Polskie znaki w Java funkcja String.format("%tA"....

0

Witam,
mam prośbę o pomoc.
piszę polecenie System.out.println(String.format("xxśśś %tA", new Date()));
i w wyniku dostaję "xxśśś roda" - czemu nie pojawia mi się poprawnie środa ? dodam, że kodowanie zmieniłem na unicode i jak ręcznie wpiszę polskie znaki to jest ok.

Z góry dziękuję za pomoc

0

Czy jesteś pewien, że Date() zwraca poprawnie?

0

Może kwestia środowiska. U mnie na Windowsie, java 9 (jshell) - wygląda to normalnie. Na przykład:

jshell> String.format("%tA", cal)
$6 ==> "środa"

jshell> new java.text.DateFormatSymbols().getWeekdays()
$7 ==> String[8] { "", "niedziela", "poniedziałek", "wtorek", "środa", "czwartek", "piątek", "sobota" }
0
Haskell napisał(a):

Czy jesteś pewien, że Date() zwraca poprawnie?

-tak Date zwraca poprawnie, dziś wypisuje czwartek więc jest jakiś problem z polskimi znakami.
-zmieniłem kodowanie w cmd poleceniem chcp 65001. Wtedy z samego polecenia System.out.prinln polskie znaki pojawiaja się. problem pojawił się tylko przy powyzszym kodzie. Ma może ktoś pomysł o co chodzi i co trzeba zrobić, żeby poprawnie wyswietlało ?

Z góry dziękuję za pomomc
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1