Jakich technologii około programistycznych warto się nauczyć?

0

Co chwilę na forum pojawia się temat w którym ktoś pyta jakiego języka powinien się uczyć, który język jest najlepszy itd., jednak do tej pory nie natknąłem się na zbiorczy temat odnośnie rozwiązań, technologi około językowych. Czym warto się zainteresować jako osoba początkująca, znająca w stopniu podstawowym jave? Zależy mi na waszej opinii co jest przydatne, pytanie dla osób które mają doświadczenie może wydawać się bezsensowne bo wystarczy wyszukać w google daną nazwę lub problem aby otrzymać mnóstwo poradników jednak dla osoby bez doświadczenia ilość różnych technologi jest przytłaczająca. Mile widziana byłaby nazwa i krótki opis.

1

js - zawsze gdzieś się znajdzie

2

na pewno NIE javy bo umiera

5

Jeśli chodzi o biblioteki to przyklad Jsoupem jest o tyle dobry, ze przez 17 lat pracy w javie natknąlem się na niego ze dwa razy....
Biblioteki się zmieniają i są specyficzne.

Gdybyś chciał w przeciągu roku zacząć pracę w Javie (zawodowo) to będzie Ci potrzebny Spring.
Jeśli masz więcej czasu i chcesz się rozwijać to lepiej odpuścić i poczekać aż wyjdzie w niezepsutej wersji (pewnie Spring 5.3 albo 6.0).

Tak poza tym to dla mnie biblioteka #1 w javie, bez której nie ma programowania w tym języku to VAVR (vavr.io).

A poza tym biblioteki to pikuś - najwięcej daje umiejętność robienia projektów od początku do końca i radzenia sobie z narzędziami:
zobacz co to:
GIT (repozytorium kodu), Gradle (build tool), naucz sie podstaw linuxa tak żeby umieć odpalić tam swój serwer javowy,
naucz sie testować kod (Junit).
A potem olej to wszystko (Javę) i pisz w R Haskellu.

0
jarekr000000 napisał(a):

A potem olej to wszystko i pisz w R Haskellu.

Powinno być: "Zamiast tej całej Javy pisz w Haskellu" ;)

0

Jeśli znasz Jave w stopniu podstawowym to znaczy ze możesz iść na managera.
Zawsze mogłeś powiedzieć że kiedyś coś tam programowałeś - lepiej wygląda podczas rozmowy w Costa.
Wtedy na pewno przyda się angielski na poziomie konwersacyjnym i być może np. chiński lub japoński żeby móc coś zamówić w restauracji przy kolegach.

Poza tym Word, Excel to na pewno dobry kierunek.
Z JSem bym nie wyskakiwał w towarzystwie bo Cię zaszeregują jako managera najniższego szczebla.
Jak chcesz zabrylować przed prezesem to naucz się reguł sortowania w Outlooku.
Będziesz też dzięki temu miał więcej czasu na spotkania.

1
vpiotr napisał(a):

Jeśli znasz Jave w stopniu podstawowym to znaczy ze możesz iść na managera.

Ale skąd wy wzięliście tego menagera :-O ? Czy OP coś tak złego zrobił, że go chcecie na managerke zesłać?

1
jarekr000000 napisał(a):
vpiotr napisał(a):

Jeśli znasz Jave w stopniu podstawowym to znaczy ze możesz iść na managera.

Ale skąd wy wzięliście tego menagera :-O ? Czy OP coś tak złego zrobił, że go chcecie na managerke zesłać?

Gdyby napisał:
"liznąłem trochę Javy i jeszcze się uczę" to znaczyłoby że chce być Javovcem
"znam podstawy Javy i interesuję się programowaniem" to znaczyłoby że chce ogólnie być programistą
"znam Jave" - to znaczyłoby że zrobił co najmniej 2 projekty i myśli że zna Jave
a "znam Jave w stopniu podstawowym" oznacza że niewiele wie o Javie i mu wystarczy, czyli menager($) / grafik(@) / analityk(.) / devops(!)

1

@vpiotr Błędna interpretacja, napisałem że znam podstawy javy bo znam swoje ograniczenia i wiem, że nie mogę powiedzieć, że jave znam. Moje pytanie było podszyte chęcią rozwoju, nie planuje w najbliższym czasie rozpoczynać pracy jako programista lub pracy w jakikolwiek sposób z programowaniem związanym. Gdybym kierował którąś z możliwości które zapisałeś powyżej to byłoby to "liznąłem trochę Javy i jeszcze się uczę". Zdecydowanie to co wiem mi nie wystarczy, dlatego zadałem pytanie które zadałem.

1

może UML i o prowadzeniu projektów?

1

Jak znasz javę z stopniu podstawowym, to proponuję żebyś poznał ją w stopniu dobry, a potem bardzo dobrym :)
A tak serio to kolekcje, kolekcje, kolekcje. Możesz też podejść do OCJP.

2

Na pewno znajomość narzędzi typu CI np. Jenkinsa i też jakieś programy do zarządzania projektami np. Redmine.

2

Nie do końca Javowo, trywialnie, ale znać trzeba:

  • Działanie sieci - pobieżnie model ISO/OSI i TCP/IP, protokół HTTP
  • Formaty danych - JSON, XML, CSV etc.
  • Bazy danych - modelowanie jak również późniejsza implementacja (SQL)
  • REST, SOAP
  • Clean code - SOLID, DRY, KISS
  • Zarządzanie projektem - JIRA (to już bardziej w pracy aczkolwiek warto spróbować choćby na Trello poklikać)
2

Ja bym do listy około programistycznej dorzuciła :

  • ITIL
  • Agile (Scrum)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1