Jave EE- wyświetlanie na stronie etapu wykonania skryptu

0

Cześć :)

Od jakiegoś czasu bawię się w javie SE- teraz próbuję przejść na java EE.. i pojawiają się pierwsze niewiadome :)

Mam napisany program który wykonuje operacje na bazach danych, skrypt wykonuje się ok 10 minut.. trochę długo jak na "zawieszenie" przeglądarki.. dlatego chciałbym napisać program, który po kliknięciu guzika zacznie nowy wątek, będzie sobie mielił te bazy danych, a w jakimś textarea lub po prostu w divie będzie wyrzucał co aktualnie robi ("połączono z bazą", Przeanalizowana 10%", "Zakończono kopiowani"- tego typu komunikaty).

Hasło servlet czy jsp są dla mnie stosunkowo nowe, dlatego proszę o podpowiedzi czego szukać i czym się zainteresować żeby taki efekt osiągnąć.

PS. Jak macie ciekawe materiały (polski/angielski) nt. budowania apek webowych w Java EE + np. Marven to chętnię przygarnę linki :) cośtam googluję sobie, ale może macie coś "ekstra"?? :)

Pozdro
Piotrek

1

No wiec najnaturalniej to websockety.
I teraz pytanie czy jest Ci potrzebne do czegoś te JavaEE ? (Bo np. chcesz zdobyć pracę w starym kodzie? )
Bo w JavaEE websockety też są, ale jak wszystko w JavaEE - troszke kijowe.
O wiele łatwiej to zrobisz w takim Ratpacku, Akka-HTTP itp. (czy też SparkJava ,- ale tam WS są minej więcej tak samo kijowe jak w JavaEE).

0
jarekr000000 napisał(a):

No wiec najnaturalniej to websockety.
I teraz pytanie czy jest Ci potrzebne do czegoś te JavaEE ? (Bo np. chcesz zdobyć pracę w starym kodzie? )
Bo w JavaEE websockety też są, ale jak wszystko w JavaEE - troszke kijowe.
O wiele łatwiej to zrobisz w takim Ratpacku, Akka-HTTP itp. (czy też SparkJava ,- ale tam WS są minej więcej tak samo kijowe jak w JavaEE).

dlaczego?? prostota jeżeli chodzi o dostęp. Stawiam w firmie serwer (zwykły tomcat czy wildfly), wrzucam apkę, robię logowanie i z dowolnego kompa ktoś może zapuścić skrypty znając tylko dane do logowania. Jak można jakoś sprytniej osiągnąć taki efekt, jestem otwarty na porady...

"Wszystko w javie EE jest kijowe"- co masz na myśli?? w javę EE wdrażam się od niedawna, tak więc może warto lekko zmienić kierunek?? mam pewną swobodę wyboru w czym piszę i jak piszę :)

vpiotr, Dzięki za gotowce :)

0

Stawiam w firmie serwer (zwykły tomcat czy wildfly), wrzucam apkę, robię logowanie i z dowolnego kompa ktoś może zapuścić skrypty znając tylko dane do logowania. Jak można > jakoś sprytniej osiągnąć taki efekt, jestem otwarty na porady...

Sprytniej to samo -tylko bez tomcata czy wildfly. Podałem Ci przyklady bibliotek (i to jest słowo -klucz) do robienia serwerów HTTP.

Make jars not wars!

JavaEE (i Spring) to w dużym stopniu nie programowanie, tylko konfigurowanie (XMLami lub annotacjami ) - praca dla programisty dość ogłupiająca.

0

Robiłem to ostatnio przez Websocket, który po stronie przeglądarki robi Ajaxa, czyli uaktualnia jakiś element typu <span id='status'>Pozostało <span id='minuty'>999</span> minut, czekaj cierpliwie</span>. Po stronie serwera użyłem Application Events, żeby umożliwić komunikację logika -> warstwa sieciowa bez tworzenia niezdrowych zależności, czyli wywoływania metod sieciowych z warstwy biznesowej. Zarówno WebSocket jak i Eventy z użyciem Springa.

0

jarekr000000, trochę poczytałem.. kolosalna ta biblioteka.. chyba moja głowa potrzebuje trochę czasu na zapoznanie się z materiałem bo na razie tylko mnie rozbolała od nadmiaru materiału ;D dzięki :)

jarekczek, Dzięki za podpowiedź.. coś czuję że pójdę właśnie w tym kierunku... bo java EE mnie dobija.... myślałem że to moje uprzedzenia przeze mnie przemawiają, ale okazuje się że to nie tylko moja opinia ;) dzięki!

0

@jarekr000000: nie zauważyłem żeby Spring Boot to było głównie konfiguranowanie a nie programowanie, ale cóż ja sie może nie znam :)
W mojej pracy obecnej gdzie używam Springa nic nie konfigurowałem jeszcze :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1