.JDialog;
 
public class Frame extends JFrame implements ActionListener
{ 
   JLabel lPodajZakres;
   JTextField tPodajZakres;
   JButton bOblicz;
   double tempZakres;
   JLabel lParametry;
   JTextField tParametry;
   JDialog dOblicz;
   
   public Frame()
   {
      

      setSize(400,200);
      setTitle("Liczby Pierwsze");
      setLayout(null);

      dOblicz = new JDialog();
      dOblicz.setBounds(200,200,200,200);
      add(dOblicz);

      lPodajZakres= new JLabel("Podaj zakres:");
      lPodajZakres.setBounds(90,20,150,20);
      add(lPodajZakres);
  
      lParametry =new JLabel("Podaj parametry:");
      lParametry.setBounds(70,60,150,20);
      add(lParametry);

      tParametry= new JTextField("");
      tParametry.setBounds(170,60,150,20);
      add(tParametry);
   
      tPodajZakres= new JTextField("");
      tPodajZakres.setBounds(170,20,150,20);
      add(tPodajZakres);
 
      bOblicz= new JButton("Oblicz");
      bOblicz.setBounds(150,100,150,20);
      add(bOblicz);
      bOblicz.addActionListener(this);


   }

   public void actionPerformed(ActionEvent e)
   {
      Object zrodlo = e.getSource();
      if(zrodlo==bOblicz)
      {

      }
         
   }



 
   public static void main(String[] args)
   {
      Frame frame = new Frame();
      frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
      frame.setVisible(true); 
   }
}


0

No możesz overrideować actionPerformed w taki sposób albo możesz zrobić tak jak w linku który podałem.

0

A mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego nie działa mi dispose()? Gdy klikam na item wyjscie pojawia mi sie cała masę błędów o unknown source:

import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JTextField;
import javax.swing.JLabel;
import javax.swing.JDialog;
import javax.swing.JMenuBar;
import javax.swing.JMenu;
import javax.swing.JMenuItem;
 
public class Frame extends JFrame implements ActionListener
{ 
   
   JMenuBar menuBar;
   JMenu menuPlik;
   JMenu menuCzcionka;
   JMenu menuKolor;
   JMenu menuWyjscie;
   JMenuItem mZielony, mCzerwony, mCzarny, mWyjscie;

   JLabel lPodajZakres;
   JTextField tPodajZakres;
   JButton bOblicz;
   JLabel lParametry;
   JTextField tParametry;
   JDialog dOblicz;
   double tempParametry, tempZakres, tempLiczba;
   
   public Frame()
   {

      

      setSize(400,200);
      setTitle("Liczby Pierwsze");
      setLayout(null);
      setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
     
      menuBar= new JMenuBar();
      menuCzcionka=new JMenu("Czcionka");
      menuKolor= new JMenu("Kolor");
      menuWyjscie=new JMenu("Wyjscie");

      
     
      mCzerwony=new JMenuItem("Czerwony");
      mZielony=new JMenuItem("Zielony");
      mCzarny=new JMenuItem("Czarny");
      menuKolor.add(mCzerwony);
      menuKolor.add(mZielony);
      menuKolor.add(mCzarny);
      mWyjscie=new JMenuItem("Wyjscie");
      menuWyjscie.add(mWyjscie);

      mWyjscie.addActionListener(this);
      
  
      setJMenuBar(menuBar);
      menuBar.add(menuCzcionka);
      menuBar.add(menuKolor);
      menuBar.add(menuWyjscie);

      dOblicz = new JDialog();
      dOblicz.setSize(200,200);
      dOblicz.setVisible(true);

      lPodajZakres= new JLabel("Podaj zakres:");
      lPodajZakres.setBounds(90,20,150,20);
      add(lPodajZakres);
  
      lParametry =new JLabel("Podaj ilość parametrów:");
      lParametry.setBounds(30,60,150,20);
      add(lParametry);

      tParametry= new JTextField("");
      tParametry.setBounds(170,60,150,20);
      add(tParametry);
   
      tPodajZakres= new JTextField("");
      tPodajZakres.setBounds(170,20,150,20);
      add(tPodajZakres);
 
      bOblicz= new JButton("Dalej");
      bOblicz.setBounds(150,100,150,20);
      add(bOblicz);
      bOblicz.addActionListener(this);


   }

   public void actionPerformed(ActionEvent e)
   {
      tempZakres= Double.parseDouble(tPodajZakres.getText());
      tempLiczba= Double.parseDouble(tParametry.getText());
      Object zrodlo = e.getSource();
      if(zrodlo==mWyjscie)
      {
         dispose();
      }
      if(zrodlo==mZielony)
      {
         
      }
      
   }



 
   public static void main(String[] args)
   {
      Frame frame = new Frame();
      frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
      frame.setVisible(true); 
   
0

this.dispose();

0

Debugger jest odpowiedzią na większość pytań, ewentualnie czytanie tego co jest na konsoli. Po naciśnięciu wyjścia pobierasz sobie jakiś tekst, którego nie wpisujesz i te nulle przekazujesz do parseDouble.

0

Ok rozumiem Dziękuje :)

0

A moglibyście mi podpowiedzieć dlaczego jak kliknę na item np Zielony to kolor tła nie zmienia mi się na zielony tylko wyskakuje jakieś puste okienko tak samo mam jak kliknę wyjście. I kolejne pytanie czy da się w podobny sposób zmienić czcionkę?

import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JTextField;
import javax.swing.JLabel;
import javax.swing.JDialog;
import javax.swing.JMenuBar;
import javax.swing.JMenu;
import javax.swing.JMenuItem;
import javax.swing.JOptionPane;
import java.awt.Color;
 
public class Frame extends JFrame implements ActionListener
{ 
   
   JMenuBar menuBar;
   JMenu menuPlik;
   JMenu menuCzcionka;
   JMenu menuKolor;
   JMenu menuWyjscie;
   JMenuItem mZielony, mCzerwony, mCzarny, mWyjscie;

   JLabel lPodajZakres;
   JTextField tPodajZakres;
   JButton bOblicz;
   JLabel lParametry;
   JTextField tParametry;
   JDialog dOblicz;
   double tempParametry, tempZakres, tempLiczba;
   
   public Frame()
   {

      

      setSize(400,200);
      setTitle("Liczby Pierwsze");
      setLayout(null);
      setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
     
      menuBar= new JMenuBar();
      menuCzcionka=new JMenu("Czcionka");
      menuKolor= new JMenu("Kolor");
      menuWyjscie=new JMenu("Wyjscie");

      
     
      mCzerwony=new JMenuItem("Czerwony");
      mZielony=new JMenuItem("Zielony");
      mCzarny=new JMenuItem("Czarny");
      menuKolor.add(mCzerwony);
      menuKolor.add(mZielony);
      menuKolor.add(mCzarny);
      mWyjscie=new JMenuItem("Wyjscie");
      menuWyjscie.add(mWyjscie);

      mWyjscie.addActionListener(this);
      mZielony.addActionListener(this);
      mCzerwony.addActionListener(this);
      mCzarny.addActionListener(this);
      
  
      setJMenuBar(menuBar);
      menuBar.add(menuCzcionka);
      menuBar.add(menuKolor);
      menuBar.add(menuWyjscie);

      dOblicz = new JDialog();
      dOblicz.setSize(200,200);
      dOblicz.setVisible(true);

      lPodajZakres= new JLabel("Podaj zakres:");
      lPodajZakres.setBounds(90,20,150,20);
      add(lPodajZakres);
  
      lParametry =new JLabel("Podaj ilość parametrów:");
      lParametry.setBounds(30,60,150,20);
      add(lParametry);

      tParametry= new JTextField("");
      tParametry.setBounds(170,60,150,20);
      add(tParametry);
   
      tPodajZakres= new JTextField("");
      tPodajZakres.setBounds(170,20,150,20);
      add(tPodajZakres);
 
      bOblicz= new JButton("Dalej");
      bOblicz.setBounds(150,100,150,20);
      add(bOblicz);
      bOblicz.addActionListener(this);


   }

   public void actionPerformed(ActionEvent e)
   {
      Frame frame=new Frame();
    
      Object zrodlo = e.getSource();
      if(zrodlo==mWyjscie)
      {
         this.dispose();
      }
      if(zrodlo==mZielony)
      {
         
         frame.setBackground(Color.green);
      }
      if(zrodlo==mCzarny)
      {
         frame.setBackground(Color.black);
      }
      if(zrodlo==mCzerwony)
      {
         frame.setBackground(Color.red);
      }
   }



 
   public static void main(String[] args)
   {
      Frame frame = new Frame();
      frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
      frame.setVisible(true); 
   }
}

0

Masz może licencję na google?
Dlaczego w actionPerformed robisz nowy Frame i na nim ustawiasz kolory?
Poza tym, że powinieneś wywalić tworzenie tego Frame to kolory ustawisz w ten sposób

getContentPane().setBackground(Color.green)

7 sekund używania google i 14 patrzenia na Stack.

0

No dobra pozmieniałem czcionki itp i wszystko działa tylko mam problem, który już był. Chcę pobrać zawartość fielda zakres i zrobić ifa, że jesli zakres<2 to wyskoczy mi JOptionPane.showMessageDialog(this,"Niepoprawny zakres"); no ale muszę użyć tego Double.parseDouble i wtedy mi działa, że jeśłi wpiszę 1 to wyskoczy mi to okienko ale ta czcionka, kolor tła itp nie odpala się i wyskakuje pełno błędów które już zaistniały poprzednio..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1