Event sourcing Frameworks

0

Czego mozna uzyc do budowy takiej architektury, z czego korzystaliscie?

Axon
Eventuate
Akka Persistence
Lagom
Reveno
Es4j
?

0

vanilla java ?

0
rubaszny_karp napisał(a):

vanilla java ?

czyli mam sobie napisac od zera event store czy logikę związaną z https://doc.akka.io/docs/akka/2.5.3/scala/persistence.html#snapshots ?

0

skąd mam wiedzieć ? wiesz lepiej czego potrzebujesz, chciałem Ci tylko napisać że nie potrzebujesz do wszystkiego bibliotek i frameworków.

0

Jakbym wiedzial lepiej to bym nie pytal. Termin jest mysle dosc dobrze zdefiniowany.

https://martinfowler.com/eaaDev/EventSourcing.html
https://martinfowler.com/articles/201701-event-driven.html
http://microservices.io/patterns/data/event-sourcing.html
https://blog.eventuate.io/2017/03/07/eventuate-local-now-supports-snapshots/
https://ookami86.github.io/event-sourcing-in-practice/

Moze nie zawsze snapshoty są potrzebne, ale wydaje sie to ciezkie bez tego.

Wiec pytanie czy ktos uzywal tego produkcyjnie i czego użył.

0

"Eventuate™ Local is the open-source version of Eventuate™. It has the same client-framework API as the SaaS version but a different architecture. It uses a MySQL database to persist events, which guarantees that an application can consistently read its own writes. Eventuate Local tails the MySQL transaction log and publishes events to Apache Kafka, which enables applications to benefit from the Apache Kafka ecosystem including Kafka Streams, etc."
https://blog.eventuate.io/2016/10/06/eventuate-local-event-sourcing-and-cqrs-with-spring-boot-apache-kafka-and-mysql/

https://github.com/binkley/axon-spring-boot-starter
https://github.com/avthart/spring-boot-axon-sample

0

Ja uzywalem Akka persistence na produkcji i generalnie ok, ale dwa lata temu to gorzej wyglądało bo nie bylo jeszcze ewolucji bazy. Nie wiem jak to teraz wyglada ale z dokumentacji chyba lepiej, ale w praktyce nie wiem

0
Złoty Mleczarz napisał(a):

Ja uzywalem Akka persistence na produkcji i generalnie ok, ale dwa lata temu to gorzej wyglądało bo nie bylo jeszcze ewolucji bazy. Nie wiem jak to teraz wyglada ale z dokumentacji chyba lepiej, ale w praktyce nie wiem

uzywasz javy czy scali?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1