Rozwiązywanie trudnych do zrozumienia wyjątków.

0

Chciałbym zapytać czy macie jakieś sposoby lub wskazówki na rozwiązywanie exceptionów , bardzo często wysypuje się coś w plikach konfiguracyjnych, nazwy tych klas są zupełnie nie zrozumiałe ( np. korzystam buduje mi się projekt i nagle wywala exception, powiedziało ze jest coś nie tak w jakiejś klasie konfiguracyjej po drodze ) . Czy macie jakieś sposoby na rozwiązywanie wyjątków, na coś szczególnie zwracacie uwagę?

2

Doświadczenie :). Serio. Jak wywali błąd, to sam dojdź dlaczego. Następnym razem będziesz już znał odpowiedź. W końcu przestaniesz robić większość błędów, a jak jakiś wpadnie to od razu będziesz wiedział jak poprawić.

1
  1. skopiuj stack trace
  2. wklej w google poszczególne jego fragmenty, jak typ wyjątku, czy inne komunikaty (wycinając rzeczy specyficzne dla aplikacji).
  3. wejdź na link na Stack Overflow albo na Github, w zależności od tego co ci wyskoczy w Google, i przeczytaj jak inni ludzie przed tobą to rozwiązali

ewentualnie pomiń wszystkie trzy punkty i po prostu obejrzyj stack trace i spróbuj pochodzić po plikach, zobaczyć gdzie powstał błąd (zwróć uwagę na swoje pliki, w którym miejscu w twojej aplikacji został wygenerowany błąd. Bo framework może rzucić błąd, ale zwykle to będzie twoja wina*, że ty coś źle napisałeś w kodzie).

No i jakaś metoda debugowania - ja korzystam ze zwykłego wypisywania tekstu na standardowe wyjście (console.log w JS, ale w róznych językach to się inaczej nazywa), po prostu wypisuję co równa się czemu, co się wykonuje a co już nie. Wtedy widzę, w którym miejscu i dlaczego został rzucony wyjątek.

Niektórzy też korzystają ze step debuggera, i w ten sposób dochodzą do rozwiązania problemu, ale to już zależy od gustu.

*pomijając bugi frameworków.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1