problem z zapisem zmiennej w obliczeniach

0

Witam,
niestety nie wiedziałem jak mam zatytułować ale mam taki oto problem (jestem bardzo początkujący)
Na zaliczenie muszę przygotować program dotyczący wkładu inwestycyjnego,
chcę wydrukować wszystkie raty wraz z odsetkami,
odsetki od kredytu są obliczanie na podstawie pozostałego kapitału
i teraz zakładam że:
a - to kwota kapitału (przyjmując 10 000 i rata w wys. 1 000 to w a 1 mamy 10k a w a2 mamy kapitrał już nie 10 a 9k, nie wiem jak zrobić taki zapis w javie)
b - oprocentowanie (jest stałe dla wszystkich obliczeń)
**c - wysokość raty **(dla uproszczenia jest stałą wynikową z kapitał/ilość rat)
d - ilość rat (jest stałą ale zależy od niej ilość rat)
wychodzi mi że

c1=a1*b+a1/d
c2=a2*b+a2+d

i tak dalej, w zależności ile jest rat.
wszystkie dane od a do d są zmiennymi wpisywanymi przez użytkownika
ja chcę wydrukować
c1=
c2=
cx=
oraz sumę wszystkich rat:
c1+c2+cx=

ktoś pomoże ? :)

ps. jeśli coś jest nie jasne to proszę pisać :)

0

Zacznij od zmiany nazwy zmiennych, po co masz deklarować int a, skoro możesz nazwać kapitalWlasny.

Po drugie z czym dokładnie masz problem? Input/output, obliczanie tych samych?

0

d - ilość rat (jest stałą ale zależy od niej ilość rat)

Ilość rat zależy od ilości rat. Ciekawy opis zmiennej.

a - to kwota kapitału (przyjmując 10 000 i rata w wys. 1 000 to w a 1 mamy 10k a w a2 mamy kapitrał już nie 10 a 9k, nie wiem jak zrobić taki zapis w javie)

Jakąś pętlą? Podobnie wartości rat oraz ich sumy. Bo chyba nie miałeś zamiaru tworzyć iluś tam zmiennych.

0
Serechiel napisał(a):

d - ilość rat (jest stałą ale zależy od niej ilość rat)

Ilość rat zależy od ilości rat. Ciekawy opis zmiennej.

przejęzyczenie, chodziło mi o to że jest stałą wprowadzaną przez użytkownika i od niej zależy wysokość rat

a - to kwota kapitału (przyjmując 10 000 i rata w wys. 1 000 to w a1 mamy 10k a w a2 mamy kapitał już nie 10 a 9k, nie wiem jak zrobić taki zapis w javie)

Jakąś pętlą? Podobnie wartości rat oraz ich sumy. Bo chyba nie miałeś zamiaru tworzyć iluś tam zmiennych.

tak, chodzi o taki zapis aby w zależności od ilości rat (zmienna wprowadzana przez użytkownika) liczyło ich wysokość uwzględniając oprocentowanie (zmienne z każdą kolejną spłatą, kapitał pomniejszony o każdą ratę bez oprocentowania)

0

wszystkie dane od a do d są zmiennymi wpisywanymi przez użytkownika

Uno momento. a czasem to program nie powinien wysokości raty wyliczać? Ja bym nie dawał użytkownikowi możliwości wpisania zmiennej "c"

uwzględniając oprocentowanie (zmienne z każdą kolejną spłatą

b - oprocentowanie (jest stałe dla wszystkich obliczeń)

Ja bym się zdecydował na jeden wariant

0
Serechiel napisał(a):

wszystkie dane od a do d są zmiennymi wpisywanymi przez użytkownika

Uno momento. a czasem to program nie powinien wysokości raty wyliczać? Ja bym nie dawał użytkownikowi możliwości wpisania zmiennej "c"

tak, wysokość rat jest wyliczana jako c - tego user nie może zmienić

uwzględniając oprocentowanie (zmienne z każdą kolejną spłatą

b - oprocentowanie (jest stałe dla wszystkich obliczeń)

Ja bym się zdecydował na jeden wariant

źle napisałem, chodziło o to że kapitał się zmienia z każdą kolejną spłatą.

wyjaśnię,

bierzemy 10k pożyczki
powiedzmy że miesięcznie kapitału spłacamy po 1k
oprocentowanie wynosi 10%
więc pierwsza rata będzie wynosiła:
10k10%+1k=1100
przy drugiej racie kapitał wynosi 9k, bo już 1k spłaciliśmy czyli to 10% jest brane z 9k
a więc rata będzie wynosiła
9k
9%+1k=1090
i tak aż do spłaty zostanie 0

i chodzi o to aby to było obliczane oraz drukowane w postaci
System.out.println("Rata" + " " ZMIENNA + " " + WYNOSI WYNIKOWA Z OBLICZEŃ)

PS. serio jestem zielony w tym temacie (zarówno finanse jak i java)
program ma działać poprawnie, do obliczeń przyjmuję różne uproszczenia ale to jest dość istotne....
kurczę, nie wiem jak to lepiej wyjaśnić :(

ps2 kombinuję z rekurencją...

0

Rekurencji bym tu nie tykał

10k10%+1k=1100

Z tego co kojarzę 10 % z 10k, to jest 1 k, zatem tam będzie 2000. 1100 wyjdzie jak te 10% policzysz od kapitału. Wykombinuj inny wzór na ratę.

Achtung! Gotowiec do przeróbki wedle potrzeb. Wybaczcie złe nazewnictwo oraz inne błędy:

class Main {
  public static void main(String[] args) {
    int pożyczka = 10000;
    final int miesięcznyKapitał = 1000;
    final double PROCENT = 0.1;
    int iloscRat = 10; 
    double rata = pożyczka * PROCENT/iloscRat + miesięcznyKapitał;
    double sumaRat = 0;
    
    while (pożyczka > 0) {
     
      System.out.println("Kredyt: " + pożyczka + "\n" + "Rata: " + rata );
       pożyczka -= miesięcznyKapitał;
       rata -= miesięcznyKapitał * PROCENT/iloscRat;
       sumaRat += rata;
      
      
    }
    System.out.println("Suma rat: " + sumaRat);
  }
}
0
Serechiel napisał(a):

Rekurencji bym tu nie tykał

10k10%+1k=1100

Z tego co kojarzę 10 % z 10k, to jest 1 k, zatem tam będzie 2000. 1100 wyjdzie jak te 10% policzysz od kapitału. Wykombinuj inny wzór na ratę.

Achtung! Gotowiec do przeróbki wedle potrzeb. Wybaczcie złe nazewnictwo oraz inne błędy:

class Main {
  public static void main(String[] args) {
    int pożyczka = 10000;
    final int miesięcznyKapitał = 1000;
    final double PROCENT = 0.1;
    int iloscRat = 10; 
    double rata = pożyczka * PROCENT/iloscRat + miesięcznyKapitał;
    double sumaRat = 0;
    
    while (pożyczka > 0) {
     
      System.out.println("Kredyt: " + pożyczka + "\n" + "Rata: " + rata );
       pożyczka -= miesięcznyKapitał;
       rata -= miesięcznyKapitał * PROCENT/iloscRat;
       sumaRat += rata;
      
      
    }
    System.out.println("Suma rat: " + sumaRat);
  }
}

Mistrzu Ty mój! :D
Działa :D
Dziękuję :) :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1