pytanie

0

public String getRodzaj() { // metoda zwraca rodzaj samochodu
return rodzaj;
}
public void setRodzaj(String r) { // metoda ustawia rodzaj samochodu
rodzaj = r;
}

CZy metoda set rodzaj mogłaby wyglądać tak :

public void setRodzaj
string r
rodzaj = r

???

0

https://docs.oracle.com/javase/tutorial/java/javaOO/methods.html
W skrócie - napisać sobie możesz, działać to nie będzie.

1

Zadanie domowe na bootcamp?

0
Serechiel napisał(a):

https://docs.oracle.com/javase/tutorial/java/javaOO/methods.html
W skrócie - napisać sobie możesz, działać to nie będzie.

oczywiście tam mają być nawiasy ale po prostu chodzi mi o to dlaczego string r mam umieścić w nawiasach przy metodzie ?

0

Może dla tego że w Twoim rozumieniu, każdy samochód jest tego samego rodzaju, czyli metoda jest bezużyteczna, równie dobrze możesz dać statyczną zmienną z tym rodzajem

0

Jak uczyles się metod to powinieneś gdzieś w materiałach mieć informacje, co to są parametry i argumenty metod. Wyobraź sobie, że musisz mieć metodę do malowania auta. Skąd będziesz wiedział, na jaki kolor przemalowac? Będziesz musiał też podać (String kolor). Tutaj to samo, przyjmujesz wartość r jako argument, bo program nie odczyta z Twojej głowy, jaki to ma być rodzaj samochodu. Jakbyś sobie pisał program, który Ci oblicza wartość produktu po uwzględnieniu 23% VAT to to samo, przyjmujesz jakąś wartość, a w środku funkcji mnozysz razy 1.23. Widzę, co chcesz zrobić, ale to nie będzie działać z prostego powodu -tej funkcji nie Będziesz używał w tym pliku i w tym miejscu, tylko Będziesz ja wywoływać jako 'czarna skrzynkę' w innej klasie, więc nie będziesz mógł wsadzić String r inaczej niż przez argument.

0
public void setRodzaj() {
jakiś kod
}

Teoretycznie można sobie taką metodę napisać i może ona nadawać samochodom różne rodzaje. Trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić (nie tak jak OP podał) i zdawać sobie sprawę z ograniczeń tego sposobu.

0
Serechiel napisał(a):
public void setRodzaj() {
jakiś kod
}

Teoretycznie można sobie taką metodę napisać i może ona nadawać samochodom różne rodzaje. Trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić (nie tak jak OP podał) i zdawać sobie sprawę z ograniczeń tego sposobu.

Czyli Rodzaj to jest jakby pole
a set rodzaj(string r)
rodzaj = r

i teraz set rodzaj wywolany ustawia mi KONKTRETNY rodzaj samochodu ?

0

teraz set rodzaj wywolany ustawia mi KONKTRETNY rodzaj samochodu ?

W rzeczy samej. Taki, jaki został podany jako parametr metody.

Poprawnie powinno być setRodzaj(String r). Samo set to coś zupełnie innego.
W skrócie - utworzono klasę Car i obiekt tej klasy zwany car (btw. odzwyczaiłbym się od polskiego nazewnictwa)
Nadajemy samochodowi rodzaj za pomocą tej metody:

car.setType("jakiś tam");

Teraz

car.getType(); 

zwróci "jakiś tam"

Czyli Rodzaj to jest jakby pole

Wyrzuciłbym te jakby.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1