Materiały do nauki Springa od zera

1

Witajcie!
Poszukuję aktualnych i sprawdzonych materiałów do nauki frameworka Spring. Dopiero zaczynam webówkę, więc niski próg wejścia mile widziany.
Dokumentacja Springa mi nie podeszła, zbyt dużo w jednym miejscu, niby uporządkowane i wszystko jasne, ale słowa napisać nie potrafię.
Najlepiej jakby to było źródło z przykładami, przyzwyczaiłem się do tego typu nauki.
Forma i cena chwilowo nie gra roli.
Pomożecie? (Jak nie to idę w 'rust'a i spędzę kolejne lata na nic nie umieniu)

0

Ja się uczę z tej pozycji:
http://helion.pl/ksiazki/spring-mvc-przewodnik-dla-poczatkujacych-amuthan-g,sprimv.htm
zamieniłem sobie serwer na jetty i jazda(coś mi nie rusza Tomcat na linchu :-( )

1

Podstawy możesz w dość przyjemny sposób ogarnąć stąd: https://teamtreehouse.com/library/topic:java/q:Spring
Co do bardziej zaawansowanych rzeczy to Pluralsight i Baeldung.
Natomiast na start przygody z webówką radzę wziąć Sparka, też jest dobrze omówiony na Team Treehouse.

0

@Aryman1983: Jak ocenis książkę? Są jasne przykłady? Nic nie jest robione po łepkach?
@caer Mógłbyś rozwinąć dlaczego Spark byłby lepszy? Jeśli łatwiejszy to raczej mnie nie interesuje ;)

1

Nie tyle łatwiejszy co prostszy - jednoczesna nauka Springa i web developmentu będzie prowadzić do zamieszania. Sparka możesz ogarnąć w 20 minut i skupić się na tym jak tworzyć dobre aplikacje webowe, co faktycznie dzieje się pod spodem, jak działa HTTP, nauka Springa to z kolei wiele godzin zanim w ogóle będziesz w stanie napisać coś praktycznego i wiedzieć co się dzieje. Jasne, Springa i tak będziesz się musiał nauczyć, ale będziesz do tego dużo lepiej przygotowany - rajdowcy nie ścigają się w gokartach, ale to nie powód żeby wsadzać każdego kto chce się nauczyć jeździć do WRC.

3

Polecam Spring w Akcji :) najlepsza ksiązka do springa.

0

@Burdzi0: przykłady są w postaci projektów, w sumie to książka dla kogoś z małym doświadczeniem w Javie. Jednak jeśli chciałbyś najpierw poćwiczyć webdev to jak napisał @caer także proponuje Sparka, bardzo fajny framework lub jersey :-)

0

Co do Sparka polecicie na front w takim razie? Po co komu aplikacja webowa skoro nie ma z nią kontaktu :P
JS nie wchodzi w grę.

0

To samo co do Springa. Obawiam się, że jeśli chcesz mieć jakąkolwiek interaktywność na stronie to bez JS się nie obejdzie.

0

@Burdzi0: może to zabrzmieć "dziwne" ale może front to niech będzie Android ? :)

0

@scibi92: To mnie ogranicza wtedy chyba tylko do RESTów, czy jak?

0

No tak, a jak chcesz inaczej pisać? W sumie teraz się mało robi renderowania po strownie serwerów.

0
scibi92 napisał(a):

No tak, a jak chcesz inaczej pisać? W sumie teraz się mało robi renderowania po strownie serwerów.

A skąd ja to mogę wiedzieć? xd W tytule jest od zera, to że coś słyszałem, nie oznacza, że coś wiem xd

0

Ale masz problem burdzio, nie umiesz javascript, to zrob sobie prosty front uzywajac tylko htmla i cssa, jako strony jsp, lub tthymyleaf. Co prawda resta nie wykorzystasz, ale i tak nauczysz sie duzo samego springa. W koncu sam pisales, ze chcesz ogarnac backend, wiec co Cie obchodz jak to bedzie wygladac, napisz prostego cruda, w koncu chodzi o funkcjonalnosc a nie blyskotki, czyz nie? Za jakis czas nauczysz sie js to zrobisz resta i bedziesz mial przynajmniej porownanie technologii.

0

Fajny temat :) Sam chciałem jakiś czas temu o to zapytać :)
Ja mam pytanie odnośnie xml. Ponieważ w większości tutoriali konfiguracja przeprowadzana jest za pomocą xml, ostatnio uczestniczyłem w krótkich warsztatach ze Spring i tam bardzo namawiali, aby zrezygnować z xml'a. CO wy o tym sądzicie ? Możecie polecić jakieś nowe tutoriale gdzie wszystko robione jest w konfiguracji javowej ?

0

Odchodzi się już od konfiguracji xmlowej.

0

XMLe są w tylko w starych systemach

0

No dobrze, a macie może jakieś sprawdzone nowe materiały do nauki ?

0

Dokumentacja, lub jak wspomniałem wyżej Spring w akcji,

Na początku autor tłumaczy konfiguracje na xmlach ale tylko po to by wiedzieć mniej wiecej co sie dzieje pod spodem.

Ale później już tłumaczy na adnotacjach. Ja również polecam przed książka obejrzec wystąpienie Jakuba na jugu. Trochę długi ale myśle że warto.

0

W gorącej wodzie kompany...

5 dni i już wymiękłeś? z czego pierwszy to pytanie, a ostatni dzień to rezygnacja, czyli zostają tylko 3 dni nauki.

a pisali żebyś zaczął od sparka, to nie bo za łatwy.

0

Czy zna ktoś z was jakieś sprawdzone tutoriale na YouTube gdzie ktoś tworzy jakąś prostą aplikację w Spring MVC od zera ? :)

0

a ktoś korzystał z tego kursu:
https://www.udemy.com/java-spring-framework-masterclass/

jakieś opinie?

0
marek1992 napisał(a):

a ktoś korzystał z tego kursu:
https://www.udemy.com/java-spring-framework-masterclass/

jakieś opinie?

Korzystałem autorstwa tego samego autora Java Masterclass i było świetne. On ma tam napisane, że to jeszcze w rozwoju.
Osobiście mam taki kurs i uważam, że nie jest tak dobrze prowadzony.

0

Przepraszam za odkopanie tematu, ale mam pytanie odnośnie Springa. Jeżeli "opanowałem" w jakimś stopni Jave i chciałbym się zacząć uczyć SPirnga to powinienem robić to równolegle z JS ? Jeżeli nie to kiedy powinienem to zacząć ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1