Staż - co powinienem wiedzieć ?

1

Witajcie,
Mam zamiar iść w te wakacje na staż jako młodszy programista ale obawiam się kilku rzeczy,między innymi moich umiejętności - niby robię zadania,coś tam sobie klepie,ale jako tako nie mam utorowanej drogi, moja nauka wygląda tak,żeby po prostu robić zadania,ale z tego co wiem,to sama java nie wystarczy. (w moim przypadku) Czego jeszcze powinienem się zacząć uczyć ? Mam zamiar powoli zabrać się za gita,bo to dla mnie czarna magia :D Ale co dalej? Wiem,na stażu nie będę od razu pisał nie wiadomo jakich programów,ale chcę wypaść jak najlepiej,żeby potem mieć coś w cv :) Będę wdzięczny za pomoc.

0

Spring, hibernate, html, css, javascript? W mojej okolicy wiekszosc ofert pracy w javie to backend, ale wymagaja tez podstaw frontendu, wiec mysle ze nie zaszkodzi jak sobie ogarniesz troche

0

Ja bym natomiast postawił na naukę baz danych, jeśli tego nie ogarniasz ;) zarówno na pisaniu poleceń, jak i projektowaniu ;) A później tak jak kolega wyżej napisał, Spring i dalej Hibernate.

0

A jak wygląda sytuacja bez znajomości JEE/Springa/Hibernate?

Znam:

  1. Podstawy JavySE (do ogarnięcia: generyki [tak, ciągle tego nie ogarnąłem, w sensie argument wieloznaczny itp.], concurrency, strumienie API)
  2. Podstawy Gita i Mavena
  3. Podstawy HTML, CSS, MySQL, PHP

Poznałem też troszkę Wordpressa, głównie instalacja i najprostsza konfiguracja (czyli pewnie nic).
Znajomość języka angielskiego na poziomie bardzo dobrym.
Warto z czymś takim startować na jakiś staż na wakacje?

0

No ze Springiem i JPA byłoby łatwiej. A taki jakiś prosty REST web service to nie jest trudno napisać w ciągu miesiąca jak znasz SE i bazy danych ;)

0

@scibi92: A jak to w końcu jest z tą Javą EE?
Brać się za to, nie brać się?
Spring ważniejszy?

0

JEE to pojęcie ogólne dosyć, bo na przykład JPA to standard JEE, a jednym z modułów Springa jest Spring Data JPA. Ale tak generalnie Springa się ucz :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1