Metody

0

Muszę napisać program, który oblicza wiek psa, jeżeli pies ma do 2 lat - wiek razy 10.5 , jeżeli pies ma powyzej 2 lat - wiek razy 4.

    public static void main(String[] args) {
    	double m = dogAge(3);
    	System.out.println(m);
    }
    static double dogAge(double dogAge){
    	if(dogAge<=2){
    		return dogAge*10.5;
    	}else{
			return dogAge*4;
    	}
    }

nie wiem co zrobić aby bylo poprawnie w przykładzie jest tak : jeżeli wiek psa = 3 to: 2*10.5 + 1*4

0

Taka sama nazwa funkcji i argumentu dogAge? I co ten kompilator ma zrobić? Zmień to.

0
lion137 napisał(a):

Taka sama nazwa funkcji i argumentu dogAge? I co ten kompilator ma zrobić? Zmień to.
w polceniu kazano nazwac funkcje i argument dogAge

0

"mojemu kompilatorowi to nie przeszkadza " - @mdolata to skoro jest OK, to w czym problem?

0
lion137 napisał(a):

"mojemu kompilatorowi to nie przeszkadza " - @mdolata to skoro jest OK, to w czym problem?

wydaje mi się że OP ma problem z prostą matematyką

0
mdolata napisał(a):
lion137 napisał(a):

"mojemu kompilatorowi to nie przeszkadza " - @mdolata to skoro jest OK, to w czym problem?

wydaje mi się że OP ma problem z prostą matematyką

nie wiem jak prawidłowo zrobić zapis który dogAge(5) odczyta jako 2*10.5+3*4

0
JaneDoe napisał(a):
mdolata napisał(a):
lion137 napisał(a):

"mojemu kompilatorowi to nie przeszkadza " - @mdolata to skoro jest OK, to w czym problem?

wydaje mi się że OP ma problem z prostą matematyką

nie wiem jak prawidłowo zrobić zapis który dogAge(5) odczyta jako 2*10.5+3*4

Dokładnie jak opis:
Jak parametr mniejszy lub równy dwa, to zwróć parametr razy 10.5, a jak wiekszy to zwróć parametr - 2 razy 4 + 21

0
lion137 napisał(a):
JaneDoe napisał(a):
mdolata napisał(a):
lion137 napisał(a):

"mojemu kompilatorowi to nie przeszkadza " - @mdolata to skoro jest OK, to w czym problem?

wydaje mi się że OP ma problem z prostą matematyką

nie wiem jak prawidłowo zrobić zapis który dogAge(5) odczyta jako 2*10.5+3*4

Dokładnie jak opis:
Jak parametr mniejszy lub równy dwa, to zwróć parametr razy 10.5, a jak wiekszy to zwróć parametr - 2 razy 4 + 21
wtedy jest nieprawidłowy wynik chodzi o to że psie lata do 2roku życia są przeliczane na ludzkie razy 10.5 natomiast powyżej 2 lat razy 4 i jeżeli jest 5 lat to prawidłowy wynik to : 2razy10.5 + 3razy4

0
JaneDoe napisał(a):
lion137 napisał(a):
JaneDoe napisał(a):
mdolata napisał(a):
lion137 napisał(a):

"mojemu kompilatorowi to nie przeszkadza " - @mdolata to skoro jest OK, to w czym problem?

wydaje mi się że OP ma problem z prostą matematyką

nie wiem jak prawidłowo zrobić zapis który dogAge(5) odczyta jako 2*10.5+3*4

Dokładnie jak opis:
Jak parametr mniejszy lub równy dwa, to zwróć parametr razy 10.5, a jak wiekszy to zwróć parametr - 2 razy 4 + 21
wtedy jest nieprawidłowy wynik chodzi o to że psie lata do 2roku życia są przeliczane na ludzkie razy 10.5 natomiast powyżej 2 lat razy 4 i jeżeli jest 5 lat to prawidłowy wynik to : 2razy10.5 + 3razy4

Czyli tak jak napisałem, arytmetyka nie kłamie, parametr wynosi 5, więc jest większy od 2, czyli zwracam: 21 + (parametr - 2) x 4 = 33

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1