Plik jar nie uruchamia się z obrazkami, a bez działa

0

Witajcie, mam problem, otóż exportuje projekt do pliku .jar i wszystko jest ok działa na dwuklik, ale bez obrazków.

Załączanie obrazka:

dateiNeu.setIcon(new ImageIcon("icons/new24.gif"));

przy tej linijce kodu program się normalnie uruchamia ale nie wyświetla obrazka, a jak zrobię tak:

dateiNeu.setIcon(new ImageIcon(getClass().getResource("icons/new24.gif")));

to program się w ogóle nie uruchamia. Dodam, że w eclipse funkcjonuje zarówno to i to.
Co mam zrobić? Bo już nie wiem. Obrazki się eksportują normalnie do jar'a.

0

Ta druga opcja jest dobra, ale pod warunkiem ze ścieżka względem tej klasy się zgadza, a raczej się nie zgadza, bo na 100% te obrazki nie są zaraz obok pliku .class

0

No właśnie katalog images znajduje się obok pliku .class.

0

Problem rozwiązany!!! znalazłem niechcący, otóż nazwa obrazków zaczynała się od dużej litery, a ścieżkę miałem od małej litery.

I eclipse ignorował to i odpalał czy napisałem od dużej czy od małej, było to obojętne, ale jak wyeksportowałem do .jar to już nie było obojętne i zmieniłem pierwsze litery w URL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1