Problem z zaokrąglaniem zmiennej Double

0

Cześć :)
Uczę się cały czas i napotkałam problem. Program jest do obliczania BMI osoby. Użytkownik samodzielnie wpisuje wzrost i wagę w cm i kg. Problem pojawia się po obliczeniu BMI. Użyłam zmiennej Double aby mieć możliwość wykazania miejsc po przecinku, jednakże nie mogę zaokrąglić wyniku metodą Math.Round ani nawet nie mogę zmienić jej na zmienną int poprzez bmi = (int) bmi;. Co w innych programach mi działało. Kombinowałam i kombinowałam i nie mam pojęcia gdzie zrobiłam błąd.

import java.util.Scanner;
public class Kalkulator {
    public static void main (String [] args) {
        Double waga, wzrost, bmi;  // tu definiuję zmienną Double
        Scanner pobierz = new Scanner(System.in);

        System.out.println("To jest kalkulator do obliczania Twojego BMI");
        System.out.print("Podaj swoją wagę w kg:");
        waga = pobierz.nextDouble();
        System.out.print("A teraz podaj swój wzrost w cm:");
        wzrost = pobierz.nextDouble();
        wzrost= wzrost/100;
        bmi = waga/(wzrost*wzrost);
        bmi = Math.round(bmi); // Tu próbuję zaokrąglić
        if (bmi>24.9){
            System.out.print("Twoje BMI wynosi: "+ bmi + ". Masz nadwagę. Warto iść do dietetyka i zadbać o siebie.");
        } else if (bmi<18.5){
            System.out.print("Twoje BMI wynosi: "+ bmi + ". Masz niedowagę. Wybierz się do dietetyka.");
        } else {
            System.out.print("Twoje BMI wynosi: "+ bmi + ". Brawo Twoja waga jest idealna. Oby tak dalej :)");
        }
    }
}

Error:(17, 25) java: incompatible types: long cannot be converted to java.lang.Double <---- Taki błąd mi wyrzuca.
Proszę o pomoc

1

Spróbuj double zamiast Double.

0

Dawno temu napisałem właśnie kalkulator BMI i coś tam zaokrągla. Podpatrz i zobacz co masz nie tak :)

import java.util.Scanner;

public class Skaner
{
    public static void main(String[] args)
    {
        Scanner input = new Scanner(System.in);
        System.out.println("Podaj Imie");
        String imię = input.nextLine();
        System.out.println("Witaj " + imię);

        System.out.println("Podaj swój wiek");
        int wiek = input.nextInt();
        System.out.println("Twój wiek to " + wiek);

        System.out.println("Podaj twój wzrost w cm");
        double wzrost = input.nextDouble();
        System.out.println("Podaj twoją wagę w kg (bez oszustw !)");
        double waga = input.nextDouble();

        wzrost = wzrost / 100;
         double bmi = waga/(Math.pow(wzrost, 2));
    //   System.out.println("Twój indeks BMI wynosi: " + bmi);
        System.out.println("Nazywasz się " + imię + " Masz " + wiek + " lat oraz "  + wzrost + " wzrostu. Jeżeli mnie nie okłamałeś to twoja waga wynosi " + waga + " kg" + " Po tych informacjach mogę stwierdzić, że twoje BMI wynosi " + Math.round(bmi) );

         if (bmi<18.5)
         {
             System.out.println("Jesteś zbyt szczułpy/szczupła !!!");
         }
         else if(bmi>25)
         {
             System.out.println("Czas na odchudzanie !");           
         }
         else
         {
             System.out.println("Gratulacje! Masz prawidłowy indeks BMI !");
         }
    }
}
0

no więc: "rzutujesz" typ prosty long na obiekt java.lang.Double, tyle wnioskuję z loga.
Inna sprawa jest taka, że możesz dostać niedokładne wyniki, ale mniejsza o to.

Ustaw wartości bmi jako stałe (tj. zmienne statyczne jako Double), coś w ten deseń:

private static Double maxBmi = 24.9;
private static Double minBmi = 18.5;

potem porównaj w if bmi do maxBmi / minBmi

Daj znać, czy praży, bo nie mam pewności do tego, dawno nie dłubałem w Javie.

0

Dzięki :)
Podziałało.
Nie zwróciłam na to uwagi bo jak pisałam z rozpędu Double to działało bez problemu.
To jeszcze takie pytanie czy klasa (poprawcie mnie jeżeli źle nazwałam) Scanner powinna być z małej litery ? Chodzi mi o deklarowanie Scanner pobierz = new Scanner(System.in);

0

z małej litery deklarujesz zmienne, czyli Scanner pobierz = new Scanner(System.in); jest poprawnym zapisem, bo pobierz jest zmienną
z wielkiej litery odwołujesz się do interfejsów i klas np. Scanner, System etc.

btw, przejrzyj konwencję nazewnictwa w Javie, nie zawiedziesz się ;)

0

Zasady nazewnictwa co z małej dużej litery i w ogóle czytałam zaraz po odpaleniu IntelliJ. Mam nawet ściągawkę tylko cały czas mi się myli co zmienna co klasa (przeważnie jak oswajam się z nowymi rzeczami). Przyłożę się bardziej :)
Dzięki za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0