[Android] Jak ukryć aplikację ?

0

Witam.
Jak ukryć aplikacje oraz jej ikonę ?
Aplikacja jest wpisana w auto-start, a więc chciałbym, żeby działała ona w ukryciu również po restarcie urządzenia.

0

Wystarczy ze z manifestu z intent filter usuniesz:

  <category android:name="android.intent.category.LAUNCHER" />

co sprawi, ze ikonka zniknie

0

Niestety to nie pomaga, bo aplikacja sie wtedy nie skompiluje.
Pomaga natomiast to:

    ComponentName componentName = new ComponentName(this, com.example.xxx.xxx.Starter.class); 
        int i = p.getComponentEnabledSetting(componentName);
        if (i != PackageManager.COMPONENT_ENABLED_STATE_DISABLED){
            p.setComponentEnabledSetting(componentName, PackageManager.COMPONENT_ENABLED_STATE_DISABLED, PackageManager.DONT_KILL_APP);
0

Faktycznie, Android Studio wyswietla informację o braku domyślnej aktywności.
Jednak gdy wybierzesz Build -> Build APK i zainstalujesz app-debug.apk z app/build/outputs/apk to aplikacja nie bedzie widoczna w menu dostepnych aplikacji, a polecenie
adb shell am start -n com.example/.MainActivity
bedzie w stanie uruchomić aktywność mimo to.

0

W tej konfiguracji masz racje.

Nie do konca wyjasnilem jak bym chcial zeby moja apka dzialala, a wiec opisze w skrocie.

Jest glowna Activity "A" uruchamia sie i probuje uzyskac rozne uprawnienia , a wiec musi byc widoczna.
Po uzyskaniu uprawnień, uruchamia ona Activity "B" oraz wykonuje kod ktory zamiescilem 2 posty wyzej, ktora ukrywa Activity "A", ale niestety caly czas wyswietla mi sie Activity B, bo tam tez jest pusty layout. I teraz pytanie co nalezy zrobic, aby Activity "B" bylo niewidoczne ?

0
marines.1 napisał(a):

Po uzyskaniu uprawnień, uruchamia ona Activity "B" oraz wykonuje kod ktory zamiescilem 2 posty wyzej, ktora ukrywa Activity "A", ale niestety caly czas wyswietla mi sie Activity B, bo tam tez jest pusty layout. I teraz pytanie co nalezy zrobic, aby Activity "B" bylo niewidoczne ?

Jeżeli Activity B ma być niewidoczne to dlaczego nie użyjesz Service?

0

Szczerze mowiac nie tworzylem jeszcze Service :)
Musze poczytac w dokumentacji.
A powiedz mi jesli oprocz Activity "A" i "B" posiadam kilka klas, które sa wywolywane z "B" to gdy "B" bedzie jako Service nie bedzie zadnyc problemow z wywolywaniem tych klas ?

0
marines.1 napisał(a):

A powiedz mi jesli oprocz Activity "A" i "B" posiadam kilka klas, które sa wywolywane z "B" to gdy "B" bedzie jako Service nie bedzie zadnych problemow z wywolywaniem tych klas ?

Jeśli te klasy nie są ściśle związane z UI bądź cyklem życia aktywności to nie widzę przeszkód.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1