Tworzenie nowego projektu z podziałem na domain, services, webapp

0

Jak utworzyć projekt maven tak aby spiąć ze sobą moduły domain, services, webapp ? Mam na myśli projekt typu parent?

Czy najpierw musze utworzyc projekt parent? Czy pierw poszczególne moduły i na końcu spiąc je w jeden ? Siedze na tym już troche czasu i nie wiem co robić, eclipse tego nie ułatwia, ConnectorProject, EAR, tak dużo tych technologii że nie wiem o co kaman :D jest ktoś wstanie powiedzieć o co mi chodzi i co zrobić aby to osiągnąc? Pozdrawiam

0

Może to na początek, całkiem czytelnie i jasno opisane:
http://www.codetab.org/apache-maven-tutorial/maven-multi-module-project/

0
shagrin napisał(a):

Może to na początek, całkiem czytelnie i jasno opisane:
http://www.codetab.org/apache-maven-tutorial/maven-multi-module-project/

Wiem jak np stworzyć projekt maven typu parent, i potrafię dodać do niego nowy moduł maven, ale kompletnie nie wiem jak np dodać moduł z użyciem springboota

0
shagrin napisał(a):

A tu patrzyłeś?
https://github.com/spring-guides/gs-multi-module

bardzo dziękuję, przyda się :)

0

A co rozumiesz przez "dodanie modułu z użyciem spring boota" ?? Spring boot ma tylko za zadanie ukrycie/zautmatyzowanie pewnych wstępnych konfiguracji, które to użytkownik do tej pory musiał robić sam. Sam projekt z użyciem Spring boot możesz sobie wygenerować (maven albo gradle) z wykorzystanie Spring Initializr. Tam też możesz sobie "wyklikać" (kliknij Switch to the full version) jakie dokładnie chcesz moduły Springa dołączyć to wygenerowanego projektu : https://start.spring.io/

0
Pieter24 napisał(a):

A co rozumiesz przez "dodanie modułu z użyciem spring boota" ?? Spring boot ma tylko za zadanie ukrycie/zautmatyzowanie pewnych wstępnych konfiguracji, które to użytkownik do tej pory musiał robić sam. Sam projekt z użyciem Spring boot możesz sobie wygenerować (maven albo gradle) z wykorzystanie Spring Initializr. Tam też możesz sobie "wyklikać" (kliknij Switch to the full version) jakie dokładnie chcesz moduły Springa dołączyć to wygenerowanego projektu : https://start.spring.io/

Chciałem utworzyć projekt parent za pomoca mavena, potem dodaje Maven Module i generalnie wszystko gra i buczy, zastanawiało mnie tylko czy można stworzyć New Maven Module skonfigurowany np pod web-app ze wszystkimi zależnościami itp za pomocą springboota. Mam nadzieje że jasno opisałem

0

Aha, chyba rozumiem. Wydaje mi się, że można coś takiego zrobić ale jednym z rodziców w tym module web-app musi być Spring boot. Musisz tylko oznaczyć dodatkowo gdzie Spring ma szukać kontrolerów, encji itp. za pomocą @ComponentScan, @EntityScan, itd. Spójrz tu:
https://spring.io/guides/gs/multi-module/
https://github.com/mmanco/spring-boot-multi-module
https://stackoverflow.com/questions/29257409/maven-configuration-with-spring-boot-multi-modules-run-application-in-intell

0

Polecam zastanowić się nad podziałem projektu przez domenę (grupowanie pakietami na podstawie domeny), a nie bawić się w aplikację - lazanie. Ciężko takie coś się utrzymuje.

Skoro padło wyrażenia EAR rozumiem, że chodzi o platformę JEE?

0
margor90 napisał(a):

Polecam zastanowić się nad podziałem projektu przez domenę (grupowanie pakietami na podstawie domeny), a nie bawić się w aplikację - lazanie. Ciężko takie coś się utrzymuje.

Skoro padło wyrażenia EAR rozumiem, że chodzi o platformę JEE?

Móglbys podlinkowac jaki przyklad prezentujacy ten typ podzialu ?

0
Pieter24 napisał(a):

Aha, chyba rozumiem. Wydaje mi się, że można coś takiego zrobić ale jednym z rodziców w tym module web-app musi być Spring boot. Musisz tylko oznaczyć dodatkowo gdzie Spring ma szukać kontrolerów, encji itp. za pomocą @ComponentScan, @EntityScan, itd. Spójrz tu:
https://spring.io/guides/gs/multi-module/
https://github.com/mmanco/spring-boot-multi-module
https://stackoverflow.com/questions/29257409/maven-configuration-with-spring-boot-multi-modules-run-application-in-intell

Poddaje się, żadne z rozwiązań to nie do końca to co potrzebuje/co sobie ubzdurałem, może niepotrzebnie się upieram. Pobrałem z netu jakiś projekt i na podstawie jego+kursu i książek staram się uczyć, tylko cholera nie jestem w stanie nawet stworzyć projektu o podobnej strukturze XD Nawet przez chwile w moim Eclipse była opcja build Simple Spring Maven Project, ale jak ją raz użyłem tak znikneła bezpowrotnie.

link do githuba- projekt o takiej strukturze chciałbym zbudować klik

0

No to masz podany przykład jak to zrobić, to pooglądaj pliki pom i zobacz jak jest zbudowany. Po pierwsze, jak chcesz zrobić projekt multi-module musisz:

  1. Kliknąć Mave Project, ustalasz nazwy itp, i wybierasz "packing" pom. Tylko wychodząc z "opakowania" pom możesz dodawać moduły.
  2. Klikasz na pom projektu i dodajesz mu jako rodzica spring-boot (tak jak masz pokazane na tym githubie)
  3. Następnie klikasz prawym na stworzony projekt i wybierasz new -> Maven Module (tu możesz pakowanie jar/war itd. wszystko jedno) i tak możesz dodawać te moduły
  4. Jak masz w eclipse doinstalowaną wtyczkę STS to powinieneś mieć Spring starter project (to jest ten spring initializer)
0

i robie jak piszesz, korzystam z STS(dedykowanego) i w "dodaj modul" nie ma mozliwosci dodania modulu zbudowanego za pomoca spring initializer jest tylko zwykly maven project

0

W tym projekcie co pokazałeś jest stworzony ten projekt multi-module (jak parent spring boot starter), następnie dodał sobie moduły jakie chciał i na końcu ręcznie w pliku POM modułu web, dodał sobie te zależności. Te zależności nie muszą być generowane z automatu, znajdziesz je też w doc. Springa. Sam przed chwilą próbowałem go zaimportować i też miałem problemy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1