Spring Boot mail service problem ze wstrzyknięciem zależności

0

Hej,

tworzę service, który ma potrafić słać mail.
Dodałem do pom'a

<dependency>
      <groupId>org.springframework.boot</groupId>
      <artifactId>spring-boot-starter-mail</artifactId>
    </dependency>

i teraz gdy do mojego servisu chce wstrzyknąć

@Autowired
  JavaMailSender javaMailSender;

dostaję "Could not autwire. No beans of 'JavaMailSender' type found.
Zrobiłem mavenowe clean, install
nic.

0

Jeśli znajduje Tobie inne beany zależności, to może jest to tylko mylny błędny komunikat z IDE. Np. IntelliJ potrafi dawać komunikaty błędów tam gdzie wcale tych błędów nie ma.

0

A zarejestrowałeś gdzieś takiego beana?

0

Nie, a powinienem np. w jakiejs klasie @Configuration?

0

No musisz mieć jakieś BeanFacotry. Ale tak jak Czarek12 napisał, często IDE zwraca błędy komunikat. Zrób clean install i napisz czy pomogło.

0
Trzeźwy Pomidor napisał(a):

Nie, a powinienem np. w jakiejs klasie @Configuration?

Powinieneś najpierw jeszcze raz przeczytać jak działa Spring IoC. Widać w tym momencie może czegoś zapomniałeś ;)

0

Zobaczcie tutaj
https://www.quickprogrammingtips.com/spring-boot/how-to-send-email-from-spring-boot-applications.html

lub nawet tutaj
https://codecouple.pl/2016/09/30/8-spring-boot-email-szablon-i-wysylanie/

Oba przykłady nie wykonują konfiguracji. Chyba, że Thymeleafa.
Adnotują @Service i powinno kulać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1