Pierwsze kroki - wiele problemów

0

hej witam wszystkich serdecznie.
to mój pierwszy post tutaj - javy staram się uczyć dopiero od 5 dni - do tej pory jakoś szło (choć nie bez problemów - do tej pory potrafiłem jedynie html/css).
teraz jednak mam zadanie w którym muszę wyświetlić znaki jak wg poniższego schematu : kurcze nie mogę wkleić prawidłowo schematu który ma się wyświetlić . więc zamiast symbolu gwiazdki użyję na potrzeby postu G
G 2345
GG 345
GGG45
GGGG5
GGGGG
GGGGG
GGGG5
GGG45
GG345
G2345
O ile pierwsza pętla (pierwsze pół schematu) poszło mi w miarę rozsądnie o tyle mam problem aby wyświetlić druga połowę w oczekiwany sposób . poniżej jest mój kod (BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA WSKAZÓWKI - WYJAŚNIENIA - PORADY - ALE PROSZĘ NIE WYKLEJAJCIE MI GOTOWEGO ROZWIĄZANIA):

ublic class Main11 {

public static void main(String[] args) {
	int n = 5;
   	for (int i = 1; i <= n; i++) {
        	for (int j = 1; j <= n; j++) 			
		if (j<=i){
		System.out.print("*");
		} else { 
		System.out.print(j);
		}

        
        System.out.print("\n");}

	int N = 1;
	for (int i = 5; i >= N; i= i -1) {
		for (int j = 5; j>=N; j= j-1)
		if (j<=i-1){
		System.out.print(j);
		} else {
		System.out.print("*");
		
		}
		System.out.print("\n");
		
		}
		
}

}

0

Co do drugiej częśći, może pętla wewnętrzna powinna iterować od 1? :3 Pomyśl i sprawdź wynik, nadal coś będzie nie tak, ale dojdziesz do tego

0
Trzeźwy Jeleń napisał(a):

Co do drugiej częśći, może pętla wewnętrzna powinna iterować od 1? :3 Pomyśl i sprawdź wynik, nadal coś będzie nie tak, ale dojdziesz do tego

na samym początku tak robiłem - ale nadal nie to - zmieniałem wszystkie znaki w drugą stronę, stosowałem zamiast i++ to i--, zmieniałem wartości i oraz j z N - nic :(

0

Sróbuj, ja sobie zrobiłem to zanim odpisałem, pamiętaj że w tej pętli wewnętrznej musisz zmienić właściwie wszystko, nie zaczynasz od 5, nie dążysz do 1, oraz nie odejmujesz

0
Trzeźwy Jeleń napisał(a):

Sróbuj, ja sobie zrobiłem to zanim odpisałem, pamiętaj że w tej pętli wewnętrznej musisz zmienić właściwie wszystko, nie zaczynasz od 5, nie dążysz do 1, oraz nie odejmujesz

poczekaj, zapytam jeszcze żeby sprecyzować - chodzi Ci o to, że w tej drugiej pętli którą wpisałem błędnie założyłem że trzeba zmienić wartość n z 5 do 1 ?

0

tak, musisz to robić wręcz odwrotnie

0
Trzeźwy Jeleń napisał(a):

tak, musisz to robić wręcz odwrotnie

poradziłem sobie w następujący sposób :
""int n = 5;
for (int i = 1; i <= n; i++) {
for (int j = 1; j <= n; j++)
if (j<=i){
System.out.print("*");
} else {
System.out.print(j);
}

        System.out.print("\n");}

	int N = 5;
	 for (int i = 5; i >=1 ; i--){
		for (int j = 1; j <=5; j++)
		if (j>=i){
		System.out.print(j);
		} else {
		System.out.print("*");
					
		}
		System.out.print("\n");
		
		
		}
		
}

}

""

0

nawet wkleić dobrze kodu do postu nie mogę - boszzzzz :/

0

Dokładnie to miałem na myśli, powodzenia w dalszej nauce

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1