Jaka lektura po Java Rusz Głową?

0

Witam Was serdecznie, od połowy roku zainteresowałem się programowaniem na poważnie (dwa lata temu próbowałem coś z C++ wraz z internetowym kursem, ale nie przypadł mi do gustu), po kilku opiniach w internecie zdecydowałem się na podręcznik Java Rusz Głową! Wydanie II, Dzisiaj skończyłem go i mam dylemat, jaką lekturę kupić, która byłaby napisana w podobnym stylu (może z większą ilością zagadek lub pisania własnych programów - te magnesiki z kodem były bez sensu, pisząc w notatniku łatwo było się pogubić, trzeba by je wycinać).
Oczywiście przeczytałem przypięty temat, ale nie uzyskałem tam zadowalających mnie informacji.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

1

Java w 21 dni.

0

pisałeś programy w notatniku?

0

Po C++ został mi codeblocks i notepad ++, wolałem tego pierwszego do javy. Teraz czytałem wątek o IDE i wybrałem NetBeans do testów, Eclipse używałem pół roku temu, gdy próbowałem zacząć naukę z jakimś internetowym kursem.

0

https://www.jetbrains.com/idea/

a co do lektury, wejdź w jakąś porządniejszą księgarnie, programowanie java i sortuj po najlepiej oceniane lub najczęściej kupowane i sobie coś wybierz żeby jave 8 obejmowało bo tam miałeś 5

0

A co się dzieje z Intellij EAP jak czas darmowego używania się skończy, blokują tylko aktualizacje czy całe IDE? Miałem WebStorm EAP i w tej chwili nie mogę pobrać wersji 2017.1, a poprzednia wersja ma taką przypadłość, że po włączeniu nie trzyma ustawień wszystkich. To celowy zabieg JetBrains?

0

Nigdy nie korzystałem z EAP
pobierz po prostu Community jeśli nie jesteś pewien

0

Community nadaje się tylko do konsolowych programów i Swing, jest dość ograniczony. Przyzwyczaisz się do niego, a potem trzeba się przesiadać na Eclipse lub NetBeans Dracula.
Słyszeliście że powstaje nowe IDE pisane w Golang?

0

Po co Ci zagadki? Sprawdź to: http://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-ix-herbert-schildt,javkp9.htm i sam eksperymentuj z kodem. Jeżeli będzie Ci brakowało pomysłów to kup typową książkę z ćwiczeniami.

0

Dziękuję Wam za propozycje, niestety dzisiaj usiadłem do projektu na 4 godziny i po tym czasie miałem znacznie więcej niewiadomych, doszło do tego, że w intellij miałem problem że zrobieniem aplikacji z przyciskiem i etykieta, A przecież są to absolutne podstawy. Chyba zostane przy intellij, Ale bez używania gui creatora, nie umiem całkowicie tego zrozumec. Zacząłem szukać kursów w Internecie i zauwazylem javastart, deklarują że jest dostosowany do javy 8 i javafx, A jego koszt to 80zl na rok. Co o tym sadzicie?

0

Obczaj to:
https://www.udemy.com/java-the-complete-java-developer-course/
Znajdziesz kupon to Ci jeszcze z 5 euro utnie (do 10).
65 godzin kursu, 10 godzin na samym JavaFX. Gościu świetnie wszystko tłumaczy. W dodatku co jakiś czas daje jakieś przykłady do zaimplementowania.
Dodatkowy plus jest taki, że załapiesz angielski przy okazji (są napisy angielskie).

0

To 800zl kosztuje z tego co widze

0
Mały Pasterz napisał(a):

Community nadaje się tylko do konsolowych programów i Swing, jest dość ograniczony. Przyzwyczaisz się do niego, a potem trzeba się przesiadać na Eclipse lub NetBeans Dracula.

Nieprawda. W Community można pracować z JEE (np. edytować, debugować, testować). Nie wszystko jest dostępne, ale nie uniemożliwia to pracy.

0

Z JavaEE można pracować i przy pomocy notatnika. I w sumie warto umieć być niezależnym od IDE, co nie znaczy, że tak warto rzeczywiście pisać.
Choć taki mój "guru" Greg Young twierdzi, że wszelkie IDE to spowalniacze.
Co jest akurat u mnie prawdą.... IntelliJ mnie spowalnia - ale to tylko przez miłość do pluginów typu Power Mode II :-)

0

Z tego co pamiętam to ta książka opisuje i uczy Javy 5.0, a już niedługo wyjdzie Java 9.

0

Przepraszam Was za brak odpowiedzi, nie chcę zaśmiecać forum, dlatego po tym okresie namyśleń na razie decyduję się na poszukiwanie zbioru zadań, chyba wezmę ten - http://helion.pl/ksiazki/programowanie-w-jezyku-java-zbior-zadan-z-p-odpowiedziami-wieslaw-rychlicki,projaz.htm
Za miesiąc wtedy zacząłbym z książką http://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-ix-herbert-schildt,javkp9.htm#section4_shift

0

Dla początkujących lepsze to: http://helion.pl/ksiazki/java-przewodnik-dla-poczatkujacych-wydanie-vi-herbert-schildt,javpp6.htm
"Kompedium" to strasznie gruba cegła, musisz mieć sporo samozaparcia żeby to przeczytać całe.
Polecam jednak książki trochę mniejsze, chyba że będziesz czytał wyrywkowo.

0

Projekty swoje pisz. Jedna książkę zrobiles - wystarczy. Podczas pisania będziesz doczytywał z tych książek to co czego akurat nie będziesz wiedział.

0

@slayer9 Niestety nie mam pomysłów na nie. Zrobiłem sobie kalkulator z GUI do obliczania proporcji chemicznych, w planach mam rozbudowanie go do bazy składników z ich ilością i przeglądarką zapisanych "przepisów" z proporcjami, która by po kliknięciu odejmowała od ilości składników zużyte przy tym "przepisie", ale nie umiem się do tego zabrać, zarys mam, ale zrobiłem sobie spory bałagan w kodzie. Myślę że zrobienie tego to kwestia dwóch tygodni i dobrego skupienia. Nie mam pomysłu jak zrobić kojarzenie konkretnego składnika z bazą ilości, jedyne co przychodzi mi do głowy to funkcja hashmapa do porównywania tekstu - np. String "Glikol" w przepisie byłby sprawdzany, czy jest w HashMapie taki klucz, jeśli tak to od niego byłaby odejmowana ilość.
@vpiotr Myślę nad zakupem obu, kompedium też mi się zapewne przyda.

edit: Czy jest gdzieś poradnik jak używać funkcji GUI w IntelliJ? Moje programy na pewno zyskałyby na używaniu tej funkcji.

0

Do GUI używasz:

Poradniki:

1

Dziękuję za poradniki wyżej, wyrwałem kompedium programisty wydanie IX za 90zł z przesyłką, myślę że z tą książką zabiorę się na poważnie za JavaFX, nawet tak proste aplikacje jak w/w znacznie ładniej wyglądają.

0

Też polecam Java w 21 dni, choć sam tytuł to niezła nowomowa:)

0

W tym watku znalazłem link do zainstalowania JavaFX Scene builder, ale wyskakuje mi błąd uruchomieniowy i nie mogę sobie z nim poradzić .Proszę o pomoc lub inne źródło (szukam w google ale bez owocnie).

proszę o pomoc.

0

Test Driven Development by example Kenta Becka, polecam

0

tu masz pomysły na projekty: https://github.com/karan/Projects

Ja też będę je robił w JAvie, bo też się uczę, to możemy się wymieniać rozwiązaniami i ucyzć się razem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1