Pytanie dot. Javy - praca

0

Witam, jestem dość młodą osobą i nadal uczę się Javy.
Do jakich rzeczy używana jest Java? Z tego co wiem to w głównej mierze do robienia aplikacji, następnie programów, a na końcu stron.
Niestety nie przypada mi do gustu tworzenie stron w Javie - po prostu nie.

Czy obecnie jest duża ilość firm poszukująca programistów którzy piszą aplikacje/programy, pytanie ogólne ;)

Pozdrawiam

1

Java jest głównie jako web i aplikacje webowe + rest API i front w jakimś JS'owym wynalazku.

Mało kto pisze appki okienkowe w Javie, (niby jest nowa JavaFX ale ciągle mało popularna) w Javie 9 kłada nacisk na JaveFX, ale zobaczymy jak to rynek zweryfikuje.

0
Pijany Kret napisał(a):

Java jest głównie jako web i aplikacje webowe + rest API i front w jakimś JS'owym wynalazku.

Mało kto pisze appki okienkowe w Javie, (niby jest nowa JavaFX ale ciągle mało popularna) w Javie 9 kłada nacisk na JaveFX, ale zobaczymy jak to rynek zweryfikuje.

Generalnie Java to głównie kombajny Enterprise, a nie web jako taki. Backend dla aplikacji stricte webowych oczywiście się też robi, ale tutaj Java ma sporo konkurencji w postaci nodeJS, PHP + frameworki itp.

Co do JavaFX to rynek już to zweryfikował, nie chce jej. Przegrywa nawet ze Swingiem, bo jeśli ktoś już pisze coś okienkowego w Javie, to wybiera Swing'a właśnie.

0

Do jakich rzeczy używana jest Java?

Do systemów enterprise
Do Gier
Do aplikacji użytkowych
Jako Język programowania dla urządzeń elektronicznych (np. dekodery, odtwarzacze DVD, Telewizory)
Do wszystkiego co chcesz

0

Na raspbery Pi do robocików :-)

0
  1. Obecnie JAVA to systemy biznesowe (wspomagające działanie firm) działające na serwerach oraz aplikacje mobile (Android).
  2. Aplikacje to programy.
  3. Strony internetowe to interfejs użytkownika dla aplikacyj JAVA.
  4. Programiści JAVA są najczęściej poszukiwanymi specjalistami.
  5. Nie musisz "tworzyć" stron w JAVA. Możesz zając się backendem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1