Pierwszy program - could not find or load main class

0

Jako iż jest to mój pierwszy post tutaj, chciałbym się z Wami wszystkimi serdecznie przywitać.
Jak się zaraz zdenerwuję, to będę zły. Zacząłem uczyć się Javy jako pierwszego języka i piszę sobie pierwszy program, wszystko ładnie skonfigurowane, jdk wgrane, jre również, do zmiennych środowiskowych dodane, no i co? No i cztery litery. Po napisaniu "programu" wchodzę w konsolę, wpisuję cd desktop, gdyż plik mam na pulpicie, następnie javac Dupa.java, a następnie java Dupa i wyskakuje mi "Error: Could not find or load main class Dupa". No i jak się tu nie zdenerwować? I nazwa klasy i pliku jest taka sama, zarówno pod względem wielkości liter, jak i treści. Męczę się z tym cholerstwem od 3 dni (to jest ten moment, gdy możecie zacząć się śmiać). Taka pierdoła, a nie potrafię sobie z nią poradzić. Przetrząsnąłem dziesiątki tematów na różnorakich forach i polsko i angielskojęzycznych i wszędzie mówią, że na pewno nazwa pliku jest inna, niż klasa. Wersja javy 1.8.0_131, javac taka sama. Znajdzie się dobra duszyczka, która pomoże mi rozwiązać ten jakże ciężki problem? Podrzucam kod.

public class Dupa {
 
    public static void main(String[] args) {
 
        System.out.println("Mam " + args[0] + " " + args[1]);
    }
}

/////////////////////EDIT/////////////////////
problem rozwiązany, w konsoli wystarczyło wpisać set PATH=C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_131/bin oraz set classpath=%classpath%;.;
temat do zamknięcia, na pewno przyda się komuś w przyszłości :)

0

Po wpisaniu javac Dupa.java masz na pulpicie plik Dupa.class ?

0

@Arryo: tak, powstaje plik onazwie Dupa.class na pulpicie. Próbowałem na kilku kodach źródłowych zamieszczonych w internecie i na każdym to samo - kompiluje się, ale ruszyć już nie chce, w każdym ten sam błąd.

0

Pokazałeś kiepskie rozwiązanie i mam nadzieję, że nikt z niego nie skorzysta.
Po pierwsze, polecenie set PATH=C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_131/bin jest zbyteczne.
Po drugie, zmianę wartości classpath należy wykonać w Panel sterowania => System => Zaawansowane => Zmienne środowiskowe. Jest to wtedy operacja jednorazowa.

0
bogdans napisał(a):

Po drugie, zmianę wartości classpath należy wykonać w Panel sterowania => System => Zaawansowane => Zmienne środowiskowe. Jest to wtedy operacja jednorazowa.

Nie polecam tego użytkownika. Na pewno jest jakieś piekiełko specjalnie dla ludzi którzy wbijają classpath w zmienne środowiskowe.

0

Jest też super piekiełko dla tych, którzy uważają, że zmienna classpath może nie zawierać katalogu bieżącego (zwłaszcza u użytkowników, którzy uruchamiają programy w konsoli).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1