Co zrobić, aby przy eksporcie projektu do jara wyeksportowało również folder "images"?

0

j.w

0

W zależności od narzędzia, które używasz - trzeba przekonać narzędzie, żeby budując JARa wrzucało tam też ten folder.

0

A jeśli przekonywanie się nie powiedzie, to wrzucasz ten katalog własnoręcznie: przemianowujesz jara na zipa, dopakowujesz co trzeba i przemianowujesz z powrotem.

0

Nie do META-INF, a gdzie konkretnie, to zależy od tego jak czytasz. Przykład:

ImageIcon img = new ImageIcon(Fifteen.class.getResource("resources/Play.gif"));

Katalog resources powinien być obok pliku Fifteen.class.

0

Ostatni raz odpowiadam na pytanie zadane w komentarzu.

  • sprawdź,
  • tak.
1

Polecam budować projekty Mavenem albo Gradle'm. Oba narzędzia posiadają ustaloną konwencję umieszczania plików zasobów:

  • /src/main/java - źródła aplikacji,
  • /src/main/resources - dodatkowe zasoby.

Jeśli trzymasz się tej konwencji, to oba narzędzia zadbają o to, żeby wszystko zostało prawidłowo zapakowane do JAR-a, a także o odpowiednią widoczność w trakcie budowania, testów i uruchomienia. Konwencja ta jest także rozumiana przez wszystkie wiodące środowiska programistyczne (z racji wspierania Mavena i Gradle'a) oraz przez programistów, więc tym bardziej zalecam zrobić to w ten sposób, zamiast wymyślać koło od zera.

PS. @PrezesiQ -> jak chcesz odpisać, to pisz odpowiedź jako nowy post, a nie komentarz do istniejącego. Strasznie ciężko się takie wątki czyta później.

0
zyxist napisał(a):

Polecam budować projekty Mavenem albo Gradle'm. Oba narzędzia posiadają ustaloną konwencję umieszczania plików zasobów:

  • /src/main/java - źródła aplikacji,
  • /src/main/resources - dodatkowe zasoby.

Jeśli trzymasz się tej konwencji, to oba narzędzia zadbają o to, żeby wszystko zostało prawidłowo zapakowane do JAR-a, a także o odpowiednią widoczność w trakcie budowania, testów i uruchomienia. Konwencja ta jest także rozumiana przez wszystkie wiodące środowiska programistyczne (z racji wspierania Mavena i Gradle'a) oraz przez programistów, więc tym bardziej zalecam zrobić to w ten sposób, zamiast wymyślać koło od zera.

PS. @PrezesiQ -> jak chcesz odpisać, to pisz odpowiedź jako nowy post, a nie komentarz do istniejącego. Strasznie ciężko się takie wątki czyta później.

https://maven.apache.org/guides/getting-started/index.html#How_do_I_add_resources_to_my_JAR

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1