początek z JEE

0

Witam chce zacząć się uczyć JEE i mam kilka pytań. Pewna osoba mi poleciła Jetty + maven jako serwer. Do jetty mam książkę jetty bookcook ale wydaje mi się że lepiej poczytać dokumentacje. Do robienia stron www mam książkę Java EE 6(wiem że jest przestarzała ) ale chciałem od czegoś zacząć. W książce jest mowa o technologi JavaServer Faces ale też wiem że jest taki coś jak Spring. I nie wiem czy JavaServer Faces to jest przestarzałą technologią a Spring jest jej następcą? Do komunikacji używa się podobno Hibernate. Ogólnie trochę czytałem ale jest tego tak dużo że jako początkujący w tym czuję się przytłoczony. Chce zrobić sobie projekt mini sklepu z częściami samochodowymi. Klient miały się logować i robić zamówienia na stronie www. Pracownicy operowaliby na aplikacjach w javie. I wszystko miałoby pracować na bazie danych. Moja przykładowa baza danych jest na innym komputerze MySQL. I czy może jak robie wszystko na javie to nie lepiej by by pójść na DB oracle? No właśnie nie wiem jakich technologi używać. Proszę tylko o wskazanie kierunku. I jeszcze mam pytanie w czym pisać REST które chyba odpowiadają za komunikacje między aplikacjami + www a serverem. I czy warto się skupić na Jboss. Czy jest jakaś różnica między JEE J2EE?

0

JEE to kobyła. Na początek spróbuj może z samym Springiem, poczytaj o nim, jak się z nim oswoisz i będziesz chciał dalej JEE to nic straconego. W większości przypadków Spring powinien Ci wystarczyć.
Jest on pewnego rodzaju alternatywą dla JEE.

0

a to nie jest Spring w JEE nie wiedziałem że to jest alternatywa

0

Ucz się Springa, Spring ma duzo elementów z JEE ale to nie to samo, głównie w Springu jest JPA i Servlety z JEE :)

0

JEE to kobyła. Na początek spróbuj może z samym Springiem

o_O No tak, bo Spring to nie kobyła :D Tak na dobrą sprawę to Spring jest dużo większy od JEE...

Spring ma duzo elementów z JEE ale to nie to samo, głównie w Springu jest JPA i Servlety z JEE

o_O Pewne elementy specyfikacji JEE powstały na bazie Springa (np. CDI) i Spring może być używany jako dostawca implementacji dla nich, ale nijak nie widzę sensu w zdaniu Spring ma duzo elementów z JEE. Wręcz przeciwnie, Spring nijak nie nadaje sie na dostawce dla JEE bo zawiera niewiele modułow zgodnych z JEE.

Nie wiem też co Spring ma niby wspólnego z JPA, oprócz tego że ma moduły ułatwiające integracje z JPA. Zaręczam ze w Springu nie ma JPA. Dostawców implementacji dla JPA jest kilku, ale Spring nie jest jednym z nich. Spring korzysta co prawda z Servletów, ale twierdzenie że przez to Spring korzysta z JEE jest mocno naciągane.

I nie wiem czy JavaServer Faces to jest przestarzałą technologią a Spring jest jej następcą?

Trochę tak ale nie do końca. Spring MVC to jest konkurencyjna technologia, ale też w dobie backend-as-a-service traci popularność, poza wystawianiem wszystkiego przez REST, a to mozna akurat zrobić też jakimś JAX-RS.

Do komunikacji używa się podobno Hibernate

Nie wiem od kiedy komunikacja jest synonimem pisania/czytania z relacyjnej bazy danych.

I czy może jak robie wszystko na javie to nie lepiej by by pójść na DB oracle?

MySQL należy do Oracle.

I jeszcze mam pytanie w czym pisać REST które chyba odpowiadają za komunikacje między aplikacjami + www a serverem.

To zależy co wybierzesz jako swój stos. Spring ma Spring MVC a JEE ma JAX-RS.

I czy warto się skupić na Jboss.

Jeśli planujesz pracować gdzieś z pełnym stosem JEE to moze warto ogarnąć sobie WilfFly.

Czy jest jakaś różnica między JEE J2EE?

Jakieś 3 lata różnicy, bo nazwa J2EE obowiazywała od wersji 1.2 do wersji 1.4, a później numeracja uległa zmianie i następna wersja to już JEE 5.

0

No dobra, nieco naciagane stwierdzenie mi chodziło o to że w Springu możemy integrować się z pewnymi elementami JEE, np. Spring Data integruje sie z JPA.

0

Jetty to z tego co wiem jakiś okrojony Web Profile.
Lista wspieranych ficzerów:
https://www.eclipse.org/jetty/documentation/9.4.x/jetty-javaee.html

Porównanie serwerów:
https://zeroturnaround.com/rebellabs/the-great-java-application-server-debate-with-tomcat-jboss-glassfish-jetty-and-liberty-profile/

Zacznij od nauki Web Profile (JDBC), potem dołóż sobie np. Hibernate.
Potem

  • jeśli JEE to EJB, JMS, JPA, patterny JEE.
  • jeśli Spring to DI, Data, MVC, Security.
0

@Shalom: Spring jest pewno większy ale łatwo wybrać małe moduły. Np. na początku bierzesz tylko Spring IoC dodajesz do Maven i tylko tego uczysz się.

0

Bo mi kolega przesłał wcześniej coś takiego i ja myślałem że Spring to JEE. A czy przypadkiem teraz na topie nie jest JEE lub J2EE. Po prost chciałbym się uczyć czegoś co ma przyszłość a na ogłoszeniach bardzo często widzę JEE.
Czyli bym dobrze zrocumiał jak chce zacząć jednak JEE to EJB JMS JPA i patterny?
A mógłby mi ktoś z wasz napisał co w danej technologi teraz najlepiej wybrać chodzi mi o to że EJB to np Jboss jeśli się nie mylę.

0

Piszę w ogłoszeniach JEE bo nie ogarniają. Teraz pisę w Springu + elementach JEE

0

Trochę czytam o tym i mam jeszcze JSF już się gubię :( tyle tego jest
wiem że niekturzy polecają na początek Spring + Hibernate:
A może mi ktoś tak rozpisać JEE bo tak jak w pierwszym moim poście w tym temacie co musiałbym umieć w JEE by zrobić taki projekt:

0

Ale przeciez powtarzam ze czyste JEE jest w praktyce martwe w Polsce. Teraz robi się na Springu. Naucz się JPA z JEE i tyle na początek z JEE wystarczy ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1