Program hello world

0

Witam - jestem na samym początku przygody z javą. Chciałem rozpocząć pierwszy program jak na każdym kursie: Miał zwać się Hello world. I tu problem. Wpisałem w wszystko jak należy:

public class Helloworld {

    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hellow World");
    }

}

Gdy chce go uruchomić jako java aplication w oknie konsoli wyskakuje komunikat:
Error: Could not find or load main class Helloworld
Gdzie robię błąd???
Dodam że używam do prób pisania Eclipse Hellion.

0

A co wpisujesz w oknie konsoli?

3
  1. Pierwszy błąd to używam do prób pisania Eclipse Hellion
  2. Drugi błąd to to że nie napisałeś nam co i jak uruchamiasz.
0

http://stackoverflow.com/ques[...]d-not-find-or-load-main-class

Btw. może zamiast Eclipse zaczniesz używać community edition IntelliJ IDEA: https://www.jetbrains.com/idea/

1

Jeszcze mnie interesuje kwestia, czy nazwa pliku jest taka sama jak nazwa klasy, bo w Javie tez jest to istotne.

0

A jdk masz zainstalowane?

0

Tak instalowałem JDK.
Uruchamiam zgodnie z tym jak pokazywał kurs: klikam prawym klawiszem myszy w oknie opisanym jako Helloworld.java i
z menu wybieram: Run As:
Java Application

Nazwa programu rożni się od nazwy klasy tym ze nazwa to jedno słowo Helloworld a klasa jest rozdzielona spacją.

0

Tu masz wszystko ładnie opisane - tylko, że po angielsku

0

Uruchamiam zgodnie z tym jak pokazywał kurs: klikam prawym klawiszem myszy w oknie opisanym jako Helloworld.java i
z menu wybieram: Run As:
Java Application
Po kiego grzyba tak komplikują? Jakby nie można było odpowiedniego przycisku w toolbarze kliknąć. Prościej i szybciej.

Kolejne pytanie - jak to tworzysz? Prześledź swa drogę od włączenie IDE i wybrania New Java Project. Dobrze skonfigurowany Eclipse wyświetla poprawnie rzeczony komunikat i nie ma bata, by nie działało.

Tak z ciekawości - co to za kurs?

0

Nazwa programu rożni się od nazwy klasy tym ze nazwa to jedno słowo Helloworld a klasa jest rozdzielona spacją.

Co? o_O

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0