Poznawanie Springa

0

Macie może jakieś książki, filmiki, podcasty, które zawierają w sobie wszystko o springu. Wszystko czyli mam na myśli szczególnie to co kryje się pod tym czego używa programista, nie żadne cookbooki, po prostu więcej wiedzy teoretycznej, nie zaniedbując przykładów. Czy pozostaje jedynie czytać dokumentację springa? Dobrze byłoby poznawać konkretne moduły springa, czyli np. spring data, spring rest itd.

Sam z siebie staram się oglądać prezentacje ludzi pracujących w springu, jeśli jednak chodzi o ksiażki to nie trafiłem jeszcze dobrej dla niepoczątkującego programisty. Spring in action jakoś mnie nie powala.

Czyli po prostu - jak wymasterować znajomość springa oprócz pracy w nim?

0

To co napisałeś jest w dokumentacji Springa która jest całkiem nieźle napisana.

Jeśli potrzebujesz zejść jeszcze niżej to polecam Javadoci i źródła :)

0

Poczekaj na Spring in Action zaktualizowane o zmiany w piątej wersji frameworka. Faktycznie zbyt duża ilość nawiązań do konfiguracji XML może zniechęcać. Mimo wszystko jest to dobre wprowadzenie w Springa.

4

Używam Springa od wersji 2.0 (do 5.0 ). W przeplocie z projektami na JavaEE - czasem nawet obydwa cuda w jednym. Trochę projektów na springu wypuściłem na produkcje. Byłem na wielu prezentacjach, przeczytałem swego czasu kilka dobrych cegiełek.
Prowadziłem szkolenia ze Springa :-) , rozwiązywałem wielokrotnie heisenbugi produkcyjne związane ze Springiem. Powtarzałem, programistom, że jak czegoś używają to powinni czytać - bo inaczej nie wiedzą co robią (nie wiedzą). Przez jakiś czas nawet Spring mi sie podobał.

Po powiedzmy tych ponad 12 latach ze Springiem przyznaję: nie znam Springa. Liczba problemów jakie się może pojawić i niuansów jest dramatyczna.
Spring to było dobre rozwiązanie problemów zwiazanych z pisaniem aplikacji web w javie 1.4 (bez generyków) na kontenery servletów. Niestety wprowadza dużo magii runtimowej, ale kiedyś nie było nic lepszego.

Obecnie staram się Springa nie używać i okazało się to najlepsze rozwiązanie. Jest java8, są servery oparte o netty. Koniec z magią.

Btw. wersji 5.0 Springa używanej w wersji czystej (web flux) nie zaliczam do pisania w Springu. Springiem sie nazywa, ale nie ma beanów, nie ma kontekstu springowego, nie ma annotacji Jest pięknie i godnie.

0

@jarekr000000:

Naprawdę doceniam Cię za to, co mówisz. Nie jest tajemnicą, że niejeden może się od Ciebie uczyć, a masz na tyle pokory, że przyznajesz, że czegoś nie znasz. I to Twoje podejście:
Czytajcie, żebyście wiedzieli co robicie!
Uważam dokładnie tak samo.

Skoro już przeszedłeś swoją drogę ze Springiem to czy możesz polecić jakieś naprawdę dobre blogi/książki/artykuły? Względnie otwierające oczy? Nie jest tak prosto o dobre źródło, bo zasadniczo książki dotykają tematu powierzchownie i potem są problemy, o których mówisz: bugi w stylu: Ale jak to? Dlaczego?

1

I tak uważam, że Spring mimo wielu licznych wad jest bardziej przyjazny niż przeciętny serwer aplikacyjny. Trzeba rozumieć jak działa ThreadLocal, Spring AOP (składnia jak AspectJ). Jest to spory wysiłek, aby się tego nauczyć. Być może API Spring MVC jest brzydkie: ale adnotacje Springowe można agregować. To prawda, że wiele rzeczy można zauważyć debugując kod Springa.

Sam nie raz wątpiłem w to jak naprawdę działa np. debugując @ControllerAdvice jako dodatek do Spring MVC. Poza tym jak działają te interceptory/proxy w Spring AOP to też nie jest przyjemne. OK, pod spodem jest CGLib ale fajnie byłoby mieć wszystko wprost w postaci czystego kodu javowego.

Do tej pory niestety nie poznałem bardziej przyjaznego narzędzia jeśli chodzi o backendy. Dobra dokumentacja, do większości rzeczy są biblioteki.

Spring in Action to rewelacyjna książka dla osób, które znając np. JEE chcą się zapoznać o obszarze jakiego dotyka Spring. Przyjemne czytadło. Również tłumaczy podstawy jak DI, Inversion of Control itp. bez wchodzenia w szczegóły.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1