STS J2SE-1.5

0

Witam.
Zabrałem się za książkę "Spring MVC Przewodnik dla początkujących".
Zacząłem od instalacji niezbędnych rzeczy - dokładnie jak jest w książce pobrałem Apache Tomcat 7.0, STS(Spring Tool Suite) oraz Maven'a z różnicą, że w książce użyty jest 3.2.1, a ja pobrałem 3.5.0 - ponieważ nie znalazłem starszej wersji do pobrania.
Dokładnie jak napisane jest w książce utworzyłem nowy projekt maven i... http://s5.ifotos.pl/img/takjpg_qrhrsps.jpg . Tak jak na obrazku ustawia się wersja javy 1.5 oraz jest jakiś błąd w pliku pom.xml.

0

A masz ustawioną odpowiednią wersje Javy w eclipsie? Zreszta długotrwałe korzystanie z eclipsa może spowodować że trafisz na onkologie, lepiej korzystac z IntelliJ

0

Ale w IntelliJanusz w wersji community nie poużywa sobie springa, a jeśli koleś się dopiero uczy to przecież nie kupi sobie nagle za pare stów innej wersji ide.

0

Korzystam z Intellij już od dłuższego czasu ale w książce używany jest ten STS, to nie chciałem się wyłamywać, bo z doświadczenia wiem, że potem coś trzeba będzie zmienić i będę szukał tego w Intellij. Poza tym nie wiem jak połączyć tomcata z IntelliJ i czy w ogóle jest taka możliwość jeśli mam darmową wersję.

1

Jesteś studentem?

0

tak

1
Trzeźwy Ogórek napisał(a):

Ale w IntelliJanusz w wersji community nie poużywa sobie springa, a jeśli koleś się dopiero uczy to przecież nie kupi sobie nagle za pare stów innej wersji ide.

Jeżeli jest studentem to sobie poużywa.

0

Mam na rok wersja Ultimate.
Tylko teraz mam pytanie jak dodawać zależności, bo w książce jest napisane coś w tym stylu:

  1. Otwórz plik pom.xml
  2. Pod plikiem pom.xml znajduje się kilka zakładek. Jeśli nie są widoczne, kliknij plik pom.xml prawym przyciskiem myszki i w rozwijanym menu wybierz opcję Open With, a następnie Maven POM editor. Na zakładce Dependencies naciśnij przycisk Add. Nie pomyl go z przyciskiem Add w sekcji Dependencies Management. Powinieneś użyć przycisku dostępnego na lewym panelu.
  3. Pojawi się okno o nazwie Select Dependency. Jako Gropu Id wpisz... itd

Wpisałem sobie wszystko ręcznie do pliku pom:

    <dependencies>
        <dependency>
            <groupId>org.springframework</groupId>
            <artifactId>spring-webmvc</artifactId>
            <version>4.0.3.RELEASE</version>
            <scope>compile</scope>
        </dependency>

        <dependency>
            <groupId>javax.servlet</groupId>
            <artifactId>jstl</artifactId>
            <version>1.2</version>
            <scope>compile</scope>
        </dependency>

        <dependency>
            <groupId>javax.servlet</groupId>
            <artifactId>javax.servlet-api</artifactId>
            <version>3.1.0</version>
            <scope>provided</scope>
        </dependency>
    </dependencies>

Gdy to wszystko wpisałem miałem błędy w każdej zależności w klamerkach artifactid i version, ALE właśnie w momencie pisania tego postu widzę, że w magiczny sposób znikły wszystkie błędy - więc cieszę się niezmiernie. Jako, że tyle się spisałem to nie będę już modyfikował tego posta i chciałbym zapytać czemu te błędy się pojawiły i czemu same magiczne poznikały ?

0

Pewnie dlatego że maven musiał pobrac zewnętrzne repo :P Zresztą podejście w tej książce jest troche przestarzałe (są chyba xml w konfigach). Generalnie teraz się w Szpringu ciśnie restowe api ;)

0

No ale warto przerobić tą książeczkę, nie ?
Bo szczerze powiedziawszy to chciałbym zdobyć jakieś umiejętności praktyczne i zbytnio nie wiem skąd mam czerpać wiedzę ;v A nie uśmiecha mi się też uczyć czegoś, co jest już przestarzałe :<

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1