Szukam alternatyw dla Google Firebase

0

Witam,

piszę aplikację na androida dla klienta. Do tej pory korzystałem z MySQL i JDBC, ale zrobiłem inny projekt z użyciem google firebase i bazą realtime database nosql i świetnie mi się z nią pracowało, jednak szukam darmowej opcji, i nie wiem czy darmowe konto google firebase będzie wystarczające (z aplikacji korzysta kilka osób i wykonywane są następujące operacje: logowanie do konta, wysyłanie danych do bazy danych i odbieranie danych z bazy danych)
czytałem o mongodb, ale nie wiem czy samemu będę musiał napisać API dzięki któremu będę mógł robić operacje w bazie danych?
trochę chaotycznie to rozpisałem, ale mam nadzieję że zrozumiecie o co mi chodzi
zależałoby mi także na offline capabilities

0

Sprawdź sobie w konsoli jakie masz obecnie obciążenie, na tej podstawie będziesz mógł ocenić czy wystarczy darmowa quota: https://firebase.google.com/pricing/

0

takie mam obciążenie bazy danych, ale to mało co używałem tego programu (tak w ogóle dziwie się czemu jest tak dużo w pobranych danych, skoro może z kilkanaście razy pobrałem kilka linijek tekstu)
a jakie alternatywy dla firebase są dobre? jeszcze nie potrafię napisać własnego API, czy napisanie takiego prostego api odbierającego dane z bazy mongodb i wysyłającego do niej byłoby trudne?

0

Na razie nie przekroczyłeś darmowej quoty i wątpię, żeby przy kilku użytkownikach się to udało, masz 30GB miesięcznie darmowego transferu. Nawet jak przekroczysz to ceny przecież nie są duże, dodatkowy 1GB transferu to raptem 12 centów czyli około 43 grosze.

Alternatywy Firebase również są płatne (od początku lub po przekroczeniu pewnego limitu). Jeżeli chcesz napisać własne API to również zapłacisz coś za hosting aplikacji.

0

wiem, że nie przekroczyłem darmowej quoty, ale to są dane z innego projektu którego prawie w ogóle nie używałem
mój klient ma wykupiony jakiś hosting i ma tam bazę mysql
zastanawiam się nad nauczeniem node.js, można w nim napisać api z którego będę mógł korzystać z androida?
skoro trudno jest przekroczyć darmową quotę, to na razie na tym firebase postawię aplikacje

0

hmm, nie wiem za bardzo co to firebase, ale jak czytam takie coś

Data is stored as JSON and synchronized in realtime to every connected client.

to jakoś od razu przychodzi mi na myśl https://github.com/rethinkdb/rethinkdb

może napisz jakich ficzeruf potrzebujesz, łatwiej będzie coś zaproponować / może się okazać że redis + custom-biedo client Ci wystarczy (i redisowy SUBSCRIBE)

0

Potrzebuje systemu logowania i wysyłania obiektów do bazy danych nosql i odbierania z niej obiektów

0
rubaszny_karp napisał(a):

hmm, nie wiem za bardzo co to firebase, ale jak czytam takie coś

Data is stored as JSON and synchronized in realtime to every connected client.

to jakoś od razu przychodzi mi na myśl https://github.com/rethinkdb/rethinkdb

może napisz jakich ficzeruf potrzebujesz, łatwiej będzie coś zaproponować / może się okazać że redis + custom-biedo client Ci wystarczy (i redisowy SUBSCRIBE)

Wcale nie takie oczywiste, że ta biblioteka zadziała na Androidzie. Firebase ma podobną funkcjonalność, ale co ma więcej:

  • sam serializuje obiekty. Wrzucasz po prostu obiekt klasy i tyle, struktura może być zagniezdzona,.Tak samo pobieranie.
  • sam buforuje i kolejkuje dane do wysłania, gdy np nie ma internetu na urządzeniu, to kolejkuje żądanie i w tle wysyła jak tylko sieć się pojawi.

Z drugiej strony, wymaga użycia usług Google, nie można postawić serwera na swojej maszynie, no i nie jest darmowe przy dużym obciążeniu.

0
🇪 🇰 🇸 🇵 🇪 🇷 🇹 napisał(a):

no i nie jest darmowe przy dużym obciążeniu.

Pytanie, co jest darmowe przy takim obciążeniu?

0

a co się dzieje przy przekroczeniu limitu darmowej wersji firebase?

0

Po prostu przestanie działać, podobnie jak hosting przestaje działać po przekroczeniu któregokolwiek limitu. Z kolei jak podepniesz kartę kredytową i przejdziesz na płatną wersję, to najpierw zużywa darmową quota, a po jej przekroczeniu zaczyna ciągnąć kasę z karty, do ustawionego limitu kwotowego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1