Android cykl życia activity

0

Witam Serdecznie,

mam pewien problem odnośnie wywoływania się cykli życia aktywności wymienię poniżej te o które mi chodzi.

onResume()
Activity Running
onPause()

Przy pomocy Log.d(TAG,"nazwa_metody" + this.toString() ); sprawdziłem co się dzieje gdy wykonuje schemat:
Krok 1. Wchodzę z "ActivityJeden" do "ActivityDwa" wywołuje się onCreate(); - okej rozumiem
Krok 2. Klikam środkowy guzik w telefonie przenosi mnie do ekranu głównego telefonu i wywołuje się metoda onPause() - w aplikacji jest odliczanie od 1 minuty do 0 , gdy jestem w ekranie głównym dalej odlicza się ten czas. Przyjmijmy, ze zostaje mi 20 sekund to końca odliczania, postanawiam wejść do aplikacji ponownie przy pomocy prawego guzika, który przywraca mi aplikacje i tu pojawia się problem, którego nie rozumiem nie wywołuje się metoda żadna chociaż spodziewałem się onResume().

Sprawdziłem, że jeśli czas zadany odliczy się gdy aplikacja jest w onPause() , a ja jestem w tym czasie na ekranie głównym i postanowię wrócić do aplikacji to wywołuje się onResume() tylko czemu się tak dzieję ?

Dziękuje za pomoc ! ;-)

0

A ten log to masz w którym activity, w tym pierwszym, w drugim czy w obu?

1

P.S nie ten dział: Mobilne

0

Kurcze pomyliłem się proszę moderatora o przeniesienie wątku. mam w każdym activity logi zrobione i normalnie rozróżniam je i akurat w tym drugim niestety nie wywoluje sie metoda onResume

1

Pokaż kod, bo tak to można tylko zgadywać. Manifest też wrzuć.

0

Wklejając kod dopatrzyłem się błędu czemu nie wyświetlał się log z onResume()
bo napisałem coś takiego jak poniżej i dopiero wyświetlało log dopiero jak spełnił się warunek nie wiem jak ja to mogłem przeoczyć...

@Override
protected void onResume() {
    super.onResume();
    if(timerStatus == TimerStatus.STOPPED)
    {
        Log.d(TAG,"onResume" + this.toString() );

        mediaPlayer.start();
    }
}

Dziękuje za czas poświęcony na pomoc ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1