Początki z maven - masa błędów

0

Hej, dopiero uczę się co to jest Maven i jak się go używa i okropnie się do niego zniechęciłem, a jednocześnie utknąłem już od kilku dni.
Robię taki kursik na pewnej stronie internetowej. Miałem za zadanie napisać kilka klas, a potem trzeba było utworzyć moduły w Maven'ie i w odpowiednie miejsca powrzucać wcześniej napisane klasy i pozmieniać kilka rzeczy.
W eclipse nie miałem błędów ale wklepując komendę "mvn clean package eclipse:eclipse" wyrzuciło błąd w klasie Interface - z tego co zrozumiałem to dotyczyło to tego, że wersja 1.5 nie wspiera tego, że jeden catch może wyłapać kilka wyjątków, więc rozbiłem go na dwa osobne catch'e i tym razem pojawiły się nowe błędy i jakoś nie mam pomysłu jak to naprawić. Wrzucam spakowaną paczkę projektu w załączniku. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc :<

0

W tym rarze nie ma źródeł. Pierwsze co mnie zastanawia: czemu java 1.5? Drugie, to czemu Eclipse? Weź sobie utwórz projekt mavenowy w IntelliJ, nawet bez tutoriala, będzie prościej, szybciej i bez błędów.

0

Właśnie nie wiem czemu ustawia mi na jave 1.5 - robi to automatycznie, a nie mam pojęcia jak to zmienić. Próbowałem w eclipse klikać na JRE System Library -> Properties -> java 1.8 ale nie pomaga. Jak wspomniałem to moja pierwsza przygoda z Maven - wiem, że jest plik pom i wiem, że trzeba go edytować ale nie wiedziałem, że określa się w nim też wersję javy. Będzie mi niezmiernie miło jeśli ktoś napisze w jaki sposób to zrobić :>
Ten "kurs" polega na tym, że prowadzą mnie przez pierwszy przykładowy projekt i piszą co mam zrobić, ale nie piszą w jaki sposób.
Dodam również, że projekt tworzyłem przez konsolę i potem go importowałem do Eclipse, a dwa podmoduły tworzyłem dopiero w eclipse, bo nie chciało mi coś ich podpiąć normalnie :<
Swoją drogą IntalliJ > Eclipse ? Jak tak zachwalacie to może się przerzucę :3 Jestem otwarty na zmiany.

1

https://maven.apache.org/plugins/maven-compiler-plugin/examples/set-compiler-source-and-target.html
To jest kurs Javy z kobietydokodu. Powiem Ci szczerze że jak na początek to on może być za ciężki, przynajmniej dla mnie taki był. Tony materiału co każdą lekcję, ogólnikowo wszystko opisane i działaj sam - mnie to przeraziło.
Spróbuj sobie tego:
https://www.udemy.com/spring-hibernate-tutorial/
Wszystko jasno, krok po kroku wytłumaczone. W dodatku konfiguracja z adnotacjami w Javie (w tym kursie jest bodajże w XML). Do ściągnięcia też wszystkie slajdy z prezentacji, ćwiczenia, przydatne linki - polecam.
Z książek: http://helion.pl/ksiazki/spring-mvc-przewodnik-dla-poczatkujacych-amuthan-g,sprimv.htm
Fajna pozycja, wszystko wytłumaczone, wiesz co robisz i po co to robisz.
Inne przydatne strony:
http://www.mkyong.com/
http://websystique.com/
http://www.baeldung.com/
http://memorynotfound.com/
Działaj :)

Edit: Ściągaj IntelliJ, a do niego dorzuć też sobie http://www.sonarlint.org/intellij/

1

Maven powstał w okolicach panowania Javy 1.5 i jeżeli nie zastosuje się odpowiednich tagów xml to domyślnie ustawia na Javę 1.5.
Jeżeli chcesz zmienić wersję Javy to użyj tego

<properties>
        <maven.compiler.source>1.8</maven.compiler.source>
        <maven.compiler.target>1.8</maven.compiler.target>
</properties>
1

Jeśli chcesz uruchomić program przy pomocy konsoli i mavena to zmodyfikuj dwa pliki xml
pom.xml

<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
  xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 http://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
  <modelVersion>4.0.0</modelVersion>

  <groupId>com.cupi</groupId>
  <artifactId>koty</artifactId>
  <version>1.0-SNAPSHOT</version>
  <packaging>pom</packaging>

  <name>koty</name>
  <url>http://maven.apache.org</url>

  <properties>
    <project.build.sourceEncoding>UTF-8</project.build.sourceEncoding>
    <maven.compiler.target>1.8</maven.compiler.target>
    <maven.compiler.source>1.8</maven.compiler.source>
  </properties>

  <modules>
  	<module>kot-domain</module>
  	<module>kot-application</module>
  </modules>
  
  <build>
    <plugins>
      <plugin>      
        <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
        <artifactId>maven-jar-plugin</artifactId>
        <version>3.0.2</version>
        <configuration>
          <archive>
            <manifest>
              <addClasspath>true</addClasspath>
              <classpathPrefix>lib/</classpathPrefix>
              <mainClass>org.kot.application.Interface</mainClass>
            </manifest>
          </archive>
        </configuration>
      </plugin>
    </plugins>
  </build>
  
</project>

kot-application\pom.xml

<?xml version="1.0"?>
<project xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 http://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd" xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0"
    xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
  <modelVersion>4.0.0</modelVersion>
  <parent>
    <groupId>com.cupi</groupId>
    <artifactId>koty</artifactId>
    <version>1.0-SNAPSHOT</version>
  </parent>
  <artifactId>kot-application</artifactId>
  <name>kot-application</name>
  <url>http://maven.apache.org</url>
  <properties>
    <project.build.sourceEncoding>UTF-8</project.build.sourceEncoding>
  </properties>
  <dependencies>
    <dependency>
      <groupId>com.cupi</groupId>
      <artifactId>kot-domain</artifactId>
      <version>1.0-SNAPSHOT</version>
    </dependency>
  </dependencies>
</project>

zrób jara

>mvn clean package
[INFO] Scanning for projects...
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Reactor Build Order:
[INFO] 
[INFO] koty
[INFO] kot-domain
[INFO] kot-application
[INFO] 
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Building koty 1.0-SNAPSHOT
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] 
[INFO] --- maven-clean-plugin:2.5:clean (default-clean) @ koty ---
[INFO] 
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Building kot-domain 1.0-SNAPSHOT
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] 
[INFO] --- maven-clean-plugin:2.5:clean (default-clean) @ kot-domain ---
[INFO] Deleting R:\t\java\koty2\kot-domain\target
[INFO] 
[INFO] --- maven-resources-plugin:2.6:resources (default-resources) @ kot-domain ---
[INFO] Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
[INFO] skip non existing resourceDirectory R:\t\java\koty2\kot-domain\src\main\resources
[INFO] 
[INFO] --- maven-compiler-plugin:3.1:compile (default-compile) @ kot-domain ---
[INFO] Changes detected - recompiling the module!
[INFO] Compiling 1 source file to R:\t\java\koty2\kot-domain\target\classes
[INFO] 
[INFO] --- maven-resources-plugin:2.6:testResources (default-testResources) @ kot-domain ---
[INFO] Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
[INFO] skip non existing resourceDirectory R:\t\java\koty2\kot-domain\src\test\resources
[INFO] 
[INFO] --- maven-compiler-plugin:3.1:testCompile (default-testCompile) @ kot-domain ---
[INFO] Nothing to compile - all classes are up to date
[INFO] 
[INFO] --- maven-surefire-plugin:2.12.4:test (default-test) @ kot-domain ---
[INFO] No tests to run.
[INFO] 
[INFO] --- maven-jar-plugin:3.0.2:jar (default-jar) @ kot-domain ---
[INFO] Building jar: R:\t\java\koty2\kot-domain\target\kot-domain-1.0-SNAPSHOT.jar
[INFO] 
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Building kot-application 1.0-SNAPSHOT
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] 
[INFO] --- maven-clean-plugin:2.5:clean (default-clean) @ kot-application ---
[INFO] Deleting R:\t\java\koty2\kot-application\target
[INFO] 
[INFO] --- maven-resources-plugin:2.6:resources (default-resources) @ kot-application ---
[INFO] Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
[INFO] skip non existing resourceDirectory R:\t\java\koty2\kot-application\src\main\resources
[INFO] 
[INFO] --- maven-compiler-plugin:3.1:compile (default-compile) @ kot-application ---
[INFO] Changes detected - recompiling the module!
[INFO] Compiling 2 source files to R:\t\java\koty2\kot-application\target\classes
[INFO] 
[INFO] --- maven-resources-plugin:2.6:testResources (default-testResources) @ kot-application ---
[INFO] Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
[INFO] skip non existing resourceDirectory R:\t\java\koty2\kot-application\src\test\resources
[INFO] 
[INFO] --- maven-compiler-plugin:3.1:testCompile (default-testCompile) @ kot-application ---
[INFO] Nothing to compile - all classes are up to date
[INFO] 
[INFO] --- maven-surefire-plugin:2.12.4:test (default-test) @ kot-application ---
[INFO] No tests to run.
[INFO] 
[INFO] --- maven-jar-plugin:3.0.2:jar (default-jar) @ kot-application ---
[INFO] Building jar: R:\t\java\koty2\kot-application\target\kot-application-1.0-SNAPSHOT.jar
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Reactor Summary:
[INFO] 
[INFO] koty ............................................... SUCCESS [  0.249 s]
[INFO] kot-domain ......................................... SUCCESS [  2.862 s]
[INFO] kot-application .................................... SUCCESS [  0.466 s]
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] BUILD SUCCESS
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Total time: 3.773 s
[INFO] Finished at: 2017-05-13T14:21:11+02:00
[INFO] Final Memory: 13M/55M
[INFO] ------------------------------------------------------------------------

i uruchom

>java -jar kot-application/target/kot-application-1.0-SNAPSHOT.jar
############### MENU ###############
# 1 - dodaj kota                   #
# 2 - wy?wietl wszystkie koty :3   #
# 3 - zamknij program              #
####################################
0

Okej wielkie dzięki panowie :3
Właśnie przeraża mnie trochę ten kurs na kobietydokodu, rozdział javy poszedł mi błyskawicznie w jeden dzień, bo wszystko wiedziałem co było wymagane aczkolwiek gdybym postawił się w sytuacji osoby początkującej z zerową wiedzą to miałbym ogromne problemy.
Przestawię się z Eclipse na InteliiJ jeśli go tak polecacie i prawdopodobnie zakupię tą książę do spring'a - szczególnie, że nie jest jakoś specjalnie droga.
Jeszcze pytanie, z jakiego zakresu trzeba posiadać wiedzę z Javy, żeby w miarę swobodnie pisać w Springu ? Czy jeśli przerobiłem książkę http://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-x-cay-s-horstmann,javp10.htm i umiem zastosować tą wiedzę w praktyce to wybrać Spring'a czy drugi tom o Javie "Java 8. Przewodnik doświadczonego programisty" ?

1
herbatek napisał(a):

Okej wielkie dzięki panowie :3
Właśnie przeraża mnie trochę ten kurs na kobietydokodu, rozdział javy poszedł mi błyskawicznie w jeden dzień, bo wszystko wiedziałem co było wymagane aczkolwiek gdybym postawił się w sytuacji osoby początkującej z zerową wiedzą to miałbym ogromne problemy.
Przestawię się z Eclipse na InteliiJ jeśli go tak polecacie i prawdopodobnie zakupię tą książę do spring'a - szczególnie, że nie jest jakoś specjalnie droga.
Jeszcze pytanie, z jakiego zakresu trzeba posiadać wiedzę z Javy, żeby w miarę swobodnie pisać w Springu ? Czy jeśli przerobiłem książkę http://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-x-cay-s-horstmann,javp10.htm i umiem zastosować tą wiedzę w praktyce to wybrać Spring'a czy drugi tom o Javie "Java 8. Przewodnik doświadczonego programisty" ?

Przewodnik doświadczonego programisty to fajna pozycja, bo ma mnóstwo zadań na koniec każdego działu. Śmiało możesz ją przerobić żeby utrwalić wiedzę. Potem Spring i będzie ok :)

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0