FrontEnd w aplikacjach mobilnych

0

Ostatnio bardzo pochłonięty jestem tematyką aplikacji mobilnych. I o ile sprawy backendowe nie są tajemnicą, te można napisać w praktycznie każdym języku, albo natywnym albo korzystając z odpowiedniego frameworka i jednym kodem napisać aplikacje na wszystkie platformy. To jednak nie potrafię sobie wyobrazić(albo kiepsko szukam) jak się tworzy frontend w aplikacjach mobilnych. Wszystkie efekty dotyczące działania przycisków, przejścia przez ekrany i inne takie.

Tworząc strony mamy do tego CSS, javascript bądź inne biblioteki bazujące na tym(i tak , wiem że korzystając z js,css i html możemy pisać aplikacje mobilne, Codrova Mobile bądź PhoneGap są świetnymi narzędziami). A

Ale jak jest z frontendem w aplikacjach mobilnych, tworzymy grafikę jak na stronę internetową, tniemy i ładnie układamy to w kodzie czy może inaczej. Kompletnie nie czuję tej kwestii a chciałbym jakoś się w tym odnaleźć. Szukam źródeł bądź waszych rad jak powstaje frontend w aplikacjach mobilnych.

0

należy rozróżnić frontend od gui w aplikacji mobilnej ;)

0

Racja ! Glupota i kolega wyżej ma rację - GUI . Jest to dla mnie niesamowity temat a nie mogę przesunąć mojego zerowego stanu wiedzy choćby troszkę wyżej od jakiegoś czasu.

0

znaczy wiesz, powiedzmy że masz konto w banku, i możesz się dostać do tego konta przez przeglądarkę telefonu albo przez aplikację mobilną. I rozkład grafik, guzików, itp. może się różnić i bardzo często się różni. Duże firmy np. orange.pl nie robi układu strony na responsive (orange ma, ale tylko do ok. 950px szerokości ekranu, potem jest mówiąc kolokwialnie sraczka). Osobno mają appkę mobilną, gdzie masz normalne GUI, i jako ciekawostkę dodam, że mają też apkę działającą na WAP. Archaizm, ale jest i działa.

0

Generalnie bardzo sensowną metodą jest robienie osobnej aplikacji do każdego produktu. Załóżmy że tworze sobię jakąś niezależną aplikację gdzie mam dużo fajowych przycisków, zdjęć, przesuwania różnych rzeczy i przejść. W czym się robi GUI aplikacji mobilnych ?

0
Generalnie bardzo sensowną metodą jest robienie osobnej aplikacji do każdego produktu.

I tak i nie, zależy jaki klient, jaka aplikacja. Przykładowo, dla jakiegoś warsztatu mechanicznego nie warto robić osobnej apki, tylko dobrze zrobić stronę responsywną. Znowu, dla dużego klienta gdzie istotne są dane wrażliwe, dobrze jest zrobić apkę, bo przeglądarki na telefonach są słabe, i łatwo ulegają jakiemuś XSS. Miałem tak parę razy.

W czym się robi GUI aplikacji mobilnych ?

tak na dobrą sprawę to możesz zrobić nawet w photoshopie, bo to tylko GUI :)
a okodzenie tego to już w zależności od platformy. Przypuszczam że skoro napisałeś topic w tym dziale, to Android Studio powinno dać radę. Ale szczegółów nie znam, bo Android to nie moja działka.

0

Czysto teoretyzuję. Po prostu chciałbym wiedzieć czego się zaczepić szukając mobilnego odpowiednika CSS'a i JS w webie. Pewnie wiele jest taki bibliotek ale za cholerę nie potrafię się przekonać w czym bardziej powinienem czytać. W tworzeniu stron sprawa jest oczywista a w aplikacjach mobilnych? Multum opcji przez co ciężko zaczepić się czegoś sprawdzonego i praktycznego ? :P

0

Trudno mi doradzić, bo nie znam bibliotek do aplikacji Androidowych czy iOS. Może inni użytkownicy się wypowiedzą? :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1