prosba o sprawdzenie kodu

0
package w1;

public abstract class Employee {
   private String name;
   private String address;
   private int number;

   public Employee(String name, String address, int number) {
      System.out.println("Constructing an Employee");
      this.name = name;
      this.address = address;
      this.number = number;
   }
   
   public double computePay() {
     System.out.println("Inside Employee computePay");
     return 0.0;
   }
   
   public void mailCheck() {
      System.out.println("Mailing a check to " + this.name + " " + this.address);
   }

   public String toString() {
      return name + " " + address + " " + number;
   }

   public String getName() {
      return name;
   }
 
   public String getAddress() {
      return address;
   }
   
   public void setAddress(String newAddress) {
      address = newAddress;
   }
 
   public int getNumber() {
      return number;
   }
}

Hej. mam JAVA ECLIPSE zainstalowaną i mam nastepujcy problem
Nie wiem co jest nie tak w tym kodzie ponizej

0

Kod źródłowy zapisz w znacznikach aby poprawnie był sformatowany.
Co to znaczy "Nie wiem co jest nie tak w tym kodzie ponizej" ?

0

Skąd wiesz, że z tym kodem jest "coś nie tak".

0

Po pierwsze, to klasa abstrakcyjna, czyli musisz zrobić jeszcze jedną i odziedziczyć tą klasę.

Czyli pierwszy plik Employee.java

public abstract class Employee {
   private String name;
   private String address;
   private int number;

   public Employee(String name, String address, int number) {
      System.out.println("Constructing an Employee");
      this.name = name;
      this.address = address;
      this.number = number;
   }
	
   public double computePay() {
     System.out.println("Inside Employee computePay");
     return 0.0;
   }

   public void mailCheck() {
      System.out.println("Mailing a check to " + this.name + " " + this.address);
   }

   public String toString() {
      return name + " " + address + " " + number;
   }

   public String getName() {
      return name;
   }

   public String getAddress() {
      return address;
   }

   public void setAddress(String newAddress) {
      address = newAddress;
   }

   public int getNumber() {
      return number;
   }
}

Teraz robisz nową klasę, która to odziedziczy.
I potem obiekt tej klasy

class employ extends Employee {
	public employ(String name, String address, int number){
		super(name, address, number);
	}
}

class shit {
	public static void main(String[] args){
		Employee e = new employ("kupa", "asdfgghj", 12412312);
		e.mailCheck();
	}
}
0

title

0

Może teraz będzie komuś łatwiej mnie zrozumieć ????

0

Employee.java tylko kompilujesz do Employee.class,
A w drugim pliku jest main i go kompilujesz i ten drugi shit.java, skompilowany shit.class odpalasz.

0

Zerknij teraz na to co wkleiłam na samym dole , proszę .....

0

https://ideone.com/DWuGiJ

jak się usunie public z pierwszej klasy, to można wszystko do jednego pliku wsadzić.

I wszystko działa u mnie i na ideone.com

0

Ah te studia, ah te zaliczenia. Widać rozpacz w Twoich postach :(

Porada 1: Wklej wszystkie klasy w znacznikach. Nie ma tutaj jasnowidzów. Twój kod się nie kompiluje. Prawdopodobnie nie masz dodanej do projektu klasy Gatunek, lub jest źle zaimportowana.
Porada 2: Bez solidnej nauki Javy nie zajedziesz daleko, radze przysiąść.

0

robi sie

0

Jak widzisz nie masz metody rozruchowej main, zrób tak jak napisał Ci "Smutny Terrorysta" tylko daj nazwy klas (employ, shit) z dużej.
Żeby utworzyć klasę, przykładowo klikasz w nazwę pakietu, klikasz prawy przycisk myszy i z menu kontekstowego wybierasz "Create class" albo "New->Java class" (coś w tym stylu).
Zapoznaj się trochę z IDE zanim weźmiesz się za tego typu taski, przydałaby się też jakaś.książka, bo jak widzisz tutoriale mogą wywieźć na manowce.

0

Krok 0:
Zrób sobie w projekcie 'Package'. Prawym na projekt New -> Package w 'name' wklep employee (z małej litery, konwencja nazewnicza).
Zrób dwie klasy w tym pakiecie jedną o nazwie np. Main, a drugą EmployeeData (lub wpisz co chcesz)

**Krok 1: **Do pliku EmployeeData wklej swój kod:

package employee;

public abstract class EmployeeData {
	private String name;
	private String address;
	private int number;

	public EmployeeData(String name, String address, int number) {
		System.out.println("Constructing an Employee");
		this.name = name;
		this.address = address;
		this.number = number;
	}

	public double computePay() {
		System.out.println("Inside Employee computePay");
		return 0.0;
	}

	public void mailCheck() {
		System.out.println("Mailing a check to " + this.name + " " + this.address);
	}

	public String toString() {
		return name + " " + address + " " + number;
	}
	
	public String getName() {
		return name;
	}

	public String getAddress() {
		return address;
	}

	public void setAddress(String newAddress) {
		address = newAddress;
	}

	public int getNumber() {
		return number;
	}
}

**Krok 2: **Do pliku Main wklej:

package employee;

class Employ extends EmployeeData {
    public Employ(String name, String address, int number){
        super(name, address, number);
    }
}
 
class Main {
	public static void main(String[] args){
		EmployeeData employeeData1 = new Employ("Jan", "Kowalski", 555666777);
		EmployeeData employeeData2 = new Employ("Krzysio", "Kowalski", 656656656);
		
		employeeData1.mailCheck();
		employeeData2.mailCheck();
    }
}

**Krok 3: **Rzuć studia :-)

0

tak zrobiłam, działa
ale chciałabym jeszcze mieć możliwość wpisywania z panelu po uruchomieniu kodu , dałbyś rade
Juź nie będę bazować na tuto-rialach.

0

mam taki kod

import javax.swing.JOptionPane;

public class zamianaLiczbyNaHex {

	public static void main(String[] args) {
		// TODO Auto-generated method stub
		  int x = Integer.parseInt(JOptionPane.showInputDialog("Podaj liczbe: "));
		  System.out.print("Liczba hexadecymalna to: "+Integer.toHexString(x));
	}

}

i jak odpalam programik to mi fajne menu do pobierania danych wyskakuje , czy moznaby to zaladowac w tym programie powyzej i wtedy wysylac dane do programu

0

dziwne, u mnie działa ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1