Dostarczenie nowej biblioteki

0

Cześć, czy są jakieś eleganckie sposoby na takie zjawisko:

Piszę sobie jakąś aplikację i mam intefejs przykładowy:

public interface Generator {
    void generate(String str);
}

I sam napisałem sobie jego implementację. Nagle kolega mi mówi, że napisał jakąś bibliotekę, która spełnia wymagania tego interfejsu. W jaki sposób mogę podpiąć tą jego bibliotekę, aby podmienić implementację ? Załóżmy, że on ma jakąś klasę, która implementuje metodę o takiej samej sygnaturze jak ta moja z interfejsu, ale go nie implementuję. Są jakieś eleganckie sposoby na coś takiego?

0

Możesz do pom.xml dodać

<dependency>
      <groupId></groupId>
      <artifactId></artifactId>
    </dependency>

z biblioteka napisaną przez ciebie a nastepnie napisac implementacje interfejsu z biblioteki.

0
BartoszCoyote napisał(a):

Możesz do pom.xml dodać

<dependency>
      <groupId></groupId>
      <artifactId></artifactId>
    </dependency>

z biblioteka napisaną przez ciebie a nastepnie napisac implementacje interfejsu z biblioteki.

Czyli taki adapter napisać ?

0

Załóżmy, że on ma jakąś klasę, która implementuje metodę o takiej samej sygnaturze jak ta moja z interfejsu, ale go nie implementuję. Są jakieś eleganckie sposoby na coś takiego?

Java to nie Python. Musisz napisać adapter który będzie imeplementował podany interfejs i np. pod spodem używał tej biblioteki od kolegi.

0

Dzięki. A bo jeszcze czytam sobie Java - Efektywne Programowanie i w 1 temacie jest coś napisane o interfejsie dostawcy i jest tam jakiś interfejs Serwisu, potem intefejs Providera, który dostarcza przez metodę ten Serwis i nie do końca rozumiem takie całe opakowywanie tego - nie kumam po co ten Provider. To jest trzeci argument przemawiający za stosowaniem metod fabrycznych. Jeśli ktoś czytał książkę to może pomoże wyjaśnić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1