Jak uaktualnić Bean?

0

Witam

Mam bean, który ma ma pobierać ilość elementów znajdujących się w koszyku:

@Autowired
	UserDao userDao;

  @Bean(name = "basketSize")
    @Scope(value="request")
    public int basketSize(){
    	return userDao.findByUsername("admin").getBasket().size();
  1. Jak pobrać koszyk dla poszczególnego usera, bo teraz na sztywno pobiera dla admin...
  2. Gdzie tego beana powinienem umieścić, żeby to miało "ręce i nogi". Czy trzymać wszystkie razem, czy 1 bean 1 plik?
  3. Jak uaktualnić bean? (już nie aktualne, bo zmieniłem @Scope(value="session") na @Scope(value="request") i problem się rozwiązał.

Sorki za tak proste/głupie pytanie, ale totalnie nie ogarniam tego...

0
  1. Można ze springa security wyciągnąc username https://www.mkyong.com/spring-security/get-current-logged-in-username-in-spring-security/
  2. No to najlepiej jakby to była klasa jakaś opatrzona @Component, zresztą w ogóle nie wiem jakim cudem to mogło zadziałać , chyba że konwertuje beana na Integera. Zreszta nie do końca czaje, chyba powinien być po prostu obiekt reprezentujący koszyk który ma ew. jedną z metod int size() czy coś takiego, zresztą ja bym po prostu zapisywał do bazy danych stan koszyka (ale to dlatego że lubie REST api)
0
scibi92 napisał(a):
  1. Można ze springa security wyciągnąc username https://www.mkyong.com/spring-security/get-current-logged-in-username-in-spring-security/
  2. No to najlepiej jakby to była klasa jakaś opatrzona @Component, zresztą w ogóle nie wiem jakim cudem to mogło zadziałać , chyba że konwertuje beana na Integera. Zreszta nie do końca czaje, chyba powinien być po prostu obiekt reprezentujący koszyk który ma ew. jedną z metod int size() czy coś takiego, zresztą ja bym po prostu zapisywał do bazy danych stan koszyka (ale to dlatego że lubie REST api)

A po co tworzyć oddzielną klasę Koszyk, która będzie miała tylko jedno pole Set<Product>? A co do zapisu do bazy danych to właśnie to pobiera z bazy. A wszystko po to, bo chciałem zrobić taka chmurkę ile elementów znajduje się w koszyku :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1