hashCode a serializacja

0

W skrócie
hasCode i equals przeładowujemy np kiedy korzystamy z kolekcji i np na HashMapie chcemy get() zrobić to wtedy powinniśmy przeładować hashCode i equalsa. Umyka mi jak sytuacja powinna mieć miejsce w przypadku serializacji. Ponizeważ z tego co rozumiem jak mamy jakiś serwis i przyjmuje on jakieś dane albo wysyła to są one z serializowane.

0

Serializacji nic do tego. equals i hashCode jest zasadniczo od serializacji niezależne. Chyba, że jakoś pokryjesz metody związane z serializacją (np. readResolve) i wykorzystasz tam equals (ale to twoja sprawa co tam będzie).

0

dzięki za odpowiedź, bardzo dobrze wiedzieć. Oraz mówiąc o serializacji kontekście serwisów miałem racje?

0

To zależy. Jakich serwisów i jaka serializacja.

0

na myśliu miałem po prostu jak np postmanem request a w nim jakiś obiekt wysyłam do serwisu swojego w springu mvc albo java ee jax-rs.

0

Wtedy masz deserializację JSONa do Javy i potem ew serializację objektu do JSON. Zwykle czymś takim jak Jackson.
Ze standardową Javową serializacja ma to praktycznie nic wspólnego. Z equalsem i hashcodem też nie (chyba, że serializujesz mapę :-) ).

0

hehe ok, to zmienie może pytanie na to keidy używamy serializacji javowej?

0

Jak używasz ObjectOutputStream . writeObject.

Serializacji Javowej używają "pod spodem" też różne frameworki np .RMI.
Servlety / HTTP Sesje - do utrwalania Sesji.

Czasem zawsze używają, czasem tylko jak inne sposoby zawiodą.

0
adrianSmith napisał(a):

hehe ok, to zmienie może pytanie na to keidy używamy serializacji javowej?

W serwerach aplikacyjnych parametry mogą być przesyłane przy pomocy Javovej serializacji - jeśli korzystasz ze zdalnych interfejsów EJB.
Oprócz tego, jeśli obiekt leży w sesji (JSF, PrimeFaces) to też powinien być serializowalny:
https://stackoverflow.com/a/31097020

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1