Code review

0

Czołem,
nie bardzo wiem czy kulturalnie tak pytać Was o code review, ale jeżeli to jest zła praktyka to proszę o wypomnienie mi tego a więcej się to nie powtórzy. Chce zwyczajnie zweryfikować czy to, co napisałem, nie zawiera błędów lub czy nie znajdują się tam jakieś zakazane praktyki.
Czy moglibyście też podpowiedzieć mi jak zabrać się za automatyczne przetestowanie tej aplikacji? Czy testuje się każdą metodę w klasie czy sam wynik programu? Tu zaznaczę, że nie mam praktycznie żadnej wiedzy poza tym, że testy są ważne.
I korzystając z tego, że publikuję wpis od razu zapytam jak opisać plik README na githubie zgodnie z konwencją.

Link do repozytorium na github
Za wszelkie uwagi i porady będę niezmiernie wdzięczny.

2
  1. private final
  2. https://github.com/Seveir/000-unit-converter/blob/master/MenuElement.java konwencja! pola na początku klasy, metody później
  3. Wszystkie pętle for: java dorobiła sie 100 lat temu czegoś takiego jak for each. To nie C gdzie musisz iterować po indeksach i wyciągać dane na podstawie indeksu.
2
  1. łapiesz generic exception zamiast konkretnego
  2. co rzuca ex w startProgram() ?
  3. prawie wszystko na voidach i staticach ? weź powydzielaj to na klasy, metody niech coś zwracają
  4. do odczytu wyboru użyj klasy Scanner
  5. writeresult robi nie tylko write ale też convert
  6. za return null pali się ludzi na stosie
  7. itd. itd... Popraw, wrzuć nową wersję popatrzymy.
    Poza tym jest dział : Oceny i recenzje do code review
1

Przydałby się javadoc do konstruktora Unit, który wytłumaczy co to convertvalue. Albo javadoc do całej klasy Unit tłumaczący jej działanie.

0

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Wrócę do domu i zacznę poprawiać wszystko co wyszczególniliście. A kolejny update będzię, tak jak napisał @artur52, w ocenach i recenzjach.
Dziękuję jeszcze raz :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1