Jakie polecicie "lekkie" środowisko do pisania w javie?

0

Witam! Szukam jakiegoś lekkiego środowiska IDE do javy. Pracowałem na eclipse juno, ale od jakiegoś czasu mi nie działa i w wszystkim pokazuje mi błędy, mimo, że wszystko jest dobrze i programy się normalnie odpalają... Dokładnie chodzi o jakieś "inne niż normalne rzeczy" czyli np. Normalne wypisanie na ekran czegoś, tworzenie zmiennych itd. OK, ale już coś co jest z importu (Whatever np. JFrame) już nie i dostaje masę błędów. (https://zapodaj.net/bf28593ea22c7.png.html).

PS ten kod jest jeszcze nie ogarnięty...

1

IntelliJ? :P

0

Pracuję na Intellij, ale polecam też Netbeans - zwłaszcza do Swing. Całkiem daje rade.
BTW: nie wiem co to znaczy u Ciebie lekkie - lekkie może być przeziębienie - w IT ten przymiotnik nic nie znaczy :-). Marketingowcy już dawno zużyli.

0

NetBeans jak na darmowe środowisko zupełnie daje radę do core i JEE. Po kilku miechach pracy z IntelliJ Community brakowałoby mi jednak domyślnych skrótów z IntelliJ (mam na myśli edytor). Może jest do tego jakiś plugin. Nie chciało mi się szukać. Uważam, że NetBeans jest bardziej przyjazne dla początkującego (zwłaszcza jak chcesz Java + front), ale IntelliJ lepiej przemyślane.

NetBeans wcale nie jest taki lekki bo wersja 8.1 po pół dnia pracy potrafiła nieźle zamulić i trzeba było restartować. IntelliJ lepiej, też się restartuje, ale rzadziej.

1

Jeżeli lekkie to Visual Studio Code z pluginem Javowym. Natomiast do większych projektów / na mocniejszym sprzęcie to tylko IntelliJ.

0

Ten błąd z zrzutu ekranu wygląda jakbyś nie podpiął JDK w opcjach projektu. Nie widzi żadnych klas z biblioteki standardowej.

1

IntelliJ albo śmierć.
Chociaż ostrzegam, jak poczujesz moc IntelliJ nigdy nie będziesz chciał korzystać z elicpsa :)

0

Mi tam dobrze się kodowało w Vimie. Wbrew pozorom wcale nie musi ustępować typowym IDE, a ma swoje zalety. Na pewno jest lżejszy, łatwiejszy w rozbudowywaniu, a minimalny interfejs pomaga skupić się na pracy. Koledzy w pracy byli zdziwieni, ale sami przyznali, że się da, trzeba sobie tylko dobrze skonfigurować. :)

1

@WhiteLightning ficzery IntelliJ które są na wagę złota:

  • warunkowe breakpointy (prawy klik na breakpoint i ustawiasz warunek)
  • ewaluacja wyrażeń w trakcie debugowania (każda zmienna ma generowany "komentarz" z wartością
  • "ewaluator kodu" pozwalajacy w trakcie debugowania wykonać w danej chwili jakiś blok kodu i zobaczyc jaki byłby wynik tego kodu w tym miejscu
  • "drop frame" na call stacku (jeśli minąłeś miejsce które chciałeś debugować to możesz zrzucić ze stosu kilka ramek i tym samym "cofnąć" się)
  • rekompilacja i reload klas w trakcie debugowania, bez koniecznosci restartowania aplikacji (znalazłeś buga, fixujesz kod, rekompilujesz, robisz drop frame żeby wrócić trochę wcześniej, przechodzisz debugerem po poprawonym kodzie i upewniasz sie że fix działa).
1
Shalom napisał(a):

@WhiteLightning ficzery IntelliJ które są na wagę złota:

  • warunkowe breakpointy (prawy klik na breakpoint i ustawiasz warunek)
  • ewaluacja wyrażeń w trakcie debugowania (każda zmienna ma generowany "komentarz" z wartością
  • "ewaluator kodu" pozwalajacy w trakcie debugowania wykonać w danej chwili jakiś blok kodu i zobaczyc jaki byłby wynik tego kodu w tym miejscu
  • "drop frame" na call stacku (jeśli minąłeś miejsce które chciałeś debugować to możesz zrzucić ze stosu kilka ramek i tym samym "cofnąć" się)
  • rekompilacja i reload klas w trakcie debugowania, bez koniecznosci restartowania aplikacji (znalazłeś buga, fixujesz kod, rekompilujesz, robisz drop frame żeby wrócić trochę wcześniej, przechodzisz debugerem po poprawonym kodzie i upewniasz sie że fix działa).

Zabawne - bo akurat wszystkie te feature są w netbeans, a nawet w eclipse...
Raczej bym powiedział, że diabeł tkwi w jakości wykonania.... Mała rzecz, którą się nie docenia, ale która dużo daje to szybkośc szukania po plikach w IntelliJ (dla mnie to był killer feature).

Btw. raz na jakiś czas wracam do Netbeans... bo skubaniec ma dobrze zrobiony Profiler (VisualVM - tylko w netbeans jest natywnie zintegrowany).

1

Zabawne - bo akurat wszystkie te feature są w netbeans, a nawet w eclipse...

Domyślam sie z czasem się ich wreszcie dorobiły, chociaż znając eclipse to niby "są" ale połowa nie działa a reszta crashuje co jakiś czas ;]

Jest jeszcze kwestia taka ze IntelliJ doskonale ogarnia "autokonfiguracje". Ładujesz projekt z repo a on sobie wszystko konfigiruje bo bo wykryje co masz w kodzie. W przypadku bibliotek enterprise jest to strasznie wygodne. Odpalasz projekt, IntelliJ pyta czy skonfigurować automatycznie wtyczki XYZ i voila, można klepać. W tym samym czasie w takim Eclipse sam musisz ogarnąć co za wtyczki ci potrzebne, potem pół dnia je konfigurować a i tak połowa nie będzie działać.

0

@Shalom:
Dorobiły się dawno. . **I to nie IntelliJ jest tak dobry - to Eclipse jest tak kiepski. **

Pod względem toolingu natomiast Netbeans vs Intellij nie ma dużej różnicy w komforcie... z tym, że sam edytor /klepanie kodu w netbeans jest o jeden punkcik bardziej wkurzające niż w Intellij. Netbeans jak mi uzupełni nawiasy, cudzysłowy itp. to zawsze jakimś cudem robi to w najgłupszy możliwy sposób :/ Cała reszta integracje z Mavenami/Application Servery/ NodeJS/ Debug/ Debug javaskryptu/ spiętego z przeglądarką jest super.

Netbeans w zasadzie u mnie wypadł z głównego użycia tylko przez Scalę - to jest dramat / nie wyszło im.

Z archeologii : Kiedyś Eclipse był całkiem ok - tylko obrósł w tłuszcz niestabilności oraz chaos popsutych pluginów ... no i nigdy nie dał się spiąć dobrze z mavenem (to chyba jakaś wada wrodzona). Ostatnio mam wrażenie, że IntlelliJ podaża zbliżoną ścieżką - zaczynają się przycinki, wywały (czasem muszę wyłączyć Power Mode II).

1

Ja korzystam z NetBeans i nie narzekam. Działa całkiem szybko, nie przycina się, można w nim spokojnie klepać wszystko - javę, htmla, css, javascipty itp.
Niestety, z IntelliJ nigdy nie miałem okazji spróbować, czego trochę żałuję.

Korzystałem za to swego czasu sporo z JDevelopera :D To dopiero hardkor. Muli, tnie, wiesza. Po pewnym czasie nawet nauczyłem się wyczuwać, kiedy przyciął się na chwilę, a kiedy trzeba proces ubijać :D Więc jeśli kogoś nie lubisz, poleć mu JDevelopera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1