Java - Jak się za to zabrać?

0

Witam serdecznie,

Mam na imię Bartek i chce zacząć programować w Java. Hah pewnie 3/4 tematów zaczyna się w ten sposób, ale mogę Was zapewnić że nie jestem typem dwudniowego słomianego zapału. Kiedyś miałem zamiar już coś zrobić w tym kierunku lecz po prostu zabrakło mi motywacji, która była głównym powodem rezygnacji. Teraz się to zmienilo, otóż dostałem propozycję która brzmiała tak "Bartek ogarnij trochę Javy i ja Cię już popchnę dalej". Usłyszałem te słowa od mojego wujaszka który prowadzi całkiem pokaźną firmę w której zatrudnia programistów. Cóż mogę powiedzieć, moja motywacja sięgnęła chyba maximum i raczej nigdy nie będzie wieksza.
Wiem, że jestem pfff póki co nie, ale mogę być konkurencja na stanowisko pracy ale mam nadzieję, że znajdą się osoby które poczują się nie zagrożone i zechcą mi przynajmniej na samym początku pomoc ;)
Nie interesują mnie porady "Jak ogarnąć Java w miesiac", "Jak łatwo nauczyć się programowania". Interesują mnie informacje co prócz mojej motywacji i samozaparcia jest w stanie mi pomóc osiągnąć ten cel.
Przede wszystkim od czego zacząć? Za pewne od podstaw ale w jaki sposób? Jak Wy zaczeliscie przygodę z Java? Jaka sposób nauki wydaje się Wam najbardziej efektowny? Książki? Kursy video? A może pisanie czego kolwiek opierając się na naszym kochanym Internecie?
Jaką drogę wybralibyscie w tym momencie gdybyście zapomnieli wszystkiego co wiecie i mielibyście zacząć od nowa?

Posiadam książkę "Java, kompendium programisty" Schildt Herbert - Uważacie, że jest to dobra pozycja na początek, czy zacząć od czegoś innego a do tej książki wrócić później?

Z góry przepraszam za wszelakie niedociągnięcia w tekście lecz telefon na którym pisze te wiadomość nie zawsze chce że mną współpracować.

Dziękuję każdemu komu zechce się udzielić w tym temacie w okresie świątecznym!

Pozdrawiam i Wesołych Świąt ;)

1

Po pierwsze nie patrzyć na świat pod kątem KONKURENCJI NA RYNKU PRACY. Rozumiem, że koledze na studiach nie pomożesz, bo to dla Ciebie konkurencja? Gdzie takich barbarzyńskich rzeczy Cię nauczyli.

Co do Javy:

Ścieżka dla samodzielnych osób:

  1. Kupić książkę o Javie na helion.pl. Czytać po kolei i wykonywać wszystkie zadania. Następnie implementacja kilku algorytmów i jakiś mały projekt np. Kalkulatora BMI.

Ścieżka dla niesamodzielnych osób:
2. Znaleźć studenta, który CI osobiście pokaże jak pisać, kompilować itp.

1

Od umiejętności korzystania z wyszukiwarki :)
"Jestem konkurencją na rynku pracy" Prosze cie, nie rozwalaj mnie, jest taki niedobór Java Developerów a Ty myślisz że ktoś tak pomyśli? Zresztą tu na ogół wypowiadają się ludzie z doświadczeniem jakimś, i to zawsze oni będa najbardziej potrzebni.

0
nie100sowny napisał(a):

Po pierwsze nie patrzyć na świat pod kątem KONKURENCJI NA RYNKU PRACY. Rozumiem, że koledze na studiach nie pomożesz, bo to dla Ciebie konkurencja? Gdzie takich barbarzyńskich rzeczy Cię nauczyli.

To bardziej było w kontekście humorystycznym :) Osobiście lubię pomagać i pamiętam jeszcze czasy jak w liceum uczyłem cała klasę że stężeń procentowych z chemii bo nie byli w stanie tego pojąć ^^

0
scibi92 napisał(a):

Od umiejętności korzystania z wyszukiwarki :)

Osobiście wolę stworzyć własny temat i w nim podjąć dyskusję niż odkopywac jakiś stary ;)

0

Posiadam książkę "Java, kompendium programisty" Schildt Herbert - Uważacie, że jest to dobra pozycja na początek, czy zacząć od czegoś innego a do tej książki wrócić później?

Jak dla mnie książka jest dobra, posiada wszystko czego potrzebujesz na start. Poza zadaniami.

0
Burdzi0 napisał(a):

Posiadam książkę "Java, kompendium programisty" Schildt Herbert - Uważacie, że jest to dobra pozycja na początek, czy zacząć od czegoś innego a do tej książki wrócić później?

Jak dla mnie książka jest dobra, posiada wszystko czego potrzebujesz na start. Poza zadaniami.

Świetnie, czyli coś pod teorię mam. Byłbyś w stanie coś polecić w kwestii zadań?

Mieliście może styczność z książką "Java. Rusz Głową" ? Jesteście w stanie wyrazić jakaś opinie ?

0

Piszesz, że wujaszek prowadzi firmę w której zatrudnia programistów to może przejdz się do tej firmy i pogadaj z tymi programistami jak zaczynali, jakie projekty robią i co dokładnie potrzebują skoro tam masz pracować. Nie wpadłeś na to ?

0
Bogaty Lew napisał(a):

Piszesz, że wujaszek prowadzi firmę w której zatrudnia programistów to może przejdz się do tej firmy i pogadaj z tymi programistami jak zaczynali, jakie projekty robią i co dokładnie potrzebują skoro tam masz pracować. Nie wpadłeś na to ?

Jak najbardziej to zrobię, tylko będę miał taką możliwość za hmm... około miesiąca, dlatego póki co pytam tutaj bo chciałbym już coś zacząć robić, a nie przekładać wszystko o miesiąc :)

1

Cześć!
Jak dla mnie to jesteś w bardzo komfortowej sytuacji, że Twój wujek ma firmę i chcę Cię popychać. Zazdroszczę. Chłopie, tylko nie spieprz tego:)

Jeśli Twój poziom jest totalnie zerowy, to odpaliłbym jakiś nie za długi tutorial z internetu i spróbował stworzyć jakiś hello world. Poznałbym podstawowe konstrukcję typu if, for, while, co to zmienne, funkcje, itp. Może być również jakieś video na youtube. Fajnie, że masz książkę, ale pierwszy krok zrobiłbym w praktyce, później przysiadł do tej książki. Nie wnikam co masz za tytuł, bo już to masz, więc korzystaj i nie szukaj innej, na początek powinna wystarczyć. Generalnie pierwsze kilka rozdziałów będziesz mógł przelecieć, ale będzie taki moment, gdzie nie będzie sensu czytać dalej kolejnych rozdziałów, tylko trzeba zrobić przerwę i zacząć pisać swój kod - testować co jak działa, uczyć się na błędach. Uczyć się również szukać informacji w internecie/dokumentacji/literaturze bo to ważna umiejętność, o czym ktoś już wyżej wspomniał. Pisz swoje programiki, ucz się, popełniaj błędy i pisz dalej kod. Jeśli czegoś nie wiesz - poszukaj i doczytaj. Jak coś zrozumiesz, idź dalej z materiałem. Tyle.

Możesz pomyśleć również nad jakimś problemem, który Ciebie lub kogoś z Twoich znajomych dotyczy, a jest możliwy do rozwiązania za pomocą jakiegoś programu. Niech to będzie Twój cel, żeby aplikacja, którą napiszesz, ułatwiała komuś czy Tobie życie. Taki cel długodystansowy. Wymyśl temat i pisz kod:)

0

Ta książka jest dobra, o ile będziesz pisał własne projekty. Jak nic nie napiszesz, to żadna cię niczego nie nauczy. Chyba 2 dni temu był tu klient, który przeczytał 2 czy 3 książki ale wszystko zapomniał i pytał czy jest sens zabierać się za kolejne 11, które sobie zaplanował. Do teraz mnie to śmieszy hehe.

1

Zadania z obiektowości można poszukać w necie, typu, np. zaimplementuj klasę Item (produkt) oraz Basket/Cart (koszyk), stwórz metody które dodają przedmiot/usuwają/obliczają wartość koszyka. Do tego jakieś proste testy na przykład. Albo zaimplementuj sam jakieś algorytmy, np. bubble sort, ciąg fibonacciego, silnię (pętlą for, rekurencyjnie, strumieniem), itd.
Z książek z zadaniami natknąłem się jedynie na: Java 8. Przewodnik doświadczonego programisty
Po każdym dziale jest 10-15 zadań. Czy to z typów prostych czy z pętli, dziedziczenia, itd.
Jak poprzednicy też napisali - przerabiaj książkę, przepisuj kod i ten kod modyfikuj. Tu coś dodaj, tu usuń, po prostu dociekaj. Taka nauka jest szybsza i efektywniejsza :)

0

Z nauką programowania jest jak z nauką gry na gitarze, nie nauczysz się tego patrząc jak ktoś inny gra :)

0

Jak już pisałem kiedyś już przysiadałem do Javy. Z tego co pamiętam to napisałem prosty programik w którym "Rozmawialiśmy z komputerem". Zadawał nam pytania w których odpowiadaliśmy tak/nie na co nam odpowiadał. Pytał również np. ile mamy wzrostu i w zależności > < odpowiadał jacy to my jesteśmy wysocy itp :D Potem zrobiłem wskaźnik BMI gdzie musieliśmy wklepać informację na temat wagi, wzrostu ale stwierdziłem, że to zbyt proste więc dodałem jeszcze by program zapytał Nas o imię itp, tak by więcej informacji mu podać i by później je Nam wyświetlił. Krótko mówiąc programiki na poziomie bardzo niskim ale zawsze coś :D Poza tym brałem już gotowe kody z internetu i je analizowałem, sprawdzałem co jest od czego, co się stanie jak coś zrobię i tak dalej.

Mamy święta więc jak to bywa w tym okresie czasu mało, ale mimo to poczytam trochę na temat pętli i innych podstaw, a za 2 dni spróbuję własnych sił.
Pierwsze co będę chciał zrobić to odtwarzacz video. Na drugą rzecz wymyśliłem sobie taki bajer, żeby zrobić odtwarzacz muzyki ale coś takiego by posiadał wyszukiwarkę i odtwarzał dźwięk np z youtube. Póki co nie mam pojęcia jak to zrobić, ale poczytam, popróbuję, powkur...podenerwuję się i to zrobię :D A trzeci projekt wpadł mi do głowy w momencie gdy miałem klikać odpowiedz :D Mianowicie interesuję się numizmatyką, więc czemu by nie zrobić coś w stylu takiego katalogu, gdzie monety będą posegregowane np. krajami, rocznikami + możliwość do każdej monety upload zdjęcia.

1

Pierwsze co będę chciał zrobić to odtwarzacz video

o_O ty chyba sobie nie zdajesz sprawy jak skomplikowana to jest rzecz....

odtwarzacz muzyki ale coś takiego by posiadał wyszukiwarkę i odtwarzał dźwięk np z youtube

jw.

Takie rzeczy to chyba tylko jak znajdziesz gotową bibliotekę i ją sobie załadujesz w programie, no ale wtedy to trudno mówić o tym że coś tam napisałeś.

0

No i super pomysł z tą numizmatyką. Tylko daj sobie czas na naukę i nie oczekuj, że w miesiąc będziesz miał projekt za sobą.

0

I'm newbie więc na pewno nie zdaję sobie sprawy :D To po prostu jako pierwsze wpadło mi w głowę. W takim razie będę musiał zmęczyć głowę do granic wytrzymałości. Nikt nie mówił, że będzie prosto, łatwo i przyjemnie ;)

0
Maciek S. napisał(a):

No i super pomysł z tą numizmatyką. Tylko daj sobie czas na naukę i nie oczekuj, że w miesiąc będziesz miał projekt za sobą.

Nie jestem zwolennikiem "To nie ma być dobrze. To ma być zrobione", także nie oczekuję, że skończę go nawet w tym roku. Nie wiadomo jak moja głowa będzie chłonąć wiedzę i jak będzie chciała ją wykorzystać. Kolejną motywacją jest to, że nie chciałbym trzymać takiego programu tylko dla siebie, dlatego chciałbym go puścić w obieg dla innych numizmatyków, niech im też służy, dlatego ma to być zrobione dobrze :) Za pewne nie będę chciał zamykać się tylko na polską wersję językową, dlatego to nie będzie coś na miesiąc roboty :D

0

Zamiast brać się za jakieś odtwarzecze zrób coś prostszego, niech to będzie jakiś DownloadManager czy CRUD taki jak ExpensesTrack w Springu.
Zbuduj coś sensownego i małego, to podniesie morale i motywację.

0
scibi92 napisał(a):

Zamiast brać się za jakieś odtwarzecze zrób coś prostszego, niech to będzie jakiś DownloadManager czy CRUD taki jak ExpensesTrack w Springu.
Zbuduj coś sensownego i małego, to podniesie morale i motywację.

W sumie czemu nie :) W takim jako mój projekt główny ustanowiłbym Katalog Numizmatyczny. Ten download manager to nie jest głupi pomysł, bo przydałoby mi się coś takiego. Muszę zapytać swojego wujka któregoś razu co mniej więcej robi u niego pracownik posługujący się Java. Jak dobrze pamiętam to piszą zachcianki dla klientów do programów firmy Asseco. Może będzie tak miły i podzieli się jakimiś szczegółami a może i fragmentem kodu ;D

0

Rob male kroczki. Z poczatku bedziesz pisal slaby kod wiec nie widze sesnu robic ogromny program na lata. Lepiej robic mniejsze. Bedziesz mial lepsze morale bo jak pojdziesz z motyka na slonce to zaraz odpuscisz i tyle bedzie twojej nauki

0

Jak najbardziej będę chciał robić coś małego, bo wtedy motywacja będzie wyższa i ogólne takie poczucie że zrobiłem coś co działa:) Mimo słabego kodu chce robić coś większego jak projekt tego katalogu by mieć coś takiego swojego. Jestem gotowy na to,że później będę siedział nad refaktoryzacja ale to kolejny etap i sposób nauki ;)

0

Zawsze możesz zostawic linka do githuba to ktoś bardziej doświadczony tutaj może zechce w przyszłości zobaczyć :D

0

Na pewno wrzucę jak znajdzie się tam coś choć w małym stopniu interesującego ^^

0

Złap sobie "Java. Kompendium programisty. Wydanie IX". Ja co prawda przeleciałem tą węższą wersję ale osobiście polecam kompedium gdyż ma duuużo więcej przykładów + to co w przewodniku dla początkujących.

0
Hispano-Suiza napisał(a):

Złap sobie "Java. Kompendium programisty. Wydanie IX". Ja co prawda przeleciałem tą węższą wersję ale osobiście polecam kompedium gdyż ma duuużo więcej przykładów + to co w przewodniku dla początkujących.

W pierwszym poście napisałem że mam te ksiazke, tylko nie pamiętam które wydanie VIII albo IX

0

Cześć :)
Nie chcę tworzyć nowego tematu bo uważam że to niepotrzebne, tak jak kolega uczę się programować.
Wszyscy mi mówią że już jestem na to za stara, ale ja się uparłam.
Zaczęłam na początku roku, zostałam zaopatrzona w książkę Rusz głową Java, wydaje mi się że to dobra książka i łatwo przemawia do kompletnego głąba w temacie programowania jakim jestem.

Nie ukrywam że potrzebuję pomocy w tworzeniu zadań. Ogarniam powoli takie rzeczy jak pętle, i tworzenie zdań z losowych wyrazów tablic. Ale cały czas nawet te opisane za najłatwiejsze zadania w necie wydają się być nie do przebycia.

0

Też się uczę więc ciężko mi się wypowiedzieć, ale myślę, że jakby mi nie szło to jedyną radą jest pracować więcej, intensywniej. A może problem tkwi w tym, że przepisujesz bezmyślnie linie kodu i nie starasz się jej zrozumieć. Może spróbuj sobie zrobić kalkulator BMI (jest bardzo prosty do zrobienia). Zanim zabierzesz się za pisanie zastanów się co ten program będzie robić i co jest potrzebne by właśnie to robił. Potem odpal np. Eclipse i po kolei wraz z tablicami/książką staraj się coś napisać, tylko pamiętaj by myśleć o tym co piszesz, żeby to nie była tylko linijka znaków o której zapomnisz.

0

Ucząc się najpierw przepisuję jak to miło określiłeś bezmyślnie i patrzę jak działa a później analizuję co się w programie dzieje i staram się go modyfikować. Po kilku dniach staram się napisać podobny program ale już bez zaglądania do książki.
Dzięki za dobrą radę :) spróbuję taki napisać :)
Wczoraj napisałam mały program do przeliczania stopni Celsjusz na Fahrenheita i wszystko mi wyszło ładnie do momentu aż zachciało mi się kombinować i chciałam zrobić zaokrąglenie do liczby całkowitej.

public class StopneCelsjusza {
    public static void main ( String [] args){
        double stopnieCelsjusza = 7;
        double stopnieFahrenheita = 1.8 * stopnieCelsjusza + 32;
        System.out.print(stopnieCelsjusza + " stopni Celsjusza to ");
        System.out.println(stopnieFahrenheita+ " stopni Fahrenheita");
        stopnieFahrenheita = (int)stopnieFahrenheita;
        System.out.print(stopnieFahrenheita + " zaokrąglona ilość stopnie Fahrenheita");
    }
}

Wszystko fajnie ale int nie zaokrągla tylko obcina to co za przecinkiem. Już nawet kombinowałam jak to zrobić metodą if ale nie da się zdeklarować by badał tylko to co jest za , Muszę jeszcze trochę się pouczyć :)

0

Int będzie Ci obcinać. Jeżeli chcesz zaokrąglone użyj Math.round . Poczytaj i tej funkcji;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1