Problem z parsowaniem csv w Spring boot

0

Hej, robię mały projekt do swojego CV i mam problem ponieważ potrzebuję sparsować plik csv w macierz. Nigdy tego nie robiłem i nawet nie wiem jak zacząć, robię to w spring boot. I żeby nie było gadania, że jestem leniem itp to powiem od razu, że szukałem po internecie ale nic sensownego nie znalazłem :(
Jeżeli ktoś ma jakieś materiały do tego to bardzo chętnie przyjmę :)
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

0

W macierz? Po prostu chcesz zrobić tablicę 2-wymiarową?

0

@pawlo00: po pierwsze opisz problem, który chcesz rozwiązać. Parsowanie CSV do tablicy dwuwymiarowej, to jest jednolinijkowiec:

Files.lines(new File("plik.csv").toPath()).stream().map(s->s.split(",")).toArray();

z dokładnością, do specyfiki CSV, ale mniej więcej będzie działać dla większości plików ;)

0

Mam prosty formularz i w nim pole do wstawienia pliku csv i chce ten plik pobrać z tego formularza, przeparsować i coś z nim zrobić. Jeszcze nie wiem dokładnie co, ale pewnie gdzieś go zapiszę w bazie.

0

żeby nie było gadania, że jestem leniem itp to powiem od razu, że szukałem po internecie ale nic sensownego nie znalazłem

Jesteś leniem. Bardzo łatwo znaleźć materiały wpisując "read csv java" albo "wczytywanie csv java".

1
jarekczek napisał(a):

żeby nie było gadania, że jestem leniem itp to powiem od razu, że szukałem po internecie ale nic sensownego nie znalazłem

Jesteś leniem. Bardzo łatwo znaleźć materiały wpisując "read csv java" albo "wczytywanie csv java".

ale "parse csv spring boot" pewnie już nie tak łatwo znaleźć. Ale tak to jest jak się używa frameworku i nie wie nawet z grubsza do czego on służy.

0

Hasło w G: "csv java parser"
Odpowiedź: https://www.mkyong.com/java/how-to-read-and-parse-csv-file-in-java/

0

Problem mam taki, że w jednym pliku jest tak jakby wiele nagłówków.. coś takiego:

  1. ID Name LastName
  2. 1 jan janek
    3.ID Produkt Numer
  3. 1 cos 12341.

Pomiędzy np Id i name jest tabulator. Udaje mi się uzyskać dane z drugiej linii, ale już nie potrafię "ominąć" 3 i pobrać dane z 4

0

To nie jest CSV. To nawet nie jest TSV, chyba ze przeoczyles konce linii albo nie zauwazyles zawiniecia.
Dostales plik tekstowy (raport) i musisz do niego napisac parser, niestety.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1