HELP ME (Poszukuję osoby do pomocy z nauką Javy)

0

Cześć,

Aktualnie pracuję jako testerka oprogramowania. W przyszłości chciałabym się przebranżowić na programistkę, Wybrałam jave ze względu na dostępność w pracy i opinie na tym forum. Korzystam z kilku darmowych kursów jednak przy każdej lekcji mam mnóstwo pytań jak coś można łączyć z innymi funkcjonalności lub jak można to rozbudować czy szukam alternatywnych rozwiązań. Czy znalazłaby się tutaj osoba, która miałaby chęć odpowiedzieć mi na kilka pytań i pomóc mi w nauce tego języka?

Marta

1

Pewnie tak

0

może to głupie pytanie, ale jaki kod testujesz? Też napisany w Javie?

0

a jakie masz pytania, bo pomimo dobrych chęci forumowiczów nikt raczej nie będzie umiał Tobie pomóc, jak nie ma konkretów :)

Najlepiej jakbyś skorzystała z forum, nie bój się pytać. Jakie są Twoje cele, co chcesz robić? Webappki, typowy backend, Android?
Z czym masz problem obecnie?

1

Jeśli pracujesz jako QA /zapewne manualny/ i chcesz się przebranżowić w kierunku developera nie rób tego skokowo.
Zacznij od automatyzacji tego co aktualnie robisz (może być Java, może być Python jeśli Python to jest spoko książka - Automatyzacja nudnych zadań - wprowadza od zera i ma wersję polską całkiem nadającą się do czytania, mogę polecić, do Javy niestety nie znam).

Później możesz rozwijać się jako Test engineer (czy inaczej Developer & Test) czyli tester piszący testy systemu / integracyjne etc. Generalnie jest to bardzo dobre połączenie umiejętności programowania i rozumienia potrzeby testowania. A umiejąc programować i mając już doswiadczenie na tego typu stanowisku z łatwością zmienisz pracę na czysto programistyczną :P

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam ;P

0

@Marta95:

póki co chcę napisać appke do odpytywania(do pomocy w nauce na studia)

Jeśli ma to być appka na Androida to nie pomogę, mobilki to nie moje zabawki.
Jeśli ma to być webapp to już cieplej, choć jest przy tym sporo zagadnień, z którymi powinnaś się zapoznać: bazy danych i podstawy SQL, Spring, plus jakiś front choćby w Thymeleaf, żeby się nie pakować w leciwe technologie JSF / JSP.
Najłatwiej to byłoby zrobić desktopową appkę, opanować jakieś Java AWT, Swing czy JavaFX. Do tego podpiąć bazę danych i można się bawić.

i prace licencjacka, ktora bedzie automatyzowala program reaper

Reaper? Ten DAW do muzyki?

0

@trojanus:

chodzi o appke webowa, androidowa moze w przyszlosci ;p SQL znam i uzywam w pracy nacodzien.
Tak chodzi o Reaper DAW, chce zautomatyzowac mixowanie

0

To jeśli chodzi o webapp to najlepiej naucz się Springa. Bardzo popularny i open-source. Na tym forum znajdziesz dobre wsparcie. Nie wiem jakie znasz narzędzia, więc napiszę swój stack:

  1. IntelliJ Community - do nauki i pracy jest super
  2. JDK 1.8 - w najnowszą wersję jeszcze nie ma się pchać, bo łatają
  3. Baza danych MySQL, Postrges lub coś in-memory np. H2
  4. Thymeleaf

I tak tego... Reaper - naprawdę chcesz automatyzować miksowanie, które jest dostępne w samym programie? To jak pisać automat do automatu. ^_^
Dla mnie to overkill i to z paru powodów. Co prawda nigdy nie korzystałem z Reapera, korzystam z FL Studio i Abletona Live, ale byłoby dużym niedopatrzeniem gdyby pominęli taką podstawową funkcjonalność jak automatyzacja miksowania na ścieżkach...
Poza tym nie wyobrażam sobie robienia tego samego zestawu do miksowania dla kilku/kilkunastu utworów. Może do masteringu, ale to i tak zawsze trzeba trochę "podpicować", żeby choćby wyrównać natężenia dźwięku różnych utworów, żeby dynamika była podobna.
Bo tak na logikę, masz 5 różnych utworów i to nieważne czy to jest muzyka pop, czy rap, czy klasyczna. Przy każdym takim nagraniu jest trochę inny vibe. A to gitara za cicho, a to pianino ma za duży sustain i trzeba by go przez delikatnego gate przepuścić, żeby przyciąć dudnienia jakie powstaną z basem. Zależy co chcesz miksować, ale jeśli nagrywasz tylko kanał Midi to w zasadzie nie trzeba się o nic martwić, bo ustawisz sobie jeden setup i jazda.
Czynników jest bardzo dużo, a muzyka/obróbka dźwięków jest sprawą bardzo indywidualną.
Ustawienie samych kompresorów to temat rzeka, a co dopiero robienie do tego automatu. Jak interesujesz się miksowaniem to polecam ten kanał: w szczególności ich MixCony.

Pojawia się też problem natury technicznej - Java się do tego nie nadaje. Nie mówię, że się nie da, bo się da np. wykorzystując Java JNI, ale dla mnie to jest hardcore, bo oprócz Javy trzeba znać choćby C++ i assemblera. Dla mnie to za wysokie progi.

0
trojanus napisał(a):

To jeśli chodzi o webapp to najlepiej naucz się Springa. Bardzo popularny i open-source. Na tym forum znajdziesz dobre wsparcie. Nie wiem jakie znasz narzędzia, więc napiszę swój stack:

  1. IntelliJ Community - do nauki i pracy jest super
  2. JDK 1.8 - w najnowszą wersję jeszcze nie ma się pchać, bo łatają
  3. Baza danych MySQL, Postrges lub coś in-memory np. H2
  4. Thymeleaf

dzięki! myślę,że mi się to bardzo przyda :)

I tak tego... Reaper - naprawdę chcesz automatyzować miksowanie, które jest dostępne w samym programie? To jak pisać automat do automatu. ^_^
Dla mnie to overkill i to z paru powodów. Co prawda nigdy nie korzystałem z Reapera, korzystam z FL Studio i Abletona Live, ale byłoby dużym niedopatrzeniem gdyby pominęli taką podstawową funkcjonalność jak automatyzacja miksowania na ścieżkach...
Poza tym nie wyobrażam sobie robienia tego samego zestawu do miksowania dla kilku/kilkunastu utworów. Może do masteringu, ale to i tak zawsze trzeba trochę "podpicować", żeby choćby wyrównać natężenia dźwięku różnych utworów, żeby dynamika była podobna.
Bo tak na logikę, masz 5 różnych utworów i to nieważne czy to jest muzyka pop, czy rap, czy klasyczna. Przy każdym takim nagraniu jest trochę inny vibe. A to gitara za cicho, a to pianino ma za duży sustain i trzeba by go przez delikatnego gate przepuścić, żeby przyciąć dudnienia jakie powstaną z basem. Zależy co chcesz miksować, ale jeśli nagrywasz tylko kanał Midi to w zasadzie nie trzeba się o nic martwić, bo ustawisz sobie jeden setup i jazda.
Czynników jest bardzo dużo, a muzyka/obróbka dźwięków jest sprawą bardzo indywidualną.
Ustawienie samych kompresorów to temat rzeka, a co dopiero robienie do tego automatu. Jak interesujesz się miksowaniem to polecam ten kanał: w szczególności ich MixCony.

Pojawia się też problem natury technicznej - Java się do tego nie nadaje. Nie mówię, że się nie da, bo się da np. wykorzystując Java JNI, ale dla mnie to jest hardcore, bo oprócz Javy trzeba znać choćby C++ i assemblera. Dla mnie to za wysokie progi.

Wszystko o czym mówisz nie jest mi obce, a mixowanie to nie tylko ruszanie suwakiem volume :p dostając nagranie ze studia wykonujesz szereg powtarzających się czynności, instrumenty można poznać po częstotliwości i innych czynnikach- myślę, że program na podstawie konkretnych parametrów może zautomatyzować nadawanie nazw. Jeśli chodzi o edycję i cięcia też mam na to pomysł ( liczę się z tym, że cięcie nie będzie 100% precyzyjne ale nadal dla realizatora będzie ułatwieniem) zapięcie podstawowych pluginów i chociaż filtr dolnozaporowy uniknie kilkunastu kliknięć, ale nadal istnieją pewne stałe dla eq. Jeśli chodzi o kompresory i czasy też dla pewnych grup są to stałe przedziały z których program może "czytać". Łatwiej jest operować później na przedziale niż przechodzić tę drogę od nowa. Jeśli chodzi o skrypty do Reapera- wiem, że istnieją i wiem, że są użyteczne.

0
trojanus napisał(a):

To jeśli chodzi o webapp to najlepiej naucz się Springa. Bardzo popularny i open-source. Na tym forum znajdziesz dobre wsparcie. Nie wiem jakie znasz narzędzia, więc napiszę swój stack:

  1. IntelliJ Community - do nauki i pracy jest super
  2. JDK 1.8 - w najnowszą wersję jeszcze nie ma się pchać, bo łatają
  3. Baza danych MySQL, Postrges lub coś in-memory np. H2
  4. Thymeleaf

Co do IntelliJ to również polecam. Ja używam wersji Ultimate bo Community nie ma wsparcia dla Springa. To znaczy, co prawda będziesz mogła normalnie programować w Springu, ale zeby odpalić projekt, to tylko budując go Mavenem lub Gradlem a nastepnie ręcznie przenosżac paczkę na tomcata. Wszystko będzie działało, ale będzie to mniej wygodne.

Co do Thymeleafa, to ja chyba jednak bardziej bym radziła budowac aplikacje w stylu Restowe API na springu a Front na angularze. Jakos thymeleaf nie nie porwał...

0
Vanilka napisał(a):

ale zeby odpalić projekt, to tylko budując go Mavenem lub Gradlem a nastepnie ręcznie przenosżac paczkę na tomcata. Wszystko będzie działało, ale będzie to mniej wygodne.

Od tego są skrypty.

0
Krzywy Ogrodnik napisał(a):
Vanilka napisał(a):

ale zeby odpalić projekt, to tylko budując go Mavenem lub Gradlem a nastepnie ręcznie przenosżac paczkę na tomcata. Wszystko będzie działało, ale będzie to mniej wygodne.

Od tego są skrypty.

Spring Boot -> wystarczy kliknąć na zielony przycisk start w Intellij lub wpisać komendę gralde bootRun

Vanilka napisał(a):

Co do IntelliJ to również polecam. Ja używam wersji Ultimate bo Community nie ma wsparcia dla Springa..

Najlepiej od razu brać od IDEA Ultimate Edition wersje studencką albo wersje demo.

0

Instrukcja jak używać Spring Boot z IntelliJ CE:
https://developersoapbox.com/using-spring-boot-with-intellij-community-edition/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1